„Kalbant apie gimdančiai moteriai padedančias priemones galime pasakyti, jog nėra jokių abejonių, kad epidūrinė nejautra skausmą tikrai sumažina“, – teigia Kentukio universiteto medicinos centro anesteziologijos ir pediatrijos profesorius gydytojas Raefordas Brownas. Štai ką derėtų žinoti apie šią procedūrą.

1. Procedūra ne tokia skausminga, kaip atrodo.

Epidūrinė nejautra sukelia maždaug tiek skausmo, kaip dūris į veną. Įdūrus adatą, jūsų žmona kelias sekundes jaus diskomfortą, o tada pojūtis dings. Vaistai ims veikti maždaug po 20 minučių. Durti iš tiesų reikės du kartus – pirmą kartą suleidžiami vaistai nutirpdo vietą, kur bus atliekama epidūrinė nejautra. Antroji adata didesnė – ja kateteris pasiekia epiduralinę ertmę. Tuo metu ši kūno vieta jau turėtų būti nutirpusi, todėl patiriamas diskomfortas nedidelis.

2. Ši procedūra nepavojinga.

Galbūt girdėjote įvairiausių gandų, tačiau svarbu žinoti, kad epidūrinė nejautra vaikui nekenkia. „Trumpai galima pasakyti, kad nėra jokių įrodymų, jog epidūrinė nejautra vaisiui ar kūdikiui sukelia tiesioginį neigiamą poveikį, – teigia Amerikos Pediatrijos akademijos Vaisiaus ir naujagimio komiteto pirmininkas gydytojas Jameasas J. Cummingsas. – Tačiau gali pasitaikyti šalutinių poveikių, pavyzdžiui, padidėti rizika, kad reikės naudoti gimdyti padedančius įrankius (chirurgines žnyples) arba operuoti (atlikti cezario pjūvį), nes nepavyks pagimdyti įprastu būdu.“

gimdymas, nėštumas, operacija, epudūrinė nejautra, nuskausminimas, nėščioji

3. Vaistai leidžiami šalia nugaros smegenų, o ne į juos.

Atsipalaiduokite – niekas nesiruošia durti adatos į jūsų žmonos stuburą. „Nugaros smegenis supa skaidulos, o jas – maišą primenančios struktūros, kuriose kaupiamas vanduo, – aiškina dr. R. Brownas. – Tarp šio „maišo“ ir skaidulų yra ertmė, į kurią duriama adata.“ Kai šioje vietoje suleidžiama vaistų, moteris gali gimdyti be skausmo.

4. Kai kam šios procedūros atlikti nerekomenduojama.

Nors daugumai būsimų mamų procedūra nepavojinga, nedidelei moterų daliai gali kelti riziką. „Moterims, patiriančioms su nėštumu susijusią hipertenziją (dar vadinamą preeklampsija) netinkamai kreša kraujas, – aiškina dr. R. Brownas. – O daliai hipertenziją patiriančių moterų sumažėja trombocitų kiekis. Tokioms moterims atlikti epdūrinę nejautrą nerekomenduojama.“

5. Ši procedūra gali sulėtinti gimdymą.

Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad epidūrinė nejautra gali sulėtinti gimdymą, tačiau tai priklauso nuo to, kiek pasistūmėjęs gimdymas. Jei vaistų suleidžiama išsiplėtimui nepasiekus 5 cm, tikimybė, kad gimdymas truks ilgiau, padidėja. Kita vertus, jei dėl skausmo jūsų žmona įtemps raumenis, gimdymas taip pat truks ilgiau. Tačiau jei jūsų žmona nieko nejaus, ne visada žinos, kada sąrėmio metu reikėtų stumti. Vis dėlto nereikia baimintis – akušeriai ir slaugės tikrai nepavargs laukti. Jie padės jums susigaudyti, ką daryti, priklausomai nuo išsiplėtimo.

Vyras gimdyme

6. Šlapinantis gali prireikti kateterio.

Jūsų žmona nuo juosmens nieko nejaus, todėl jei gimdant prireiks nusišlapinti, gali nepajusti įprastinių signalų. Dėl šios priežasties gydytojas gali pastatyti kateterį, kad padėtų ištuštinti šlapimo pūslę.

7. Yra kelios procedūros rūšys.

Dvi pagrindinės šios procedūros rūšys – tai nepertraukiama infuzija (tada nuskausminamieji kateteriu nuolat leidžiami į kūną) arba vadinamoji „vaikščiojimo“ epidūrinė nejautra – pastaroji taip vadinama todėl, kad suleidus nuskausminamųjų moteris gali šiek tiek judinti kojas (tai nereiškia, kad su žmona galėsite žvaliai pasivaikštinėti ligoninės koridoriais, tačiau ji galės viena nueiti į tualetą).

8. Netiesa, kad epidūrinė nejautra sukelia nugaros skausmus.

Epidūrinė nejautra gali turėti pašalinį poveikį – pavyzdžiui, gali sumažėti kraujo spaudimas arba padidėti rizika, kad gimdant reikės naudoti chirurgines žnyples, bus sunku kvėpuoti arba pakils temperatūra, tačiau nugaros skausmo šiame sąraše nėra. „Kartais girdžiu, kad moterys sako: „Man atliko epidūrinę nejautrą, todėl dabar jaučiu nugaros skausmus“, – pasakoja dr. R. Brownas. – „Tokioms moterims atsakau: „Ne, nugarą jums skauda, nes ką tik pagimdėte!“ Iš tiesų nugaros skausmus greičiausiai sukelia ne nuskausminamieji, o sunki fizinė gimdymo veikla.

Žinoma, atlikti ar neatlikti epidūrinę nejautrą – kiekvienos moters asmeninis sprendimas. Tačiau žinokite, kad dėl saugumo jaudintis neverta, nes ši procedūra įprasta, o ligoninėje dirbantys medikai ją yra atlikę daugybę kartų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)