Jei anksčiau buvo įprasta sutrinti pirmąsias košytes, šiandien vyrauja ir kitokia nuomonė. Ją palaiko taip vadinamo „pedagoginio primaitinimo“ (Baby led weaning) šalininkai, kurie teigia, kad kūdikį reikia sodinti prie bendro stalo, įduoti jam šaukštą ir leisti ragauti tai, ką valgo ir suaugusieji. Žinoma, jei jie valgo sveiką maistą. Apie tokį primaitinimo būdą, jo privalumus ir trūkumas, papasakojo dr. gydytoja dietologė Rūta Petereit.

– Kas yra „pedagoginis primaitinimas“?

– Tai toks primaitinimo būdas, kai maistas nėra sutrinamas ir nuo pat primaitinimo pradžios kūdikiui duodamas gabalėliais. Dabartinėje kultūroje tai nėra įprasta.

– Kokie yra pagrindiniai jo principai?

Kūdikis yra įtraukiamas į kiekvieną šeimos valgymą. Šeimos valgomas maistas supjaustomas gabalėliais, kad vaikutis galėtų patogiai paimti ir laikyti. Maisto įvairovė priklauso nuo jūsų vartojamo maisto įvairovės, nes siūlomas maistas toks, kokį valgote patys. Žinoma, nereikėtų duoti „greito“ maisto ar pusfabrikačių. Vaikui leidžiama pačiam nuspręsti kokį maistą rinktis, ką valgyti, kokio maisto atsisakyti, tačiau atsisakius vėl po kurio laiko pasiūloma. Nėra primaitinimų su šaukštu, jeigu ir pasirodė, kad suvalgė labai mažai. Valgoma lėtai, neskubant ir maloniai. Duodama gerti iš puodelio vandens.

– Kokie yra jo privalumai ir trūkumai?

– Privalumai yra tai, kad šeimai nereikia ruošti maisto atskirai. Tačiau reikia nepamiršti, kad vaikų žarnyno, kepenų, kasos ir kitų virškinimo organų veikla priklauso nuo amžiaus ir taisyklingos vaiko mitybos. Taisyklinga mityba – vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių bendrą organizmo vystymąsi. Prieš pasirenkant primaitinimo būdą, pirmiausiai reikia įvertinti anatomines ir fiziologines virškinimo organų savybes. Būtina nepamiršti, kad kieto prieskoningo maisto, tiesiai nuo suaugusiojo stalo, kūdikių virškinamojo trakto sistema nepritaikyta priimti, nes tik su vaiko amžiumi ir keičiasi jo virškinimo sistemos organai – jie bręsta, vystosi fiziologinės virškinimo organų savybės. Maistas ir maitinimo būdas turi būti pritaikytas pagal amžių. Su amžiumi keičiasi ir skrandžio pH. Per pirmąsias 10 gyvenimo dienų skrandžio sulčių pH vėl padidėja (1 mėn. kūdikio skrandžio pH yra 5,8), o 3–7 mėn. – vėl sumažėja iki 5. Suaugusiojo pH (1,5–2,5) pasiekiamas sulaukus 3 metų. Skrandžio sekrecija ir rūgštingumas labai priklauso nuo kūdikio maitinimo ir jo vystymosi. Ši funkcija didėja pradedant vartoti naujas maisto rūšis, taisyklingai maitinant kūdikį ir mažą vaiką, atitinkamai pagal amžių paruoštu maistu. Maitinant netaisyklingai ar netinkamai paruoštu maistu, vaikams iki 3–5 metų amžiaus dažnai pažeidžiama skrandžio gleivinė ir skrandis negali atlikti savo funkcijos, nes rūgštingumas ir sienelių peristaltika dar nebūna paruošti nepritaikytiems vaiko amžiui produktams virškinti.

Vaikas valgo

Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad naujagimių žarnyne yra gana mažas proteolizinių fermentų aktyvumas ir didelis žarnyno gleivinės laidumas, todėl gali būti įsiurbiami natūralūs maisto baltymai, sukeliantys didesnį organizmo jautrumą bei netoleravimą tam tikrų maisto produktų.

– Paprastame primaitinime įprasta pradėti nuo daržovių ar grūdinių košių, nuo ko pradėti pasirinkus tokį primaitinimo būdą?

– Pasirinkus šį maitinimo būdą iš pradžių siūlomi minkštesni vaisiai ir daržovės, o kietus reikia šiek tiek apvirti. Riešutų pradžioje geriau atsisakyti. Skystas maistas, kaip košė ar jogurtas, siūlomas valgyti su šaukštu, bet vaikas turi laikyti jį pats.

– Kuo jis naudingas vaikui?

– Aš manau, kad primaitinimo būdas turi atitikti amžių ir svarbiausia nepakenkti kūdikiui. Taip, trintas daržovių sriubas mes galime be prieskonių duoti, įvairias trintas košes taip pat.

– O kaip dėl rizikos užspringti? Ar nėra pavojaus?

– Žinoma, duodant kietą maistą yra didelė tikimybė užpringti, dėl to ir reikia pritaikyti maistą pagal amžių.

– Ar galima teigti, kad tokį primaitinimo būdą bandę vaikai vėliau yra mažiau išrankūs maistui?

– Aš manau, kad požiūris į maistą priklauso nuo tėvų požiūrio, įpročių. Mažylis mėgdžioja vyresnius brolius ar seseris, tėvus. Ir visgi, aš manau, kad primaitinti reikia trintu, pagal amžių pritaikytu maistu.

– Kokių maisto produktų vis tik reikėtų vengti pasirinkus šį primaitinimo būdą?

– Kietų maisto produktų, riešutų.