Kaip rašoma washingtonpost.com tinklalapyje, tyrime, kuris buvo paskelbtas leidinyje „Nature“, mokslininkai išanalizavo žarnyno bakterijas, paimtas iš 596-ių Didžiosios Britanijos ligoninėse gimusių kūdikių išmatų mėginių – 314 natūraliai gimusių kūdikių ir 282 kūdikių, kurie gimė po cezario pjūvio operacijos. Mėginiai buvo paimti po gimdymo praėjus keturioms dienoms, septynioms dienoms, 21 dienai ir vėliau kūdikystėje. Taip pat buvo išanalizuoti 175 motinų mėginiai, siekiant išsiaiškinti žarnyno bakterijų kilmę. Mėginiai buvo renkami Kūdikių biomos tyrimo pagrindu, šiam tyrimui vadovavo dr. Nigelas Fieldas (UCL Pasaulinės sveikatos institutas) su kolegomis.

Tyrėjai padarė išvadą, kad po cezario pjūvio operacijos gimusių kūdikių žarnyne yra mažiau gerųjų bakteroidų iš motinų žarnyno ir daugiau oportunistiškų patogenų, tokių kaip enterokokai (Enterococcus), enterobakterijos (Enterobacter) ir klebsielės (Klebsiella).

Kurios bakterijos naujagimio žarnyną kolonizuoja pirmos, priklauso nuo to, kaip kūdikis gimė. Tyrėjai padarė išvadą, kad cezario pjūvio operacija yra didelis rizikos veiksnys, paveikiantis tai, kokia mikrobioma susiformuos naujagimio žarnyne.

Po natūralaus gimdymo kūdikio žarnyną labai greit kolonizuoja mikroorganizmai iš motinos organizmo, taip pat mikrobai iš aplinkos. Jau kelerius metus mokslininkai įtarė, kad ligas vaikystėje ir vėlesniame amžiuje galbūt paskatina gimdymo metu sutrikdyta žarnyno mikrobiomos kolonizacija.

Tyrėjai išaugino daugiau nei 800 padermių bakterijų ir tada ištyrė visą jų genomą (genomų seką).

Po cezario pjūvio operacijos gimusių vaikų organizme jie rado atsparių medikamentams ir virulentiškų bakterijų, o tai reiškia, kad jų nešiotojų imuninė sistema silpnesnė ir jie imlesni infekcijoms.

Vis dar nėra aišku, kur ir kaip antimikrobiniams preparatams atsparūs oportunistiški patogenai kolonizuoja po cezario pjūvio operacijos gimusių naujagimių organizmą bei kaip skiriasi ligoninių aplinka gimdant natūraliai ir atliekant cezario pjūvio operaciją.

Tyrime taip pat nepateikiamos išvados apie konkrečias klinikines pakitusios mikrofloros pasekmes, todėl reikalingi tolesni ilgalaikiai tyrimai – reikėtų įtraukti ir namie gimusius kūdikius.

Tyrimui vadovavęs dr. Nigelas Fieldas (UCL Pasaulinės sveikatos institutas) pasakė: „Mūsų tyrimas parodė, kad kūdikiams augant ir gaunant bakterijų maitinimo metu ir iš aplinkos, jų žarnynų mikrobiomos ima vis labiau panašėti.“

„Kūdikius atjunkius, natūraliai ir po cezario pjūvio operacijos gimusių kūdikių mikrobiomų skirtumai praktiškai išnyksta. Kol kas nežinome, ar rastieji pirminiai skirtumai turi pasekmių tolesnei sveikatai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)