Nemokama dienos grupė? Ar tikrai?

„Kur mažieji turi dėtis tas dvi savaites? Kodėl apie prailgintų grupių vėlyvą pradžią tėvai informuojami rugsėjo trečią – būtumėm kitaip planavę atostogas. Pernai, kai buvo mokama neapskaitytais pinigais, prailginta grupė veikė jau rugsėjo mėnesio pradžioje. Tėvai kas mėnesį sumokėdavo 40–50 eurų, negaudami nei kvitų. Visiems apsimokėdavo ir būdavo noras pradėti prailgintas grupes kuo anksčiau“, – tėvai rašė laiške.

Šiemet, anot laiško autorių, mokytojai nieko nežino apie naują apmokėjimo tvarką. „Siūloma papildomai dirbti su trisdešimt vaikų, o atlygis per mėnesį nesieks 200 eur. už papildomą veiklą. Tėvai vėl prašo rinkti pinigus už prailgintą grupę, kad mokytojos dirbtų papildomai. Reforma? NEMOKAMA dienos grupė? Ar tikrai? Kaip viskas Lietuvoje? Nemokama medicina, švietimas… Stebuklinga šalis ta Lietuva“, – rašoma el.laiške.

Tėvai taip pat piktinasi ir vėl prasidėjusiomis rinkliavomis: „Ar mokyklos negauna lėšų higienos reikmėms? Pernai buvo nesibaigiančios rinkliavos, šiemet vėl? „Mokyklos taryba nutarė kiekvienais metais rinkti nuo šeimos po XX EURŲ mokyklos ūkio ir higienos reikmėms...”

Aiškinasi, kokie yra pageidavimai

Anot Vilniaus savivaldybės atstovų pranešimo spaudai, kai kurios sostinės mokyklos suskubo naujoves įsivesti jau nuo pirmų mokslo metų dienų: nuo rytojaus didesnėje dalyje mokyklų jau startuoja „visos dienos mokykla“, kai pradinukai, pasibaigus pamokoms, galės saugiai pasilikti mokykloje ir savivaldybė finansuos vaikų popamokines veiklas, organizuojamas jai priklausiančiose mokyklose. Dauguma mokyklų šiuo metu kaip tik renka informaciją apie tokių veiklų poreikį – tėvelių prašymų mokyklos laukia iki rugsėjo 5 d. ir visos dienos mokyklą organizuoja kiekviena savarankiškai.

Šiuo metu mokykloms svarbu išsiaiškinti kokių konkrečiai veiklų labiausiai norima ir kiek vaikų popamokines grupes lankytų. Gavusios prašymus, mokyklos savarankiškai tvarkys bei planuos savo mokyklos pradinukų srautus.

Kaip rašoma pranešime spaudai, palaipsniui, iki rugsėjo 17 d., jau visos sostinės mokyklos bus susiorganizavusios pradinukų grupes visos dienos mokyklai. Sostinės savivaldybė šventiniame mokyklų vadovų pasitarime rekomendavo mokyklų vadovams procesus organizuoti taip, kad visos dienos mokykla pradėtų veikti kuo greičiau, kad ir nuo pirmųjų rugsėjo dienų, ir tėveliams netektų sukti galvos dėl vaikų užimtumo ir saugumo po pamokų.

Keliose sostinės mokyklose, tokiose kaip Šeškinės pradinė mokykla bei dar keliose, visos dienos mokykla veikia jau nuo pirmos mokslų savaitės.

Dirbs kiekvieną dieną

Nemokamos popamokinės veiklos pradinukams tęsis iki pat ugdymo proceso pabaigos, tad tėveliams visų mokslo metų metu nebereiks rūpintis dėl pradinukų užimtumo. Kils ir mažiau rūpesčių dėl vaikų ugdymosi po pietų ir su tuo susijusių išlaidų – šeimos biudžeto nebetuštins popamokinėms veikloms iki šiol leidžiami pinigai.

Visos dienos mokyklas organizuoja ir grupių darbą koordinuoja ugdymo įstaigų direktoriai pagal mokyklos parengtą modelį. Planuojama, kad mokytojai po pamokų ugdymo įstaigose organizuos įvairius užsiėmimus, išvykas į gamtą, sudarys galimybes vaikams aktyviai leisti laiką, sportuoti. Taip pat moksleiviai galės ruošti namų darbus, mokytojai padės vaikams kuriems sunkiau sekasi mokytis.

Planuojama, kad visos dienos mokykla veiks pirmadieniais − ketvirtadieniais nuo grupės mokinio pamokų pabaigos iki 18:00 val., penktadieniais ir prieššventinėmis dienomis − nuo grupės mokinio pamokų pabaigos iki 17:00 val.

Kaip parodė savivaldybės dar vasarą atlikta tėvų apklausa, net 72 proc. vilniečių pradinukų tėvų suka galvas, kaip užimti vaikus po pamokų. Absoliuti dauguma (96 proc.) atžalas auginančių vilniečių tuomet teigė norintys, kad vaikai iki 17−18 val. galėtų saugiai laiką leisti savo mokykloje prižiūrimi mokytojų. Visos dienos mokyklos šią problemą nuo šiol visiškai išspręs.

Visos dienos veiklos sostinės mokyklose finansuojamos iš Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto. Vilniaus mieste visos dienos mokykla veiks visose mokyklose ir skirta visiems pradinukams. Visos dienos mokykla tėvams yra nemokama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)