Ne tik Europoje, bet ir daugelyje Azijos kraštų manoma, kad pirmųjų kūdikio plaukų nuskutimas suveikia kaip jų augimą skatinanti priemonė, todėl neretai tenka pamatyti mėnesio amžiaus kūdikių visiškai nuskustomis galvomis. Jų tėvai viliasi, kad ataugę plaukai bus vešlesni, tvirtesni ir sveikesni. Deja, nėra jokių įrodymų, kad tokia praktika duoda kokios nors naudos.

Anot šaltinių, visi gimstame su konkrečiu skaičiumi folikulų galvos odoje. Folikulai yra maišeliai, iš kurių išauga plaukai. Tiktai jų kiekis lemia, kiek plaukų turėsime per visą savo gyvenimą. Plaukų struktūra, t. y. jų storis ir išvaizda, – taip pat nulemti.

Pasak Leonicos Kei, Singapūre veikiančio Philipo Kingsley trichologijos centro direktorės ir vyriausiosios specialistės, turimų plaukų folikulų skaičius yra nulemtas genų, todėl jo pakeisti neįmanoma.

„Daugelis kūdikių gimsta su vos pastebimais plaukeliais, labiau primenančiais pūkelius, – aiškina L. Kei. – Tie švelnūs pūkeliai yra trumpi, gležni ir beveik bespalviai, tačiau nuo trečio iki septinto gyvenimo mėnesio jie pasikeičia. Kai vaikas sulaukia dvejų metų, visus pūkelius jau būna pakeitę storesni, galutinai susiformavę plaukai.“

Kūdikiui skuta plaukus

Kadangi plaukų augimą ir jų storį lemiantys veiksniai – skalpe vykstantys procesai, galvos nuskutimas neturi jokios įtakos plaukų vešlumui. Žinoma, yra ir kitų aplinkybių, nuo kurių priklauso vaiko plaukų būklė. Viena iš jų – mityba.

Dar viena priežastis atsisakyti minties nuskusti kūdikio galvą – tikimybė jį sužeisti. „Kūdikio skalpas labai lengvai pažeidžiamas. Ypač minkšta yra momenėlio sritis, kadangi kaukolės kaulai toje vietoje dar nėra sukibę.“

Svarbų vaidmenį vaidina kūdikio plaukų ir skalpo higiena. L. Kei pataria tėvams reguliariai plauti kūdikio galvą.

„Jei kūdikis per retai prausiamas, dėl skalpo sekrecijos gali susiformuoti riebių, rusvų pleiskanų luobas, kartais vadinamas lopšio kepure“, – primena ji.

Toji lopšio kepurė jokio pavojaus nekelia, tiktai atrodo nemaloniai. Ją, kaip ir pleiskanas, panaikinti gana nesunku: tereikia kasdien plauti skalpą švelniu arba specialiu šampūnu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)