Suomija

Besilaukiančios mamos motinystės atostogas gali pradėti likus 7 savaitėms iki nustatytos gimdymo datos. Susilaukus vaiko, 16 savaičių valstybė apmoka vaiko priežiūros atostogas, nesvarbu ar mama yra dirbanti, ar studentė, ar bedarbė. Po to, kai vaikui sukanka treji, tėvai gali paimti dalines vaiko priežiūros atostogas, kad būtų lengviau derinti darbą ir vaiko priežiūrą. Šis periodas trunka iki vaikas nueis į antrą klasę.

Danija

Čia mamos gauna 18 savaičių motinystės atostogų: keturias savaites iki gimdymo ir 14 – po gimdymo. Po gimdymo dvi savaites apmokamų atostogų gali paimti ir tėtis.

Švedija

Švedijoje tėvai iš viso turi 480 dienų motinystės/tėvystės atostogų, per kurias gauna 80 proc. savo algos dydžio išmoką. 18 savaičių privaloma išnaudoti moteriai, kitas tėvai gali dalinti kaip nori.

Belgija

Belgijoje moterys gali imti iki 15 savaičių motinystės atostogų. Pirmą mėnesį mokama 80 proc. algos dydžio išmoka, likusį laiką – 75 proc. Tėčiai čia gauna 10 dienų laisvų, iš kurių tik trys apmokamos 100 proc. algos dydžio išmoka. Likusios apmokamos 82 proc. Tiesa, tėčiai šias dešimt dienų turėtų išnaudoti per pirmus ketverius vaiko mėnesius, priešingu atveju išmokos negaus. Mamos turi galimybę pasirinkti – arba imti visos darbo dienos atostogas 15 sav., arba 8 mėnesius dirbti pusė dienos.

Islandija

Čia tėvai iš viso gauna 9 mėnesius atostogų. Trys iš jų – mamai, trys – tėčiui, o likusius tris gali pasidalinti kaip nori. Tiesa, tai, kas priklauso mama ir tėčiui, jie negali perduoti vienas kitam. Šitaip vyriausybė siekia, kad vaikas praleistų tiek pat laiko su mama, kiek ir su tėčiu. Per visą šį laikotarpį vaiko priežiūros atostogų išėjęs žmogus gauna 80 proc. savo algos dydžio išmoką.

Serbija

Po gimdymo moterys čia gali imti 20 savaičių, kurios yra pilnai apmokamos. Po to yra galimybė pratęsti atostogas, bet išmoka atitinkamai mažėja. 26 savaites mokama 100 proc. atlyginimo dydžio išmoka, 27–39 – 60 proc., o 40–52 – 30 proc. algos. Tėčiai čia gauna vos vieną savaitę apmokamų atostogų.

Norvegija

Šioje šalyje sistema yra labai lanksti ir dosni. Mamos gali imti 35 savaites pilnai apmokamų atostogų arba 45 savaites, per kurias gaus 80 proc. savo algos dydžio išmoką. Tėčiai gali paimti iki 10 savaičių atostogų, priklausomai nuo pajamų dydžio. Papildomai tėvai gauna 46 savaites vaiko priežiūrai su pilnu apmokėjimu, arba 56 savaites su 80 proc. algos dydžio išmoka.

Estija

Čia mamos gauna 140 dienų pilnai apmokamų atostogų. Jos prasideda iki gimdymo likus 30–70 dienų. Tėčiai čia gauna dvi savaites apmokamų atostogų. Kai baigiasi šios 140 dienų, tėvai gauna papildomas 435 dienas vaiko priežiūrai. Jos apmokamos apskaičiuojant ir išvedant vidurkį mamos ir tėčio atlygio.

Asociatyvi nuotr.

Lietuva

Lietuvoje sistema yra viena dosniausių Europoje. Mamos gauna 18 savaičių motinystės atostogų, kurios yra pilnai apmokamos, tėčiai gauna keturias savaites laisvas – jos irgi pilnai apmokamos. Toliau tėvai nusprendžia patys, kuris eis vaiko priežiūros atostogų. Jei pasirenka su vaiku būti iki jam sukaks metai, vienas jų gaus 100 proc. atlyginimo dydžio išmoką, jei – iki sukaks dveji metai, pirmus metus gaus 70 proc., antrus – 40 pros. algos dydžio išmoką. Šiuo metu Lietuvoje vaiko priežiūros išmoką gauna beveik 42 tūkst. asmenų, iš kurių – 10 tūkst. vyrų. 2009 metais vyrų skaičius siekė vos 3 tūkst.

JAV

Tai yra bene vienintelė išsivysčiusi šalis pasaulyje, kuri negarantuoja įstatymais jokių atostogų nei mamoms, nei tėčiams. Pačios kompanijos nusprendžia suteikti atostogas savo darbuotojams ar ne. Tiesa, net 40 proc. kompanijų nesiūlo jokių laisvų dienų ar kompensacijų. Tuo tarpu kitos, pavyzdžiui, „Netflix“ savo darbuotojams pilnai apmoka visus metus vaiko priežiūros atostogų.

Rusija

Čia yra galimybė vaiko priežiūros atostogų eiti ne tik tėvams, bet ir kitiems šeimos nariams: močiutei, seneliui, tetai, dėdei ar pan. Jis atostogų gali būti iki vaikui sukaks trys metai. Pusantrų metų vaiką prižiūrintis asmuo gauna 40 proc. savo vidutinės algos. Be to, darbdavys įsipareigojęs asmeniui, išėjusiam vaiko priežiūros atostogų, išlaikyti darbo vietą.

Kitos šalys:

Australija: 18 savaičių
Austrija: 16 savaičių
Belgija: 15 savaičių
Bulgarija: 58,6 savaičių
Kanada: 17 savaičių
Kroatija: 30 savaičių
Kipras: 18 savaičių
Čekija: 28 savaitės
Prancūzija: 16 savaičių
Vokietija: 14 savaičių
Graikija: 43 savaitės
Airija: 26 savaitės
Izraelis: 14 savaičių
Italija: 21,7 savaitės
Japonija: 14 savaičių
Olandija: 16 savaičių
Lenkija: 20 savaičių
Portugalija: 6 savaitės
Ispanija: 16 savaičių
Šveicarija: 14 savaičių
Didžioji Britanija: 39 savaitės

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)