Vienas didžiausių trikdžių, kuris neleidžia kūdikiui užmigti yra pervargimas. Būtent dėl to Dovilė pataria ypač iki 9-10 savaitės saugoti kūdikį nuo pervargimo ir neįvedinėti jokios griežtos dienotvarkės. Užtenka sekti jo dienos ritmą ir žiūrėti, kad nepervargtų. Svarbu žinoti, kad iki 12 savaites vidutinis kūdikių būdravimo laikas yra nuo 45 min. iki 1,15 val. Jei jo neužmigdysite po valandos, galite turėti pervargusį kūdikį. „Maži vaikai pervargsta ypač greitai, todėl svarbu laikytis tinkamų būdravimo intervalų. Kartais atrodo, kad vaikai ištisai tik miega, bet tai normalu. Būdravimo laikas ilgėja su kiekvienu mėnesiu“, – pasakojo Dovilė.

Nakties miegui ji pataria guldyti vaiką anksti, nes būtent iki vidurnakčio yra pats kokybiškiausias miegas. „Jei guldote vaikus, tarkime, 22 val., pavagiate iš jų miegą“, – šypsojosi specialistė. Ji aptarė populiariausius miego iššūkius ir pateikė jų sprendimo būdus.

Ankstyvas kėlimasis

Jei kūdikis keliasi itin anksti, reikia peržiūrėti jo dienotvarkę. Galbūt jis pervargsta, gal patiria per daug įspūdžių, kurie neleidžia ryte išmiegoti tinkamo laiko. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kada jis nuėjo miegoti. Dovilė pabrėžia, kad vėlesnis guldymas, nereiškia vėlesnio atsikėlimo. Atvirkščiai. „Jei vaikas keliasi per anksti, ankstiname guldymo laiką, o ne vėliname. Kita vertus, kas yra per anksti? Natūraliai kūdikiai yra labai arti gamtos, jų bioritmo niekas dar neišmušė. Jie miega ir keliasi sulig gamta. 6 valanda ryto kūdikiui nėra per anksti. Jei vaikas kelias ne anksčiau 6 valandos, labai gali būti, kad jo toks bioritmas“, – teigė miego konsultantė.

Dovilė Šafranauskė

Jei vis tik kūdikis keliasi anksčiau, o dienos metu nepervargsta, reikėtų atkreipti dėmesį į dar vieną dalyką – kambario temperatūrą. „Apie 5 val. ryto yra pati žemiausia gamtos temperatūra. Taip pat ir vaiko kūno temperatūra nukrenta. Tas jį gali išbudinti. Todėl tokiu metu reikėtų pasirūpinti papildomu užklotu“, – pasakojo Dovilė.

Kitas trikdis – šviesa kambaryje. Jei anksčiau kylant saulei, anksčiau keliasi ir kūdikis, derėtų pasirūpinti tinkamomis užuolaidomis, kad šviesa nepatektų į kambarį.

Dar vienas būdas pailginti rytinį kūdikio miegą – imituoti naktį. „Labai svarbu vienodai pradėti dieną, dažniausiai tos pradžios signalais būna žindymas, garsi kalba, šviesa. Jei jis prabudo, bet mes norime, kad toliau miegotų, imituojame naktį, nejungiame šviesos, nekalbame ir pan.“, – pasakojo miego specialistė.

Ilgas migdymas vakare

Jei kūdikį tenka ilgai migdyti vakare, vėlgi patariama žiūrėti dienotvarkę. „Žiūrime, ar vaikas nepervargo, ar paskutinis jo būdravimas nėra per ilgas. Yra vaikų, kuriems tinka ilgas paskutinis būdravimas, bet kokiems 80 proc. – ne. Jie pervargsta, bet to neparodo. Tokius vaikus sunku užmigdyti, o po pirmojo miego ciklo jie dažnai pabunda“, – teigė Dovilė.

Kitas svarbus aspektas – vakaro rutina. Reikia individualiai žiūrėti, kas tinka jūsų kūdikiui. Pavyzdžiui, kai kuriuos vaikus maudynės ramina, kitus – stimuoliuoja. Dovilė pabrėžė, kad migdymas turėtų trukti iki pusvalandžio. Jei trukmė ilgesnė, reikia atkreipti dėmesį į dienotvarkę.

Šokinėjimas ant kamuolio

Kai niekas nepadeda, tėvai imasi įvairiausių priemonių, kad tik kūdikis užmigtų. Viena populiariausių – šokinėjimas ant gimnastikos kamuolio. Anot Dovilės, šis būdas daugiau kenkia, nei padeda. „Tikiu, kad pirmą kartą pabandžius, vaikas užmigs labai gretai, bet kuo toliau, tuo ilgiau reikės taip šokinėti. Paskui tą daryti reikės ir naktį. Tai yra labai stipri asociacija, prie kurios vaikas pripratęs, sunkiai atsisakys“, – teigė miego konsultantė.

Mama miega su vaiku

Dažnas prabudinėjimas naktį

Jei vaikas prabunda kas dvi valandas, vėlgi patariama žiūrėti dienotvarkę. Būna raidos etapai, dėl kurių kūdikis ima prabudinėti dažniau, bet jie po maždaug savaitės praeina, dėl to tuo etapu svarbu nesukurti naujo miego įpročio. „Visada taikykite minimalios pagalbos taisyklę – jei įmanoma užmigdyti vaiką glostant, taip ir migdykime. Palikite vaikui šiek tiek erdvės, kad jis užmigtų su minimalia pagalba“, – patarimais dalijosi Dovilė.

Miego asociacijos

Anot miegos konsultantės, kuo daugiau asociacijų sukursite, tuo daugiau vaikai jų norės. Moksliniai tyrimai rodo, kad standartiškai nuo 2 su puse mėnesių naujagimiai gali užmigti patys. Realybėje yra gerokai vėliau. Vis dėl to jei sukūrėte miego asociacijas, Dovilė patarė, kaip jų atsisakyti. Yra keli būdai. Pirmasis – išnykimo metodas, kai asociacijos intensyvumas kas 3-4 dienas mažinamas. Antrasis – pakeitimo metodas. „Jei tarkime asociacija, kurios norima atsisakyti, yra žindymas, pradedame kūdikį tik nešioti, po 3-4 naktų vaikščiojimo tempą mažiname, dar po tiek pat – tik pastovime su juo ant rankų. Paskui – tik pabūname šalia“, – pasakojo Dovilė. Anot jos, nesvarbu kokį metodą pasirinksite, svarbu jį taikyti nuosekliai.