– Kada būsimai mamai reikėtų pradėti domėtis alternatyviais skausmo malšinimo būdais?

– Aš visada juokauju, kad domėtis gimdymu reikia dar prieš pastojant. Bet iš tiesų viskas yra kiek kitaip. Šiuolaikinė daug dirbanti, skubanti moteris sąmoningu nėštumu ir gimdymu dažniausiai pradeda domėtis tik išėjusi dekretinių atostogų. Reta būsima mama ateina į paskaitas 3-4 nėštumo mėnesį, dažniau 7-8 mėn. Kartais sulaukiu ir tokių žinučių, kaip „registruojuosi į paskaitą, ateisiu jei nepagimdysiu“.

Dula, jogos mokytoja Irena Strazdienė
Gimdymo skausmas atrodo prasmingas ir netgi būtinas, kad šį pasaulį natūraliu būdu išvystų mažylis

Negaliu vienareikšmiškai pasakyti, kada reikia pradėti domėtis gimdymu ir būdais švelninti sąrėmius. Tai yra kiekvienos moters asmeninis reikalas ir tik ji pati geriau žino, kas jai reikalinga. Tačiau ir medikai, ir kiti paruošimo gimdymui specialistai sutartinai tvirtina, kad ruoštis reikia. Rekomenduojama bent jau aplankyti gimdymo namus, kuriuose moteris žada gimdyti, išsiklausinėti, kokia šioje gimdymo įstaigoje yra tvarka, kur eiti atvažiavus, kad nereiktų blaškytis gimdymo dieną. Lygiai taip pat rekomenduojama aplankyti nėščiųjų paskaitas, kuriose išmokstama taisyklingo kvėpavimo, judėjimo per sąrėmius, masažo ir kt. skausmo malšinimo technikų. Aš visada siūlau į paskaitas eiti su tuo žmogumi, kuris per gimdymą bus šalia moters. Tai svarbu, ne tik tam, kad gimdymo pagalbininkas mokėtų įvairius skausmo malšinimo būdus, tai svarbu ir pačiai moteriai, kad ji būtų ramesnė žinodama, kad gaus tinkamą pagalbą.

– Ar tie alternatyvūs skausmo malšinimo būdai tinka visoms?

– Noriu pacituoti psichologę Sigitą Valevičienę – „gimdymas nepriklauso nuo mūsų valios. Mūsų sąmonė net nežino, kaip pagimdyti (beje, net protingiausi mokslininkai to irgi nežino). Gimdo mūsų kūnas, jam vadovauja mūsų senosios smegenys, t. y. limbinė sistema ir joje besigaminantys hormonai. Ką mes galime padaryti, kad gimdymas vyktų kiek įmanoma sklandžiau, tai sukurti erdvę jam vykti...“ Taigi, moteris negali žinoti, kas jai tiks, kol nepradeda gimdyti. Štai kodėl svarbu išmokti kuo daugiau alternatyvių sąrėmių švelninimo būdų ir tuo pačiu pasidomėti tradicinės medicinos teikiama pagalba – juk nežinome, ko prireiks viename ar kitame gimdymo etape.

Kas galėtų tikti arba ne irgi sunku pasakyti. Pavyzdžiui, jei moteris yra jautri kvapams, tikėtina, kad jai netiks aromaterapija, kaip skausmo malšinimo priemonė, bet jai gali puikiai tikti masažas arba buvimas vandenyje. Jei moters žemas kraujospūdis, kvėpavimo pratimai gali padėti jį sureguliuoti, o tam tikri eteriniai aliejai gali sumažinti galvos svaigimą. Gali nutikti taip, kad moteris, iki tol mėgdavusi masažą, per gimdymą taps tokia jautri, kad šokinės nuo bet kokio prisilietimo, todėl jai galima pasiūlyti švelnią dušo srovę kaip alternatyvą prisilietimams. Kai kurioms atsipalaiduoti ir nugrimzti į save labai padeda meditacija, vadinamas hipnogimdymas, o kai kurioms šis būdas nėra priimtinas, nes viską suvokia labiau racionaliai nei kūniškai.

Vyras gimdyme

Labai sunku pasakyti, kas konkrečiai moteriai tiks arba netiks per gimdymą. Svarbu, kad ji pati išjaustų savo kūną ir bandytų tai, kas jai atrodo labiausiai tinkama. Svarbu nebijoti, negalvoti – „kaip aš atrodau“, o būti tikra, autentiška, būti savimi. Kartais tėčiai jautriai reaguoja į tai, kad per gimdymą nepritaiko žinių ir neišbando nei vieno iš skausmo malšinimo būdų, nes gimdyvė tiesiog nieko nenori. Galiu nuraminti, visos šios moterys po gimdymo patvirtins – vyras per gimdymą labai padėjo! Kuo? Tuo, kad buvo šalia. Kartais ir tokio „būdo“ užtenka, nes šalia esantis artimas žmogus padėdamas sukurti palankią gimdymui aplinką tuo pačiu skatina išsiskirti hormoną oksitociną.

– Kiek laiko reikia išmokti tų metodų ir kaip tie mokymai vyksta?

– Dažniausiai tokio pobūdžio mokymai ar nėščiųjų mokyklėlės vyksta nuo kelių valandų iki kelių dienų – priklauso nuo lektoriaus. Būna, kad būsimos mamos „užtvirtinimui“ aplanko net kelias. Tačiau vien apsilankyti paskaitose neužtenka, svarbu daryti namų darbus ir išbandyti visas išgirstas technikas. Pavyzdžiui, kvėpavimas per sąrėmius. Dažna pagimdžiusi moteris vėliau pasakoja, kad tai buvo vienintelė pagalbos priemonė, kuri ne tik lengviausiai įsiminė, bet ir labiausiai padėjo. O kvėpavimas juk lydi mus kiekvieną akimirką, tad galima sakyti – praktikuojame nuolat.

Kiti būdai gali atrodyti šiek tiek sudėtingesni, pavyzdžiui, masažo arba rebozo skaros technikos. Tačiau viskas įmanoma nuolat bandant! Be to, tam ir yra lektoriai, kad parodytų, pataisytų, kitaip tariant „įduotų žemėlapį“, o jau keliauti šiuo nuostabiu keliu teks patiems.

– Kiek populiarios šios pamokos Lietuvoje?

– Lektorių, kalbančių šiomis temomis yra tikrai nemažai, tad ir „studenčių“ irgi ne viena dešimtis. Aš pati su besilaukiančiomis dirbu jau beveik 10 metų ir galiu patvirtinti, kad moterys keičiasi – jos domisi, ieško, semia žinias. Labiau smalsūs tampa ir būsimi tėčiai. Per paskaitas poros išbando visus būdus ir atsirenka, kas jiems labiausiai tinka.

Sunku pasakyti, kiek populiaru tai visos Lietuvos mastu, nes tai, ką aš ar kiti lektoriai pasakoja per paskaitas, nebūtinai panaudojama gimdyklose. Iš atsiliepimų po gimdymų galiu suprasti, kad kai kada gimdyvės pasimeta ir kaip jos pačios sako – pamiršta tai, ko mokėsi. Kartais tam tikrų alternatyvių skausmo malšinimo būdų nesiūlo medicinos personalas, o kartais pati moteris būna per daug pavargusi kažką bandyti.

Dula, jogos mokytoja Irena Strazdienė
Dideliam mano džiaugsmui tikrai daugėja tokių moterų, kurios bando ir ieško geriausios sąrėmių padėties, labiausiai tinkančio kvėpavimo ritmo, patogiausios stūmimo pozos

Bet dideliam mano džiaugsmui tikrai daugėja tokių moterų, kurios bando ir ieško geriausios sąrėmių padėties, labiausiai tinkančio kvėpavimo ritmo, patogiausios stūmimo pozos. Visa tai įgalina moterį dalyvauti savo pačios gimdyme ir pasitikti vaikelį sąmoningai.

– Papasakokite apie kiekvieną būdą išsamiau.

– Kiekvienas būdas atsirado per pajautimą, per bandymą ir jų šaknys nuvestų pas tūkstančius metų atgal gimdžiusias moteris, kurios tiesiog žinojo, kaip reikia gimdyti. Aš ir mano kolegos, dirbantys su besilaukiančiomis, skatiname pažinti save, savo kūną, nebijoti jo skysčių, išgirsti jo siunčiamus signalus ir įsiklausyti į pojūčius.

Judėjimas gerokai sumažina skausmus ir ne tik todėl, kad nukreipia gimdyvės mintis. Visų pirma, skausmo slenkstis priklauso nuo kraujotakos. Sąrėmio metu gimdos raumenys susitraukia ir sunaudoja daug energijos. O pagrindinis energijos šaltinis, kaip jau žinoma, yra deguonis. Jei kūno padėtis nejudri, kraujotaka sulėtėja ir sumažėja deguonies patekimas į raumenis. Kartu auga įtampa kūne ir skausmas. Taigi, aktyvus elgesys sąrėmių metu yra geras skausmo malšinimo būdas.

Kvėpavimo technikos per kraujotaką padeda mūsų kūną prisotinti deguonimi, gerina endorfinų (laimės hormonų) gamybą. Endorfinai reguliuoja žmogaus skausmo slenkstį. Taigi kuo daugiau laimės hormonų, tuo aukštesnis skausmo slenkstis. Todėl kuo taisyklingiau gimdyvė kvėpuoja sąrėmių ir stangų metu, tuo labiau slopinamas skausmas.

Reikėtų prisiminti ir dar vieną ne mažiau svarbų skausmo malšinimo būdą – atsipalaidavimą. Žinau, lengviau pasakyti, bet sunkiau padaryti, tačiau kai moteris įsitempia ir sukanda dantis, kūnas ima gaminti hormoną adrenaliną, kuris iššaukia reakciją „kaukis ir bėk“. O čia nereikia nei bėgti, nei kautis. Gimdant svarbiausia atsipalaiduoti, o tam įtakos turi daugelis veiksnių: ar moteris pasitiki savimi, šalia esančiais žmonėmis, aplinka, ar gali „išjungti“ kovos režimą ir pilnai atsiduoti procesui.

Atsipalaiduoti padeda ir meditacija. Užsienyje labai populiarus hipnogimdymas po truputėlį atkeliauja ir į Lietuvą. Nėštumo metu moteris klausosi tam tikrų tekstų, kurie tarsi „įsirašo“ jos viduje. Šie tekstai ir vaizdiniai tampa puikiu įrankiu, kuris per gimdymą padeda per kelias minutes moterį įvesti į meditacinę būseną bei dar labiau atpalaiduoti kūną ir protą.

Masažo technikos padeda išbūti intensyvą, užmezga glaudų ryšį tarp gimdyvės ir gimdymo pagalbininko. Vieni masažo judesiai tinka per sąrėmius, kiti tarp jų – svarbu išlaikyti balansą tarp prisilietimų ir atsitraukimo, bet dažniausiai gimdyvė savo kūno kalba parodo, kas jai tinka, o kada reikia ieškoti kito skausmo malšinimo būdo.

Tradicinė Rebozo skara Meksikoje yra neatskiriama pribuvėjos dalis, dažnai vadinama „rankų prailginimu“. Tai tampraus austo audinio skara, kuri padeda atsipalaiduoti, o kai kada labiau išsijudinti ir padėti pilvelio gyventojui greičiau išvysti šį pasaulį. Šią skarą naudoja dulos, ją taip pat galima rasti kai kuriuose gimdymo namuose.

Jei gimdykloje yra galimybė naudotis dušu ar vonia, rekomenduočiau išbandyti vandens teikiamas nuskausminamas savybes. Šiltame vandenyje sąrėmių skausmas mažėja, gerėja kraujotaka. Sąrėmio metu vandens srove sukamaisiais judesiais gimdyvė gali vedžioti per pilvą, kartkartėmis keisdama vandens srovę nuo silpnos iki stiprios. Tarp sąrėmių rekomenduojama vandeniu apipilti veidą, pečius, krūtinę ir kojas. Jei moteris nori pasitikti vaikelį vandenyje, būtinai turi išsiaiškinti, kuriuose gimdymo namuose bus suteikta ši galimybė.

Veiksmingas, bet ne toks populiarus ir ne visiems tinkantis būdas mažinti gimdymo intensyvą, yra aromaterapija. Į nėštumo pabaigą ir gimdymo metu galima naudoti pelargonijų (Pelargonium graveolens), kvapiojo šalavijo (Salvia sclarea), levandų (Lavandula angustifolia) eterinius aliejus, jazminų (Jasminum grandiflorum) bei rožių (Rosa centifolia) absoliutus. Šie eteriniai aliejai ir absoliutai turi atpalaiduojantį, spazmolitinį poveikį, todėl ne tik švelnina gimdos spazmus, bet ir skatina endorfinų išsiskyrimą, padeda lengviau atsiskirti placentai ir valytis gimdai, gerina laktaciją.

Pagrindinis dalykas, kurį turi suvokti moteris, kad gimdymas yra natūralus procesas, kurio rezultatas yra kūdikis. Kai tai įsisąmoninama, gimdymo skausmas atrodo prasmingas ir netgi būtinas, kad šį pasaulį natūraliu būdu išvystų mažylis.

– Ar patartumėte išmokti kelias technikas ar užtenka žinoti vieną jų ir taikyti gimdymo metu?

– Per paskaitas dažnai mamos ir tėčiai išsigąsta – „ir visa tai mes turėsime atsiminti?“, o aš visada nuraminu, kad visko galvoje nešiotis nebūtina, gimdymo metu tiesiog savo kūnu išjauskite procesą ir ateis vidinis žinojimas, ką dabar reikia daryti. Skamba šiek tiek mistiškai, bet kai kalbini gimdžiusias moteris, jos visos patvirtina, kad daugelio skausmo malšinimo būdų nepanaudojo, nes nesinorėjo ar buvo pavargusios. Bet žinojimas poras ramina, todėl visada rekomenduoju ateiti į paskaitas ne paskutinėmis nėštumo savaitėmis, o anksčiau, kad spėtų išbandyti vieną ar kitą techniką. Ką aš patariu visoms ir visada – mokytis taisyklingo kvėpavimo ir treniruoti plaučius. Šis sąrėmių švelninimo būdas tikrai veiksmingas ir nepaveda, ypač per stangas.