Šiuo metu vaiko priežiūros atostogose esantys tėvai iki mažyliui sukaks vieneri dirbti gali, bet gaunamos pajamos tokiu pačiu dydžiu sumažina vaiko priežiūros išmoką. Antraisiais vaiko priežiūros metais išmoka mokama nepaisant gaunamų pajamų.

Pateiktu pasiūlymu siekiama nustatyti, kad jeigu mamos, tėčio ar kito vaiko priežiūros atostogų išėjusio, bet besidarbuojančio apdraustojo darbo užmokestis siekia pusę vaiko priežiūros išmokos ar net viršija šį dydį, tuomet jam ar jai būtų mokama ne mažesnė nei 50 proc. išmoka.

Tai reiškia, kad pirmaisiais vaiko auginimo metais besidarbuojančios mamos ar tėčiai išsaugos bent 50 proc. vaiko priežiūros išmokos.

„Aktyvūs vaikus auginantys tėvai labai dažnai išsakydavo skundą, kad augindami savo mažylį jie legaliai negali užsiimti jokia papildoma darbine veikla – nei prekiauti savo kūryba, nei pabaigti kokį nors pradėtą projektą ar skaityti vienkartinės paskaitos. Tai labai apribojo vaikus auginančių mamų ir tėčių veiklumą bei skatino juos lįsti į šešėlį. Bet kuris energingas žmogus turi turėti galimybę gauti papildomų pajamų legaliai“, - teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras L.Kukuraitis.

Mama su vaikais

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad šiuo metu kai vaikas auginamas vienus metus, vaiko priežiūros išmoka siekia 100 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio sumą, o kai vaikas auginamas dvejus metus – pirmaisiais vaiko auginimo metais išmoka siekia 70 proc. kompensuojamo uždarbio dydžio sumą, antraisiais – 40 proc.

Antraisiais vaiko auginimo metais išmoka mokama nepaisant gaunamų pajamų, todėl tėvai gali dirbti ir gauti išmoką.

Po mokesčių reformos, kai darbo užmokesčiai „ant popieriaus“ paaugs 1,289 karto, vaiko priežiūros išmokų procentai keisis, tačiau išmokos „į rankas“ bus tokios pat. Kai vaikas auginamas vienus metus, išmoka sudarys 77,58 proc. kompensuojamo uždarbio, kai vaikas auginamas iki dvejų, išmoka pirmaisiais vaiko auginimo metais sieks 54,31 proc., antraisiais – 31,03 proc. kompensuojamo uždarbio.

Svarbu pažymėti, kad vaiko priežiūros atostogų gali eiti vienas iš tėvų, įtėvių, globėjų ar senelių. Senelis ar senelė vaiko priežiūros atostogų gali eiti, jeigu vaiko priežiūros išmoką turi teisę gauti vienas iš vaiko tėvų, pats senelis ar senelė yra drausti motinystės socialiniu draudimu ir turi ne trumpesnį nei 12 mėnesių motinystės socialinio draudimo stažą per paskutinius dvejus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)