Priešlaikinis vandenų nutekėjimas

Viskas priklauso nuo to, ar vandenys nuteka iki 37 savaitės, ar vėliau. Jei vėliau ir jei streptokoko B tyrimo rezultatai neigiami, į ligoninę su švyturėliais lėkti nebūtina. Užtenka ramiai susidėti daiktus ir važiuoti. Jei viskas gerai, gimdymas netrukus prasidės. Visiškai kita situacija, anot ginekologo T.Lūžos, yra tuomet, jei taip nutiko iki 37 savaitės. „Tai reiškia, kad prasideda priešlaikinis gimdymas, atsiranda didelė komplikacijų rizika. Priklausomai nuo nėštumo savaičių, kartais gimdymą bandoma stabdyti, kol subrandinami vaisiaus plaučiai, kad mažyliui būtų lengviau adaptuotis naujomis sąlygomis. Bet kiekviena situacija yra individuali, todėl tolimesnę eigą sprendžia gydytojų konsiliumas“, – sakė medikas.

Preeklampsija ir eklampsija

Tai tik nėščiosioms būdingos ligos, kai nėštumo metu padidėja kraujospūdis, išsivysto nėščiųjų hipertenzija, kurią būtina gydyti. Progresuojant ligai dėl padidėjusio kraujagyslių spazmo pažeidžiami įvairūs moters organai. Anot gydytojo, anksčiausi pažeidimai išryškėja inkstuose, kai šlapime atsiranda baltymo. Tuomet ir diagnozuojama preeklampsija. Esant preeklapsijai gali atsirasti galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, skausmas krūtinės srityje ir pan. „Kuo daugiau simptomų atsiranda, tuo preeklampsija sunkėja. Jeigu nesuvaldome situacijos, toliau didėja kraujospūdis, organų pažeidimai, atsiranda pažeidimai smegenyse, ištinka traukulių priepuolis, kuris vadinamas eklampsija. Jį reikėtų skirti nuo epilepsijos priepuolio“, – pasakojo T.Lūža. Padidėjęs kraujospūdis ir preeklampsija kelia grėsmę ne tik būsimai mamai, bet ir kūdikiui. „Pažeidžiama placenta, atsiranda tokie požymiai kaip nepakankamas vaisiaus augimas, jo būklės blogėjimas, vaisiaus vandenų kieko mažėjimas, vaisiaus širdutės ritmo pokyčiai ir pan. Tai gali būti signalai, kad nėštumą reikia užbaigti anksčiau. Pati preeklampsija netrukdo gimdyti natūraliai, ypač jei tai yra lengva forma. Bet visada reikia vertinti individualią situaciją“, – sakė medikas.

Naujagimis

Netinkama kūdikio poza

Kūdikio padėčių gimdoje yra įvairiausių. Bet viena dažniausių netinkamų pozų – sėdmenų pirmeiga. Tiesa, jei tai nustatoma pirmoje nėštumo pusėje – nerimauti nereikia, nes vaisius dar šimtą kartų pasisuks ir apsisuks kol ateis terminas gimdyti. Jei tokią vaisiaus padėtį gydytojas mato 37-tą nėštumo savaitę, rekomenduojamas išorinis vaikučio apgręžimas. Jis atliekamas ligoninėje, tinkamai pasiruošus. „Per pilvo sieną bandoma apsukti vaikelį į taisyklingą pozą. Tam, kad viskas vyktų sklandžiai, būtinas pakankamas vaisiaus vandenų kiekis, normalus gimdos tonusas, gera mamos ir vaisiaus būklė, svarbu kad gimdoje nebūtų auglių ir kt. Dažnai moterys baiminasi šios procedūros, bet rizika pakenkti vaisiui yra labai maža. Kitas dalykas, niekas negarantuoja, kad procedūra tikrai pavyks. Viskas priklauso nuo konkrečios situacijos. Nuo 30 iki 70 proc. pavyksta apgręžti“, – sakė T.Lūža. Anot jo, būna atvejų, kai moterys natūraliai gimdo ir sėdmenų pirmeiga. Daugiau nei prieš 30 metų tai buvo visiškai normalu. Tiesa, renkantis natūralų gimdymą, prieš tai reikėtų įvertinti šiuos faktorius: kelintas tai gimdymas, koks vaisiaus svoris, ar gimdymas prasidėjo savaime, ar jis progresuoja sklandžiai, ar moteris nori natūraliai gimdyti. Jei viskas gerai – leidžiama. Jei medikai mato riziką, rekomenduoja Cezario pjūvį.

Placentos pirmeiga

Jei vaisiaus sėdmenų primeiga dar ne verdiktas Cezario pjūviui, placentos pirmeiga – verdiktas. „Labai dažnai moterys išsigąsta, kai pirmos echoskopijos metu išgirsta, kad placenta yra žemai. Tai visiškai nieko nereiškia, didžioji dalis placentų, augant gimdai, pakyla ir jokios grėsmės nekelia. Placentos pirmeigos diagnozė patvirtinama artėjant gimdymui ir jei tuomet ji yra žemai, dengia gimdos kaklelio žiotis, gimdymas natūraliais takais yra negalimas, nes yra didelė grėsmė nukraujavimui“, – teigė medikas.

Streptokokas B

Artėjant nėštumui į pabaigą, kiekviena nėščioji 35-36-tą nėštumo savaitę yra tiriama dėl B grupės streptokoko. Išgirdusios teigiamą atsakymą, moterys dažnai patiria stresą. Ginekologas T.Lūža pataria nepulti į paniką, nes šiuolaikinė medicina turi išeitį. „B grupės streptokokas yra natūrali moters žarnyno mikrofloros bakterija, tik daliai moterų ji aptinkama makštyje, tarpvietėje. Atsiranda tikimybė, kad gimdymo metu, susiklosčius tinkamoms sąlygoms, šis streptokokas pateks ir į vaisiaus organizmą bei sukels rimtų infekcijų naujagimiui. Bet, paskyrus antibiotikų profilaktiką gimdymo metu, galimų komplikacijų rizika gerokai sumažėja“, – pasakojo gydytojas. Antibiotikai gimdymo metu leidžiami kas keturias valandas, todėl gerai, jei būtų spėtos suleisti bent dvi dozės, bet yra duomenų, kad netgi ir praėjus dviem valandoms po pirmos antibiotikų dozės, komplikacijų tikimybė gerokai sumažėja. „Dažnai moterys ateina ir sako: nustatė streptokoką, bet jokio gydymo nepaskyrė. Gydyti ir nereikia. Tai yra natūrali mikrofloros dalis, tik aptikome kitoje vietoje nei turėtų būti, dėl to reikalinga profilaktika gimdymo metu, bet ne gydymas nėštumo metu. Labai svarbu tą akcentuoti“, – teigė medikas.

Kūdikio širdies plakimo sulėtėjimas

Gimdymo metu gydytojai stebi sąrėmius, motinos būklę ir vaisiaus širdies veiklą, kitaip tariant vaisiaus būklę gimdymo metu. Tam tikri vaiko širdies veiklos sulėtėjimai bei pagreitėjimai yra normalu, tai rodo, kad mažylis yra gyvas ir sveikas ir reaguoja į sąrėmius ir kitus pokyčius. Bet jei tas sumažėjimas yra itin didelis ir užtrunka ilgai, gydytojai vertina, kodėl taip atsitiko ir imasi atitinkamų priemonių: paprašoma moters pakeisti kūno pozą, kartais pastatoma skysčių lašinė ir pan. „Situacija įvertinama per kelias minutes ar net sekundes, jei matoma, kad tonai retėja ir vaisiaus būklė blogėja, sprendžiama, kaip kuo skubiau užbaigti gimdymą. Jei tai yra jau antras gimdymo laikotarpis, galvutė jau beveik užgimusi, galima taikyti vakuumo ekstraktorių ar akušerines reples, jei gimdymas dar neina į pabaigą tai yra pirmojo gimdymo laikotarpio metu ar net antro pradžioje, atliekamas skubus Cezario pjūvis“, – pasakojo ginekologas.

Cezaris ar vakuumas ir replės yra didesnis gimdymo siaubas?

Anot mediko, tiek Cezario operacija, tiek replės, tiek vakuumas turėtų būti vienodas „siaubas“. „Stengiamės padėti moteriai kuo sklandžiau ir kuo natūraliau pagimdyti. Deja bet ne visada tai pavyksta. Jei nedaug trūksta iki visiško kūdikio gimimo, o vaisiaus būklė žymiai pablogėja, naudojamos atitinkamos priemonės, kad būtų suteikta skubi ir efektyvi pagalba ir vaikelis gimtų gyvas ir sveikas . Dažniau taikomas vakuumo ekstraktorius nei akušerinės replės, bet viskas priklauso nuo konkrečios situacijos, gydytojo įgūdžių, ligoninės galimybių ir pan. Be abejo, taikant instrumentinę gimdymo pagalbą traumų, sužalojimų tikimybė tampa didesnė, bet jei ne šios priemonės, nežinia, kaip viskas baigtųsi ir ar visada spėtume atlikti cezario pjūvį. Labai bijoti to nereikėtų. Gydytojai tikrai nenaudos, jei nematys reikalo ir grėsmės gyvybei“, – sakė medikas

Sustojo gimdymo veikla

Gimdymo progresas vertinamas pagal gimdos kaklelį – per valandą jis turėtų atsiverti apie porą centimetrų. Jei medikai pastebi, kad 2-4 valandas nėra jokio progreso, skiriami vaistai, kurie padeda sustiprinti sąrėmius ir leidžia gimdos kakleliui pilnai atsiverti. Jei viskas tvarkoje, gimdymas progresuoja ir sklandžiai pasibaigia natūraliais takais. Tačiau jei gimdymas nevyksta net ir su vaistais, dažniausiai jis baigiamas Cezario pjūvio operacijos būdu. „Moterys kartais klausia, gal vis tiek kada nors prasidės gimdymas ir be vaistų, bet kuo jis ilgiau užtrunka, tuo labiau kankinasi moteris ir prastėja vaisiaus būklė, ypatingai jeigu nutekėję vaisiaus vandenys. Dažnai vien dėl moters išsekimo ar vaisiaus širdies būklės pablogėjimo galiausiai prireikia skubios Cezario operacijos.“, – sakė ginekologas T.Lūža.