Anot Ievos, hipnogimdymas yra hipnoterapinis gimdymas, kuris grindžiamas tam tikru psichologiniu pasiruošimu. „Visų pirma, galiu pasakyti, kad per gimdymą niekas jūsų nehipnotizuoja, mes mokiname atsipalaiduoti. Skaitome relaksacinius tekstus, įjungiame atpalaiduojančią muziką, jei neerzina, pasitelkiame į pagalbą aromaterapiją. Kalbame su savimi, savo kūdikiu, kad aš galiu, man gera, manimi rūpinasi. Patikime tokiais dalykais. Jei mes atsipalaidavę mintyse, atsipalaiduoja ir kūnas. O būtent to ir reikia lengvam bei sklandžiam gimdymui. Juks kūnas atlieka visą darbą, o protas su kūnu tampriai susiję. Kuo jūs labiau atsipalaidavę, gimdymas vyksta sklandžiau ir paprasčiau. Viso to ir mokinamės per praktinius hipnogimdymo seminarus“, – pasakojo specialistė.

Būsimas mamytes ji ragino įsiklausyti į savo kūną ir juo pasitikėti. „Moterys sukurtos gimdyti, bet tapome tokiomis protingomis būtybėmis, kad nebesiklausome savo kūno“, – sakė Ieva. Pasak jos, visos priemonės, kurios padeda atsipalaiduoti, yra geros – nuo juoko iki meilės sau.

KGHipnogimdymo mokytoja Ieva Vosyliūtė-Jakštė

Mokytoja pabrėžė ir vyro vaidmenį gimdyme. „Viskas priklauso nuo to, koks yra ryšys tarp jūsų ir jūsų vyro, bet jo vaidmuo gimdyme yra svarbus. Net jei jis ir nieko nedaro, svarbu, kad būtų šalia, tuomet moteris labiau pasitiki savimi“, – pasakojo Ieva. Anot jos, nereikėtų pamiršti vyrams parodyti, kokie svarbūs jie yra, kad jie gali padėti. „Būna, kad vyrai bijo labiau nei mamos. Porų seminare stengiamės nuraminti vyrus, kad jie tikrai padeda. Vis dėl to jei jaučiate, kad net ir po pasiruošimo vyras nenori dalyvauti gimdyme, neverskite, imkite kitą gimdymo partnerį, su kuriuo jums bus lengviau. Jūs pati renkatės, kaip gimdyti“, – pabrėžė pašnekovė.

Savo norus ir lūkesčius dėl gimdymo ji patarė sudėlioti gimdymo plane. Nors Lietuvoje jie dar nėra labai populiarūs, pavyzdžiui, Anglijoje jie yra privalomi. „Gimdymo planas nėra planas, kaip jūs gimdysite, tai yra gairės to, ko jūs norite. Žinutė akušeriams. Gal jūs norite, kad kūdikį iškart jums padėtų ant krūtinės, gal kad virkštelę ilgiau palaikytų. Gydytojai į tai turi atsižvelgti. Niekas nepažada, kad visi šie jūsų pageidavimai bus įvykdyti, nes gimdymas yra toks dalykas, kai niekada nežinai, kaip ir kas bus“, – sakė Ieva.

Vis dėl to kiekvieną sprendimą dėl būsimo gimdymo ji patarė gerai apsvarstyti ir nepasikliauti vien tik kitų pasakojimais. „Tam, kad padarytumėte sprendimą, turite turėti apie jį informacijos. Sužinokite apie rizikas, alternatyvas. Jūs turite žinoti, kam pasirašote“, – sakė pašnekovė.