Dažniausiai sukelia vyrai

Sukrėsto vaiko sindromas (angl. abusive head trauma) – tai yra galvos sužalojimas, buka trauma, kurią sukelia kratymas arba keleto jėgų kombinacija, rašo B.Jonuška. Anot jo, dažniausiai tai nutinka vaikams iki vienerių metų (vidutiniškai 4 mėn. amžiaus) dėl santykinai didelės galvos ir silpnų kaklo raumenų. Vaiką kratant, mėtant į orą, ar kitaip staigiai keičiant jo kūno padėtį, galvos smegenys yra traumuojamos.

Vaikų chirurgijos rezidentas Benediktas Jonuška
Supurtyto vaiko sindromą dažniausiai sukelia vyrai: daugiau nei 50 proc. atvejų – tėvas, 20 proc. – patėvis arba globėjas

„Įsivaizduoti galime paėmę gabalą želė, nes kūdikių smegenys nėra pakankamai susiformavusios, todėl gali priminti šį produktą. Padėkite ją ant lėkštutės, uždenkite dangčiu ir kratykite. Dėl įvairių jėgų poveikio ir kontakto su kieta kaukole smegenys yra traumuojamos, išsilieja kraujas, susidaro hematomos ir simptomai gali išryškėti daug vėliau. Dažniausiai išorinių požymių nėra, todėl dauguma atvejų diagnozė būna pavėluota, kai vaikui išsivysto traukuliai, vaikas praranda sąmonę ar ištinka šokas. Pirmiausia galima stebėti pykinimą, vėmimą, vangumą, vaikas nekelia galvos ar nefokusuoja žvilgsnio", – sakė B.Jonuška.

Anot jo, supurtyto vaiko sindromą dažniausiai sukelia vyrai: daugiau nei 50 proc. atvejų – tėvas, 20 proc. – patėvis arba globėjas, o motinos tik 12 proc. Atsiradus bent įtarimui, kad vaikas galėjo būti supurtytas nedelsiant reikia kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą ir kruopščiai nupasakoti, kas buvo daroma su vaiku, kad gydytojai galėtų kuo greičiau imtis reikalingų priemonių. Dažniausiai supurtyto vaiko sindromas palieka ilgalaikes pasekmes tolimesnei vaiko raidai ir gyvenimui.

„Vaikui nenustojant verkti ir jaučiant, kad prarandate kantrybę, rekomenduojama padėti vaiką saugioje vietoje ir nueiti į kitą kambarį, nusiprausti veidą šaltu vandeniu ar kitaip nusiraminti, o po to grįžus paimti, apkabinti ir padėti vaikui nurimti. Jei to padaryti nepavyksta, galite kreiptis į gydytojus, taip pat jums gali padėti ir Tėvų linija 8 800 900 12, kur bus suteikta profesionali psichologų pagalba. Skaudžiausia, kad daugumos supurtyto vaiko sindromo sukeltų padarinių galima išvengti ir tik keletas akimirkų gali nulemti vaiko ateitį, kuri tuomet būna artimiausiųjų rankose", – sakė medikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)