Vitamino K profilaktika

Taip pirmoji procedūra, kuri atliekama jūsų ką tik gimusiam kūdikiui. Vitaminas K dalyvauja krešėjimo procesuose ir yra reikalingas tam tikriems krešėjimo faktoriams. Jo trūkumas, anot gydytojos, gali sukelti naujagimio hemoraginę ligą. „Kraujavimas gali būti ankstyvos formos, per pirmąsias paras, arba vėlyvos – pasireiškiantis po kelių savaičių. Kraujuojama įvairiai – gali būti iš virškinamojo trakto, iš bambutės. Blogiausia, jei kraujuoja į smegenis. Visa tai gali sukelti labai rimtas problemas ar net negalią“, – pasakojo specialistė.

Hepatito B skiepas

Šis skiepas daromas pirmąją parą po gimimo, o tiksliau, per pirmas šešias valandas į kojytę. Jis daromas visiems be išimties, kas davė sutikimą. „Jei vaikas gimė neišnešiotas ir jo būklė sudėtinga, tuomet jau kalbos yra kitokios. Jei vėlyvas neišnešiotumas tuomet atliekamos visos standartinės procedūros“, – teigė medikė.

Naujagimis

Akių dugno raudono reflekso tyrimas

Šis tyrimas padeda suprasti, ar viskas gerai su naujagimio rega. „Su specialia lempa pašviečiama į akytes ir stebima, ar matomas šviesos pralaidumas iki pat akių dugno. Jei pamenate, anksčiau fotografuojantis mūsų akys tapdavo nuotraukose raudonomis. Panašaus efekto laukiama ir šio tyrimo metu. Jei pastebimi kokie nors nukrypimai, okulistai daro tolimesnius tyrimus“, – pasakojo E. Markūnienė. Anot jos, šis tyrimas nėra skausmingas kūdikiui, tik kartais būna nepatogus patiems medikams, mat naujagimių akytės būna užburkusios ir jie sunkiai atsimerkia.

Klausos testas

Šis testas leidžia patikrinti naujagimių klausą ir anksti diagnozuoti su tuo susijusias problemas. „Į ausytę kišamas aparatas, leidžiama banga ir registruojama atgalinė banga. Tokiu būdu ištiriama mechaninė ausies dalis, ar ji tinkamai funkcionuoja. Anksti pastebėjus sutrikimus, galima juos koreguoti“, – pasakojo medikė.

Tyrimas dėl 4 genetinių ligų

Po 48 valandų, jau išvykstant, imamas kraujo mėginys iš kūdikio kulniuko tyrimams dėl įgimtų 4 medžiagų apykaitos ligų. Šis tyrimas Vilniaus genetikos centre yra atliekamas visiems vaikas Lietuvoje. Ligos, dėl kurių tiriama yra hipotirozė, fenilketonurija, antinksčių hiperplazija ir galaktozemija. Esant normai tėvai neturėtų laukti atsakymo. Jei kažkas ne taip, tuomet pranešama tėvams ir daromi papildomi tyrimai. Papildomai primokėjus galima išsitirti ir dėl kitų 30 genetinių ligų iš to paties mėginio.

Tuberkuliozės skiepas

Prieš išvykstant namo jis daromas kūdikiui į ranką. „Skiepo vietoje iš pradžių gali būti paraudimas, o po mėnesio susiformuoti pūlinukas. Tai normali reakcija, taip ir turi būti. Žinoma, reikia stebėti ar neblogės, ar nebus limfmazgių uždegimo ir pan.“, – teigė neonatologė.

Anot jos, būna tėvelių, kurie atsisako tai vienų, tai kitų procedūrų. Dažniau nenori vaiko skiepyti dėl hepatito B. „Tėvai nenori, kad tiek skausmingų procedūrų patirtų jų ką tik gimęs kūdikis, nepaisant to, kad tos procedūros apsaugo nuo ligų. Klausia, kodėl dabar, gal galima vėliau. Vis tik tokių nėra labai daug“, – sakė medikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)