Naujagimių spalva labai dažnai iš pradžių būna violetinė ir tik vėliau iššviesėja. Naujagimiai dažnai būna nemenkai raukšlėti. Štai kaip pirmosiomis akimirkomis, matyt, atrodys pasaulį ką tik išvydęs jūsų angelėlis.

Drėgna ir lipni oda

Iš karto pastebėsite, kad naujagimis šlapias. Taip yra todėl, kad jis ką tik mirko vaisiaus vandenyse – vadinamajame amniotiniame skystyje. Nesirūpinkite, jis bus tučtuojau nusausintas, kad nesušaltų. Baltos lipnios apnašos, kurias veikiausiai taip pat pamatysite ant ką tik gimusio mažylio kūno, yra vadinamos verniksu. Verniksas – tai apsauginis varškės konsistencijos tepalas. Jo tikrai nereikia tučtuojau nuvalyti. Didžioji vernikso dalis pasišalins per pirmąsias maudynes.

Asimetriška galva

Naujagimio galva retai būna visiškai simetriška. Taip yra todėl, kad kaukolės kaulai, kūdikiui stumiantis gimdymo takais, atitinkamai prie jų prisitaiko. Jei kūdikis į pasaulį ateis po Cezario operacijos, jo galva greičiausiai bus visiškai apvali. Kartais ant naujagimių galvų galima pastebėti guzų arba kraujosruvų. Pastarosios po kelių dienų paprastai pranyksta, todėl jas išvydus jaudintis neverta.

Pleiskanojanti oda

Naujagimių oda labai dažnai pleiskanoja. Tai normalus, jokių pasekmių nesukeliantis reiškinys. Tai odos reakcija į sausą orą, kuriame kūdikis atsiduria po ilgo vaisiaus vandenyse praleisto laiko. Po pleiskanomis esantis odos paviršius paprastai yra drėgnas ir minkštas, todėl jokio losjono naudoti nebūtina, bet jei nutarsite, kad kūdikį reikia kuo nors patepti, rinkitės bekvapę priemonę. Nepamirškite, kad vertingų patarimų visada galite tikėtis iš gydytojo. Į jį reikėtų kreiptis ir tada, jei oda ne tik pleiskanoja, bet ir sausėja, rausta, atsiranda pūslių.

Violetinė arba ryškiai rausva oda

Kadangi kūdikis dar nebuvo įkvėpęs oro, jo oda iš pradžių bus violetinė arba tamsiai raudona. Pirmą oro gurkšnį kūdikis gauna su pirmuoju riksmu. Kai taip nutiks, kūdikio oda palaipsniui ims šviesėti.

Tamsesnės galūnės

Naujagimių rankos ir kojos gali atrodyti tamsesnės nei kūnas. Tai pastebėjus, reikėtų pakeisti jų padėtį – tada spalva iš karto ims keistis. Supraskite, kad mažylio kraujagyslės dar tik vystosi ir šis spalvos kitimo reiškinys ilgainiui nebesikartos. Tačiau jei ne tik rankos ir kojos, bet ir kūdikio kūnas tampa violetiniai, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Ypač tamsi spalva gali būti ženklas, kad kraujyje per mažai deguonies.

Plaukuotumas

Lanugo vadinami pūkeliai – tai pirmieji plauko maišeliuose susiformuojantys dariniai. Minkšti, ploni ir tamsoki plaukeliai paprastai dengia nugaros, rankų, kaktos, skruostų ir pečių sritis. Plaukuotumas gali būti būdingas ir išnešiotiems naujagimiams, tačiau kur kas labiau tikėtinas, jei kūdikis gimsta prieš laiką. Plaukeliai paprastai nuslenka maždaug per mėnesį, nors jei naujagimis tamsiaplaukis, gali išsilaikyti ir kelis mėnesius. Nuo ypač vešlius plaukus turinčių vaikų nugarų plaukeliai nenuslenka net po keletą metų.

Inkštirai

Pirmąsias dvi gyvenimo savaites naujagimių veidai gali būti nusėti mažais inkštirais. Tai įprastas, jokių problemų nerodantis ir jokio gydymo nereikalaujantis reiškinys. Inkštirai rodo, kad pasišalina per nėštumą motinos organizme pasigaminę hormonai.

Pabrinkusios krūtys

Krūtys kūdikiui gali pabrinkti praėjus kelioms dienoms po gimimo. Kaip ir inkštirai, tai yra redakcija į šalinamus nėštumo metu išskirtus hormonus. Pabrinkusios krūtys nėra skausmingos. Per maždaug mėnesį pabrinkimas turėtų pranykti nesiimant jokių specialių priemonių.

Gelta

Kūdikių oda dažnai įgauna gelsvą atspalvį. Ši būklė vadinama naujagimių gelta. Ji pasireiškia todėl, kad kepenys stengiasi atsikratyti pasenusių raudonųjų kraujo kūnelių. Jei pagelsta tik kūdikio veidas, gelta turėtų praeiti be pasekmių, bet jei ji pasireiškia intensyviau, gali prireikti gydymo – ligoninėje arba namuose. Geltos simptomai paprastai ima nykti po pirmosios savaitės. Jei grįžusios iš ligoninės pastebėsite, kad gelta nepraeina ir intensyvėja, kūdikį turėtų apžiūrėti gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)