Daugumą mūsų traukia cukraus turintis maistas, nes tai – išlikimo taktika. Mes gimstame su saldaus maisto pomėgiu, nes gamtoje saldūs dalykai yra nepavojingi sveikatai (todėl kūdikiai mėgsta ir motinos pieną – jame daug cukraus).

Šiaurės Masačusetso Merrimacko koledžo ir Harvardo visuomenės sveikatos fakulteto mitybos profesorė Juliana Cohen aiškina, kad gamtoje auga arba saldūs, arba kartūs dalykai. Įprastai kartieji žmonėms yra toksiški, todėl mes nemėgstame kartaus maisto.

„Time“ rašo, kad bėgant metams saldumynų pomėgis mažėja (veikiausiai todėl, kad sužinome: kartus maistas ne tik nepavojingas, bet ir naudingas). Tyrėjų nuomonės dėl to, ar cukrus pavojingesnis vaikams, ar suaugusiesiems, nesutampa, bet viena aišku – iš cukraus daugiau žalos nei naudos.

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja vaikams per dieną suvartoti ne daugiau nei 6 šaukštelius cukraus. Vidutiniškai vaikai suvartoja per dieną tris kartus daugiau – po 19 šaukštelių. Sveikatos apsaugos specialistai rekomenduoja, kad cukrus sudarytų ne daugiau nei 10 proc. vaikų ir suaugusiųjų dienos normos. Deja, dažniausiai taip nėra.

Dauguma tyrimų rodo – cukrus pavojingas ir vaikams, ir suaugusiesiems, nes bet kokio amžiaus žmonėms didina hipertenzijos, kepenų suriebėjimo, antrojo tipo diabeto riziką. Tyrimai taip pat rodo, kad vartojant daug cukraus mažėja protiniai sugebėjimai. Jei nėščia moteris vartoja daug cukraus, tai gali turėti neigiamo poveikio kūdikio ateičiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)