Jau per patį pirmąjį apsilankymą su kūdikiu pas gydytoją, jis pamatuos ir pasvers jūsų mažylį. Vidutinis naujagimio ūgis dažniausiai būna 49-50 cm, bet 47-53 cm ūgio kūdikiai irgi laikoma visiška norma. Reikia pabrėžti, kad berniukai dažniausiai gimsta kiek didesni nei mergaitės.

Daugumos sveikų vaikų augimo tempas per pirmuosius metus yra maždaug vienodas. Po to vieni auga greičiau, kiti – lėčiau, bet tokio amžiaus mažylių ūgis visiškai nieko nepasako apie tai, aukštas ar žemas jis bus užaugęs. Teigiama, kad kūdikiai, kurie gimė per mažo ūgio, turi didesnę tikimybę greičiau pasigauti įvairias infekcijas, gali turėti neurologinių sutrikimų, mitybos problemų, problemų palaikant optimalią kūno temperatūrą. Tie kūdikiai, kurie gimė gerokai didesni už vidutinius, turi daugiau kvėpavimo sutrikimų. Jie taip pat turi didesnę riziką patirti traumų gimdymo metu.

Tokie vaikučiai didesni už savo bendraamžius išlieka pirmus ir antrus gyvenimo metus. Po pirmųjų metų vaiko augimo tempas dažniausiai sulėtėja. Pasiekęs antruosius gyvenimo metus, vidutiniškai vaikas kasmet iki paauglystės paauga apie 6 cm.

Bet kuriuo atveju medikai įspėja, kad per didelis ar per mažas vaiko ūgis bei svoris gali byloti apie tam tikrus sveikatos sutrikimus. Gydytojas įvertins situaciją ir padarys išvadas, todėl panikuoti anksčiau laiko nereikėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)