Nejunta sūrumo

Sūrumo kūdikiai ne tik nejunta, bet net neatpažįsta. Gebėjimas atskirti sūrų skonį ima vystytis tik nuo antro mėnesio. Visgi apie kitų skonių receptorius to nepasakysi: naujagimiai kuo puikiausiai identifikuoja saldumą, kartumą, aštrumą ir rūgštumą.

Kartais miega atsimerkę

Tikrai nereikia išsigąsti, pamačius kūdikį, miegantį primerktomis akimis. Tai visiškai normalu. Kai jis sulauks maždaug pusės metų, su tokiu reiškinius susidurti nebeteks.

Viską mato blankiai ir nespalvotai

Kaip teigia mokslininkai, naujagimiai geba matyti ne daugiau kaip per 28 centimetrus nutolusius objektus. Tai dar ne viskas. Pasaulis jiems iš pradžių atrodo nespalvotas. Tik nuo trečios savaitės naujagimiai ima skirti spalvas.

Kaip tik dėl šios priežasties kūdikiai ypač aktyviai reaguoja į ryškius piešinius, kuriuose pavaizduoti stambūs objektai – tokius tiesiog lengviau suvokti.

Prisimena dar įsčiose girdėtą muziką

Kalbėtis su laukiamu kūdikiu ir klausytis muzikos būsimoms motinoms patariama tikrai ne šiaip sau. Naujagimiai tikrai atsimena dar įsčiose girdėtus garsus. Kaip tik dėl to sunkiojo roko gerbėjų kūdikiai kur kas lengviau užmiega net paleidus metalą, bet ne ramią klasikinę muziką.

Į pažįstamą melodiją kūdikiai reaguoja daug aktyviau nei į naują. Visgi ši savybė išlieka tik iki 4-o mėnesio.

Kūdikis su mama

Vos gimę moka plaukti

Visi mes gimstame mokėdami plaukti. Tik jei šis gebėjimas neįtvirtinamas, maždaug 3–6 mėnesiais jis išnyksta ir plaukti bei nardyti tenka mokytis iš naujo.

Kvėpuoti ir ryti gali tuo pačiu metu

Tai išties neįtikėtinas gebėjimas! Šiuo požiūriu naujagimiai net primena gyvūnus. Deja, sulaukę maždaug 9 mėnesių kūdikiai jį praranda.

Paguldyti ant nugaros galvą nusuką į kairę

Mokslininkai nustatė, kad net 85 proc. naujagimių, paguldyti ant nugaros, galvą nusuka būtent į kairę. Šis įprotis ima nykti tik sulaukus 4–5 mėnesių.

Turi daugiau kaulų nei suaugusieji

Vos gimę kūdikiai turi 300 kaulų, tačiau su amžiumi jų skaičius sumažėja iki 206. Kaulai, aišku, niekur nedingsta, o paprasčiausiai suauga.

Verkia be ašarų ir su akcentu

Pirmas naujagimio ašaras galima išvysti praėjus ne mažiau kaip trims savaitėms nuo gimimo. Iki to laiko jie, aišku, irgi verkia, tačiau be ašarų. Taip yra dėl to, kad ašarų liaukos iš pradžių būna užsikimšusios ir joms reikia laiko visiškai susiformuoti.

Dar įdomu tai, kad kūdikiai verkia su konkrečios kalbos akcentu. Šitai paaiškėjo išklausius 60-ies kūdikių verksmo įrašus. Pusė jų buvo gimę prancūzų, kita pusė – vokiečių šeimose. Taigi, kūdikių verksmo „melodija“, pasirodo, atitinka intonaciją tos kalbos, kuria kalba jų tėvai.

Puikiai girdi ir užuodžia

Motiną naujagimiai atpažįsta, visų pirma, iš kvapo, nes turi puikią uoslę, kuri ilgainiui, deja, kiek nuslopsta.

Kūdikiai taip pat nepriekaištingai girdi, nors ir nevisiškai supranta, kas tai per garsai. Visgi į motinos balsą jie sureaguoja visada, nors kartais taip ir neatrodo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)