Nuo ko pradėti?

„Privalomuosius nėščiųjų tyrimus suskirstyčiau į dvi grupes: ultragarsinius vaisiaus tyrimus ir laboratorinius. Tyrimus ultragarsu būtina atlikti 11-13 ir 18-20nėštumo savaitėmis. Jie reikalingi tam, kad įvertintume pirminę vaisiaus sveikatą, pastebėtume, ar nėra vystymosi sutrikimų.

Privalomieji nėščiųjų laboratoriniai tyrimai pirmajame nėštumo trimestre susideda iš bendro kraujo, šlapimo, kraujo grupės ir rezus faktoriaus, glikemijos, šlapimo pasėlio, sifilio, ŽIV, hepatito B tyrimų“, – būtinuosius pirminius tyrimus vardija gydytoja.

Svarbus ir kitas kraujo grupės tyrimas su rezus faktoriumi. Jeigu nėščiosios RhD (-), o vyro RhD (+), tokioms moterims papildomai atliekami tyrimai pirmajame trimestre ir 27-28 savaitę dėl RhD antikūnų. Tyrimas svarbus, nes parodo, ar nepadidėjęs antikūnų titras nėščiosios kraujyje. Jis gali pažeisti vaisių: vaisiui gali jau gimdoje atsirasti anemija, prasideda vaisiaus vandenė, pažeidžiami vidaus organai, smegenys. Jeigu antikūnai nerandami, tada suleidžiamas specifinis imunoglobulinas.

Pirmoji pažintis su kūdikiu

Viena iš labiausiai jaudinančių akimirkų pirmosiomis nėštumo savaitėmis gali būti laikomas tyrimas ultragarsu. Jo metu tėvai pirmą kartą išvysta savo kūdikį monitoriaus ekrane. Tyrimas ne tik padeda įvertinti vaisiaus raidą, bet ir tampa svarbia akimirka tėvų gyvenime.

„Kardiolitos“ klinikų Ginekologijos centro gydytoja akušerė-ginekologė Simona Radžvilaitė
Ginekologė Simona Radžvilaitė
Pastebima, kad tuo momentu, kai monitoriaus ekrane tėvai išvysta vaiką, užsimezga arba dar labiau sustiprėja svarbus tarpusavio ryšys

„Pirmasis vaisiaus tyrimas ultragarsu reikšmingas ne tik kaip galimybė įvertinti vystymosi procesus, bet ir kaip svarbi tėvų pažintis su vaiku. Pastebima, kad tuo momentu, kai monitoriaus ekrane tėvai išvysta vaiką, užsimezga arba dar labiau sustiprėja svarbus tarpusavio ryšys. Taip pat geriau suvokiama juos aplankiusi naujiena“, – ultragarso tyrimo reikšmę apžvelgia specialistė.

Tolimesni vizitai pas gydytoją

Pirmas apsilankymas pas gydytoją neretai sustiprina smalsumą ir sužadina norą dar aktyviau domėtis vaiko augimu, galimybėmis jį pamatyti darsyk. Pasak specialistės, dažni tyrimai nėra būtini, svarbiausia – tinkama gimdyvės priežiūra. O susitikimų metu mama turi gauti reikiamų žinių bei informacijos, kuri padėtų nuvyti nereikalingą nerimą.

„Nėščiosios nerimauja dėl įvairiausių situacijų, o dažniausiai – dėl vaisiaus būklės: ar pakankamai auga, ar gerai jaučiasi vaisius gimdoje, ypač, kai suretėja vaisiaus judesiai. Dažni klausimai, ar nepakenks vaisiui, jeigu naudos tam tikrus vaistus, vartos produktus, sportuos, turės lytinių santykių. Visais atvejais gydytojas turėtų patarti, ko vengti nėštumo metu.

Vidutinis rekomenduojamų apsilankymų skaičius pirmą kartą gimdančioms – apie 10. Pakartotinai gimdančioms skiriami vidutiniškai 7 apsilankymai. Jų kiekis daugėja, esant didesnei nėštumo rizikai, galimai patologijai“, – sako S.Radžvilaitė.

Patikima priežiūra

Apsilankymo metu nuo 24 nėštumo savaitės pradedamas matuoti gimdos aukštis, toliau vertinamas vaisiaus širdies ritmas. 35-36 nėštumo savaitę atliekamas pasėlis dėl BGS infekcijos. Jis parodo, ar gimdymo metu nėščiajai turėtų būti suleisti antibiotikai, kurie mažina naujagimio įgimtos infekcijos riziką. Moterims BGS infekcija gali sukelti šlapimo takų infekcinę ligą, endometritą ar net sepsį.

„Visų apsilankymų metu patariu drąsiai kreiptis į specialistą ir nebijoti užduoti visų rūpimų klausimų, nes kai gaunama patikima informacija, nėščioji jaučiasi ramiau ir jai nebereikia pasikliauti informacija iš nepatvirtintų (o dažnai ir klaidingų) lūpų“, – apie gimdyvių priežiūros svarbą pasakoja Vilniaus „Kardiolitos“ klinikų Ginekologijos centro gydytoja akušerė-ginekologė S.Radžvilaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)