Leidinyje „Canadian Medical Association Journal“ paskelbto tyrimo duomenimis, motinos mirties rizika po Cezario pjūvio operacijos yra daug didesnė – kone penkis kartus – nei po natūralaus vaginalinio gimdymo.

Tyrimas apžvelgė gimdymų Kanadoje (išskyrus Kvebeką) 2003–2015 m. duomenis ir atrado, kad ši rizika dar didesnė gimdyvėms, kurioms 35 m. ar daugiau.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad tais atvejais, kai Cezario operacija buvo atlikta nesuplanuotai, o dėl gimdymo metu iškilusių aplinkybių, siekiant išgelbėti motinos ir vaiko gyvybę, motinos ir vaiko sveikata buvo geresnė, nei tada, kai Cezario operacija buvo atlikta iš anksto suplanavus.

Naujausioje Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitoje, kurioje nuo 1990 iki 2017 m. buvo tiriama 12 mln. nėštumų, teigiama, kad skurdžiose ir vidutinių pajamų šalyse motinų mirtingumas po Cezario operacijos 100 kartų didesnis nei turtingose šalyse. Net kūdikių mirtingumas po Cezario pjūvio operacijos yra gerokai didesnis – miršta net trečdalis kūdikių, teigiama ataskaitoje.

Tyrime nurodoma, kad skurdžiose ir vidutinių pajamų šalyse iš visų moterų, kurios mirė gimdydamos, ketvirtadalis mirė po Cezario pjūvio.

Pirmoji tyrimo autorė, dr. Soha Sobhy iš Londono Karalienės Marijos universiteto PSO ataskaitoje teigia: „Užsachario Afrikoje po Cezario pjūvio operacijos miršta viena iš šimto moterų – tai 100 kartų daugiau nei Jungtinėje Karalystėje. Jų kūdikiams pasekmės dar baisesnės – 8 procentai neišgyvena ilgiau nei savaitės.“

Kalbant apie mirčių po Cezario pjūvio operacijos priežastis, PSO ataskaitoje nurodoma, kad trečdalis motinų nukraujuoja (32 proc.), 19 proc. miršta nuo preeklampsijos (kai nėščiai moteriai staigiai pakyla spaudimas), 22 proc. miršta nuo sepsio, o 14 proc. – nuo anestezijos sukeltų komplikacijų.

Šiuos duomenis patvirtina vis augantis skaičius tyrimų, kurių išvadose teigiama, kad Cezario pjūvio operacija yra pagrindinė pogimdyminio kraujavimo priežastis.

Vis dėlto, nepaisant šių tyrimų išvadų, visame pasaulyje Cezario pjūvio operacijų skaičius eksponentiškai didėja.

„The Lancet“ pateikto tyrimo duomenimis, ne mažiau nei 15-oje šalių 40 procentų gimdyvių atliekama Cezario pjūvio operacija.

Indijoje Cezario pjūvio operacijų skaičius per pastaruosius dešimt metų išaugo dvigubai – nuo 8,5 iki 17,2 proc. Šis rodiklis dvigubai viršija pasaulinį vidurkį ir yra daug didesnis nei PSO nurodyta 10-15 proc. riba.

PSO gairėse dėl Cezario pjūvio operacijos nurodyta, kad apytikriai toks kiekis Cezario pjūvio operacijų gali būti atliekamas siekiant išgelbėti motinos ir vaiko gyvybę. Vis dėlto įspėjama nepamiršti apie galimas komplikacijas, tokias kaip kraujavimas, stresas kūdikiui, hipertenzinė liga ir kt.

Tačiau augant Cezario pjūvio operacijų kiekiui – ypač tokių, kurios mediciniškai nėra būtinos – kyla poreikis geriau suprasti šios operacijos poveikį sveikatai, o šalims visame pasaulyje sutelkti visas reikalingas žinias, įgūdžius ir mokymus ir kovoti su neigiamomis Cezario pjūvio operacijos pasekmėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)