– Daugelis vyresnės kartos atstovų sako, kad kai vaikas verkia, neimk jo ant rankų, nes žinos, kad būtent verksmu galima to pasiekti. Ar iš tiesų taip? Ar iš tiesų dar nė metų neturinti kūdikis gali manipuliuoti ašaromis?

– Tikrai vaiką iki metų būtina imti ant rankų, kai jie verkia. Yra trijų rūšių kūdikiai – kanopiniai, lizdiniai ir nešiotini. Kanopiniai – tai stirniukai, ožkytės, veršiukai. Jie gimsta, atsistoja ir keliauja per pasaulį. Lizdiniai – viščiukai, paukščiukai, kačiukai. Šie ilgą laiką būna lizde, kol patys iš jo išskrenda ar išropoja. O žmonių vaikai yra nešiotini kaip ir kengūriukai, beždžioniukai. Šiuos kūdikius, kad jie augtų ir lavintųsi, reikia nešioti. Iki vienerių metų reikia pasirūpinti visais vaiko poreikiais, kad jis augtų saugus ir mylimas. Kūdikiai tikrai dar nemanipuliuoja ašaromis. Jie verkia, nes tai vienintelis būdas pasakyti aplinkiniams, kad jam yra blogai. Manipuliuoti pradeda apytiksliai nuo 1,5 metų. Tam kad kūdikis vystytųsi jiems reikia begalės prisilietimų. Tad mažuosius tikrai reikia nešioti, myluoti.

Nustokite tikėti mitu, kad gerų tėvų vaikai, turi būti visada laimingi

– Kad visiems būtų aišku, kas apskritai yra manipuliacija?

– Manipuliacija ašaromis yra tada, kai vaikas sąmoningai siekia kažko ašaromis. Pavyzdžiui, verkia be ašarų dėl to, kad neleidžia imti kokio daikto, ar daryti kokio veiksmo, o kartu stebi tėvus, ar jie mato jo ašaras. Jei tėvai išeina iš kambario, bėga verkdami iš paskos. Arba net jei būna nukritę ant žemės, perbėga ir nukrenta vėl šalia tėvų.

– Kaip atpažinti, kad vaikas manipuliuoja?

– Yra aiškus tikslas, ko vaikas nori. Verkimas be ašarų. Vaikas žino, kuris šeimos narys yra labiau jautrus ašaroms ir dažniau sąmoningai terorizuoja būtent tą tėvą.

– Nuo kada vaikas supranta ašarų poveikį ir tai, kad jomis galima pasiekti tai, ko nori?

– Nuo kada jau supranta ašarų poveikį, priklauso nuo vaiko intelektinių sugebėjimų. Dažnai protingesni greičiau ima manipuliuoti tėvais. Pradžia apytiksliai nuo 1,5 m. gali būti. Pikas apie trečiuosius metus.

– Kodėl vaikai manipuliuoja?

– Tai lengviausias būdas gauti tai ko nori. Nori žaisliuko, saldainio, nutaisai liūdną miną, ar paverki ir gauni. Juk geri tėvai nori, kad jų vaikas būtų visada laimingas. Arba kartais vaikai išmoksta išsireikalauti ko nori, kai tėvai labai užimti. Pvz.: kalba telefonu, reikia dirbti.

Vaikas žino, kuris šeimos narys yra labiau jautrus ašaroms ir dažniau sąmoningai terorizuoja būtent tą tėvą

– Ką daryti, kad užkirstume kelią tokiam elgesiui?

– Nepasiduoti manipuliacijoms. Atpažinti vaiko tikslą ir ko jis siekia netinkamu elgesiu. Leisti norėti, bet nebūtina tai gauti iškarto. Mokymas kantrybės ir kalbėjimas vaikus nuramina. Arba kartais reikia būti šiek tiek gudresniems už vaikus, kad netaptume manipuliacijos aukomis.

Vaikas verkia

– Kaip tėvams nepasiduoti manipuliacijoms?

– Netikėti mitu, kad gerų tėvų vaikai, turi būti visada laimingi. Mokytis išbūti su vaikų neigiamomis emocijomis. Kalbėtis su vaiku apie jo norus ir galimybes. Prisiminti, kad vaikų norai tik didės ir visada nepavyks jų tenkinti.

– Kaip vaiką atpratinti nuo manipuliacijų?

– Jei tėvai nepasiduos vaiko manipuliacijoms ir vaikas nepasieks norimo tikslo, pvz.: paisterikavęs, parėkęs negaus saldainių prieš maistą, po kurio laiko toks vaiko elgesys savaime liausis. Mes manipuliuojame tik tuo atveju, jei kitas žmogus pasiduoda manipuliacijoms, jei nepasiduoda – žaidimas baigiasi.

– O ar pasitaiko situacijų, kai manipuliuoja tėvai vaikų atžvilgiu?

– Tikrai pasitaiko. Tokios tėvų manipuliacijos ypač dažnos tėvų skyrybų atvejais, kada tėvai manipuliuoja vaikais norėdami įskaudinti buvusią žmoną ar buvusį vyrą. Tėvai manipuliuoja neretai ir norėdami gero vaikams, pvz.: man skaudės širdelę, jei tu lipsi taip aukštai ir elgsiesi neatsargiai; jei mane mylėtum, tai geriau mokytumeisi ir pan. Tokios manipuliacijos dažniausiai suveikia, bet neretai griauna vaiko ir suaugusio žmogaus ryšį, perkelia atsakomybę už suaugusio žmogaus emocijas vaikui, o taip neturėtų būti.

– Ar gali būti, kad patys tėvai kalti dėl vaiko manipuliacijų?

– Mes savo pavyzdžiu vaiką mokiname vienokių ar kitokių elgesio būdų, jei patys daug manipuliuojame bendraudami, tai ir vaikas pradeda atkartoti mūsų bendravimo būdą. Jei mes sureaguojame į vaiko manipuliacijas vėlgi jos kartosis, nes vaikui pavyksta tokiu būdu gauti tai, ko jis nori.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)