Susilaukti vaiko – labai džiugus ir laimingas įvykis, tačiau nėštumas visada šiek tiek rizikingas. Dėl to tinklalapio „Bight Side“ komanda nusprendė aptarti įvairius nėštumo vyresniame amžiuje aspektus.

Privalumai:

1. Gali būti, kad gyvensite ilgiau.

Vėliau gimdančios moterys dažniau gyvena ilgiau. Vieno tyrimo rezultatai atskleidė, kad moterys, pagimdžiusios paskutinį vaiką būdamos jaunesnės negu 29-erių, du kartus rečiau sulaukdavo 95-erių. Tačiau gali būti, kad taip nutiko dėl genetinių priežasčių. Jei sulaukus vyresnio amžiaus moters reprodukcinė sistema vis dar gerai veikia, gali būti, kad kiti su senėjimu siejami procesai ją taip pat veikia silpniau. Tačiau ši koreliacija tarp gimdymo vėliau ir ilgaamžiškumo dažniausiai pasireiškė tris ar daugiau vaikų turinčioms moterims.

2. Išvengsite kognityvinių sutrikimų.

Kitame tyrime pastebėta, kad kai kurios vėlesniame amžiuje vaikų susilaukusios moterys po menopauzės pasižymi geresniais kognityviniais įgūdžiais. Tokios išvados padarytos atlikus kelias testų, kuriuose vertinti įvairūs smegenų veiklos aspektai, serijas. Ypač ryški tendencija, kad po 35-erių pagimdžiusios moterys pasižymi geresne verbaline atmintimi. Galima šio reiškinio priežastis – smegenis veikiantys hormonai. Kalbame ne apie bet kokius hormonus, o apie estrogeną ir progesteroną: estrogenas atsakingas už smegenų veiklą, o progesteronas – už smegenų audinio vystymąsi.

3. Sulaukusi tokio amžiaus esate išmintingesnė ir turite daugiau patirties.

Ne paslaptis, kad metams bėgant sukaupiame daug žinių ir patirties. Pagalvokite, kokia buvote būdama 20-ies ar 30-ies. O dabar pagalvokite, kas būtų nutikę, jei tokio amžiaus būtumėte auginusi vaikus. Virš 40-ies sulaukusios moterys dažnai būna kantresnės ir vaikus augina išmintingiau. Paprastai tokio amžiaus sulaukusios moterys nepastoja netyčia – šį žingsnį būna gerai apgalvojusios ir jam pasiruošusios. Dėl to jos emociškai ir psichologiškai stabilesnės, be to, pasiruošusios pokyčiams, kurių neišvengiamai atsiranda pastojus ir susilaukus vaiko.

4. Esate stabilesnė finansiškai.

Sulaukusios 40-ies dauguma moterų jau būna padariusios karjerą. Jos nebando dirbti skirtingose srityse, retai keičia darbą ir gauna pastovų atlyginimą. Vėliau pagimdžiusios moterys dažniau pasiruošusios darbą nustumti į antrąją vietą ir daugiau dėmesio skirti vaikui. Dabar greičiausiai turite savo būstą ir santaupų, todėl gimus kūdikiui patirsite mažiau streso. Be to, jums nereikia jaudintis dėl karjeros ir dirbti nuo aušros lig sutemos, kad gautumėte papildomų lėšų, todėl vaikui galite skirti daugiau laiko.

5. Jau turėjote laiko viską išbandyti.

Vakarėlių ir nuolatinės veiklos laikai jau praėjo, tad atėjo metas pasinerti į šeimyninį gyvenimą. Sulaukusi 40-ies jau turite daug smagių atsiminimų, pakankamai daug laiko praleidote su draugais, ir, svarbiausia, pagyvenote sau. Keliavote, tyrinėjote pasaulį ir savo pačios ribas. Taigi, kai gims vaikas, mažesnė tikimybė, kad jausitės nepatenkinta, jog nebegalite skirti laiko sau ir mieliau laiką skirsite jam.

Gimdymas po 40-ies turi privalumų, tačiau taip pat yra keletas pavojų bei problemų.

Pavojai:

1. Sunkiau pastoti.

Bėgant metams, moterims pastoti tampa sunkiau. Sulaukus 32-ejų, vaisingumas ima smarkiai silpti. Sumažėja kiaušialąsčių, todėl jas sunkiau apvaisinti. Kartais kiaušidės ima netinkamai gaminti kiaušialąstes, be to, padidėja tikimybė, kad atsiras nesveikų kiaušialąsčių. Tačiau nesijaudinkite – šiais laikais turite galimybę kiaušialąsčių gauti iš donorų, be to, kiaušialąstes jaunesnės moterys gali užšaldyti arba galima pasinaudoti surogatinės motinos paslaugomis.

2. Didesnė persileidimo tikimybė.

Senstant didėja persileidimo tikimybė – sulaukus daugiau kaip 45-erių, ji pasiekia 50 proc. Žinoma, persileidimus sukelia ne tik amžius. Tačiau senėjimo procesai keičia organizmą, silpnina hormonų ir gimdos veiklą, be to, atsiranda kitų persileidimą sukelti galinčių veiksnių.

3. Didesnė tikimybė susirgti osteoporoze.

Vėliau gimdančioms moterims padidėja tikimybė senatvėje susirgti osteoporoze. Pasak vieno tyrimo, po 35-erių pagimdžiusios moterys šia liga sirgo dvigubai dažniau. Kad išvengtumėte rizikos senatvėje susirgti, nėštumo metu daug dėmesio reikėtų skirti savo kaulams.

4. Didesnė tikimybė pagimdyti anksčiau laiko.

Gimdant vyresniame amžiuje padidėja tikimybė, kad kūdikis gims per anksti ir bus per mažo svorio. Vieno tyrimo duomenimis, dėl priešlaikinio gimdymo gali būti kaltas tik amžius, o kitų neigiamų veiksnių įtaka maža.

5. Galite susirgti nėštuminiu (gestaciniu) diabetu.

Ši diabeto forma laikina, o dažniausiai ją sukelia nepakankamas insulino kiekis nėštumo metu. Pasak vieno tyrimo, virš 40-ies sulaukusioms nėščioms moterims tikimybė susirgti šio tipo diabetu išauga 74 proc. Dėl to svarbu pasitikrinti, ar nesergate, o prireikus paprašyti paskirti gydymą.

Nėštumas gali sukelti rūpesčių bet kokio amžiaus moterims. Daug kas priklauso nuo mamos ir jos sveikatos būklės. Jei nuspręsite vaiko susilaukti po 40-ies, žinokite, kad vis dar turite galimybę pastoti, išnešioti ir pagimdyti sveiką kūdikį. Tačiau svarbu nepamiršti, kad nėštumui tokiame amžiuje reikia skirti ypatingą dėmesį, o iškilus problemų iškart pasitarti su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)