Medus

Remiantis portale „Babble“ pateikta informacija, meduje gali būti Clostridium botulinum sporų. Besidaugindamos vaiko žarnyne jos gali sukelti infekcinę ligą – botulizmą. Vyresnių vaikų organizmas geba kovoti su šia infekcija, bet vienerių neturintiems mažyliams tai gali pasirodyti rimtas iššūkis, sukeliantis tokius simptomus kaip sulėtėję judesiai, vidurių užkietėjimas, žindimo sunkumai ir verkimas.

Karvės pienas

Karvių piene yra tam tikro tipo baltymų, kuriuos kūdikiams sunku suvirškinti, taip pat mineralų, galinčių pakenkti iki galo nesusiformavusiems inkstams. Taip pat nevalia pamiršti apie laktozės netoleravimą, kuris kartais būna įgimtas. Tokiu atveju galimos tokios alerginės reakcijos kaip viduriavimas. Kraštutiniais atvejais pasireiškia žarnyno kraujavimas, o tada organizmui gali imti trūkti geležies ir išsivystyti anemija.

Žemės riešutų sviestas

Daugelis vaikų yra net labai alergiški žemės riešutams, o vartojant tirštos ir lipnios konsistencijos jų sviestą kyla rimtas pavojus užspringti. Atminkite, kad užspringus riešutų sviestu, jį pašalinti ypač sunku – taip nutikus vaikas gali net numirti. Net vyresniems nei vienų metų mažyliams rekomenduojama duoti tik labai plonai šiuo sviestu apteptą skrebutį, kad vaikas neužspringtų.

Kai kurios daržovės

Kai kurių daržovių, pvz., špinatų, burokėlių, lapinių kopūstų, salotų ir pankolių, kūdikiams duoti nerekomenduojama, nes juose gausu nitratų, kurių jų organizmas nesugeba apdoroti. Kol vaikui nėra metukų, jo skrandyje nesusidaro pakankamai nitratus skaidančių rūgščių. Kai taip nutinka, kraujas ima sunkiau išnešioti deguonį, todėl gali pasireikšti vadinamasis mėlyno kūdikio sindromas.

Tunas ir kitų rūšių žuvys

Tokiose žuvyse kaip ryklys, skumbrė, tunas ir kardžuvė gali būti nemažas kiekis gyvsidabrio, todėl jų neturi vartoti jaunesni nei vienų metų kūdikiai. Rekomenduotiną žuvies dozę tokio amžiaus mažyliai turėtų gauti valgydami menkę, plekšnę arba jūrų liežuvį, be to, ne dažniau kaip kartą per savaitę.

Uogos ir citrusiniai vaisiai

Nei šilauogių, nei aviečių, nei gervuogių jaunesniems nei metukų kūdikiams duoti negalima. Jose yra tam tikros rūšies baltymų, kurių ne tik kūdikiai, bet ir kiek vyresni vaikai nesugeba suvirškinti. Kalbant apie citrusinius vaisius, būtina priminti apie jų rūgštumą ir dėl to kylančias skrandžio problemas, taip pat bėrimą užpakalio srityje, o kartais ir ant veido ar nugaros. Jei norite, kad kūdikis uogų bent paragautų, jas reikėtų labai susmulkinti, kad nekiltų pavojaus užspringti. Uogų sultis būtina gerokai atskiesti vandeniu, be to, stebėti, ar jos nesukelia kokios nors akivaizdžios reakcijos.

Vynuogės

Vynuogėse gausu maisto medžiagų ir jos gali būti puikus užkandis vaikui, kuris jau nėra kūdikis. Pastariesiems sunku sukramtyti palyginti kietą vynuogių odelę, todėl kyla pavojus užspringti, o ir pačių uogų dydis gali kelti iššūkį. Net ir susmulkintos vynuogės siejamos su tam tikra rizika. Razinas taip pat derėtų duoti tik vyresniems nei metų vaikams.

Kiaušinių baltymai

Kūdikiai paprastai labai mėgsta kiaušinius, tačiau kai kuriems mažyliams jie gali sukelti rimtų alerginių reakcijų. Jei visgi manote, kad kūdikis turi gauti kiaušinio, reikėtų duoti tik trynį. Išvirus kiaušinį jį bus labai paprasta atskirti nuo baltymo.

Šokoladas

Problema ta, kad šokolade yra kofeino, be to, metukų neturinčiam kūdikiui labai sunku suvirškinti šio produkto sudėtyje esantį pieną.

Kukurūzų spragėsiai

Nors iš išorės kukurūzų spragėsiai ganėtinai minkšti, centrinę jų dalį kūdikiams gali būti ypač sunku sukramtyti, todėl kyla rimtas pavojus užspringti. Tiesa ta, kad kukurūzų spragėsių galima siūlyti tik vyresniems nei ketverių metų vaikams.

Sumažintą riebalų kiekį turintys produktai

Atminkite, kad kūdikiams būtini riebalai, todėl riebalų neturintys arba sumažinto riebalų kiekio produktai tikrai ne jiems. Taigi, bent kol sulauks pirmojo gimtadienio, kūdikis turi gauti nesumažinto riebalų kiekio produktus, nes tai būtina smegenų vystymuisi.

Rūkyta ir konservuota mėsa

Rūkytoje arba kaip nors konservuotoje mėsoje, kaip kumpis, yra nitratų, be to, gausu natrio ir gyvulinės kilmės riebalų. Dėl šių priežasčių taip apdorota mėsa turėtų būti tikra retenybė vaiko racione, o kūdikiui jos duoti apskritai negalima. Kaip rašoma portale „What to Expect“, ši taisyklė taikytina ir rūkytai žuviai. Taigi pirmais gyvenimo metais ragauti šių delikatesų dar tikrai nereikia.

Kukurūzai

Kukurūzuose labai daug maisto medžiagų, deja, nėra, todėl kokios nors išskirtinės naudos jie nesuteiks. Nevalia pamiršti, kad kukurūzai priskiriami prie galimų alergenų, be to, jais galima užspringti. Kaip rašoma svetainėje „Momtastic“, nors daugeliui kukurūzai – tikras skanėstas, jaunesniems nei vienų metų vaikams jų duoti nereikia.

Cukrus

Nuo cukraus reikėtų susilaikyti net suaugusiesiems. Ir ne tik todėl, kad jis kelia antsvorio riziką, bet ir dėl kitų sveikatai žalingų savybių. Sveiką gyvenseną propaguojantys entuziastai primygtinai pataria neduoti kūdikiams cukraus ir jo pagrindu pagamintų produktų. Per dideli cukraus kiekiai gali privesti prie diabeto išsivystymo ir kitų sveikatos problemų. Nors cukrus kūdikiui veikiausiai patiks, derėtų žinoti, kad prie jo skonio priprantama – mėgti saldžius gaminius nėra įgimta žmogaus savybė, todėl juos siūlyti geriau kuo vėliau.

Nepasterizuoti produktai

Nepasterizuotuose maisto produktuose yra kūdikio sveikatai pavojingų bakterijų, todėl juos būtina išbraukti iš metukų neturinčių mažylių raciono. Tokio amžiaus kūdikio imuninė sistema dar nepajėgi kovoti su bakterijomis ir virusais. Kartais nepasterizuoti produktai gali sukelti rimtų medicininių problemų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)