Nėštumo trukmė

Kaip žinome, tradiciškai visame pasaulyje laikomasi nuomonės, kad nėštumas trunka 40 savaičių. Jei moteris pagimdo anksčiau nei 37-ą nėštumo savaitę, gimdymas laikomas priešlaikiniu. Taip pat manoma, kad nėštumas neturėtų trukti ilgiau nei 42 savaites, tad praėjus šiam terminui būsimai mamai dirbtinai skatinama gimdymo veikla.

Vis dėlto skirtingose šalyse ir kultūrose šie skaičiai skiriasi. Pavyzdžiui, Amerikoje vengiama daryti Cezario pjūvio operaciją iki 39-os savaitės. Tačiau, kaip rašo Mindbodygreen.com, kai kuriose Europos šalyse, pavyzdžiui, romantiškojoje Italijoje, standartiškai Cezario pjūvio operacija atliekama 38-ą savaitę.

Motinystės atostogos

Daugumą europiečių trikdo faktas, kad JAV nėra suteikiamos apmokamos motinystės atostogos. Daugelyje Europos šalių mamos gali pailsėti nuo darbo iki gimdymo ir po jo.

Pavyzdžiui, Austrijoje mamos gali nedirbti 16 savaičių ir visą šį laiką gauti 100 proc. atlyginimo. Theinsider.com duomenimis, Bulgarijoje mamos turi teisę į 59 savaičių apmokamas motinystės atostogas. O štai gražiojoje Vokietijoje ir naujai iškepti tėčiai gali kelis mėnesius likti namuose su mažyliu.

Amžius

Europietėms mamoms sunku suprasti, kodėl tiek daug moterų JAV gimdo taip anksti – iki dvidešimt penkerių. Statistika rodo, kad vidutinis pirmą kartą gimdančių moterų amžius Europos Sąjungoje yra 28,9 m. O, pavyzdžiui, Italijoje, vidutinis amžius yra 30,8 m.

Deja, Europos visuomenė sensta. Derėtų paminėti, kad pirmąkart gimdančių amerikiečių amžius taip pat skiriasi priklausomai nuo vietos. Pavyzdžiui, San Franciske ir Manhetene moterys pastoja sulaukusios 31,9 metų.

Ritualai

Amerikietės mamos neįsivaizduoja nėštumo be šios šventės, per kurią draugai ir artimieji dovanų suneša visą reikalingą kraitelį kūdikiui. O štai europiečiai tėvai nesupranta, kodėl reikia švęsti, kai kūdikis dar net negimė.

Nors kūdikio kraitelio šventės tradicija pasiekė ir Europą, vis dėlto europietės mamos dažniau laikosi savo tradicijų ir ritualų.

Whattoexpect.com duomenimis, Olandijoje kūdikio sutiktuvės švenčiamos po gimdymo. Juokingiausia tai, kad tokią dieną langas dekoruojamas pliušiniu gandru, taip paskelbiant visiems apie naująjį šeimos narį.

Griežtos taisyklės

Daugumą europiečių mamų stebina tas faktas, kad besilaukiančios amerikietės laikosi griežtų taisyklių, kurios joms neleidžia mėgautis nėštumu. Pavyzdžiui, jos vengia gerti kavą, nors europietės nėščiosios nemato jokios problemos ir kavą geria kasdien.

Keliavimas

Kalbant apie keliavimą nėštumo metu, vairavimo reikalai taip pat yra vertinami prieštaringai. Reikėtų paminėti, kad Europoje saugumo diržas ir vaikiška kėdutė ne visur ir ne visada privalomi. Pavyzdžiui, Graikijoje, Bulgarijoje, Lenkijoje ir Rumunijoje vairuojančioms nėščiosioms nebūtina prisisegti saugos diržu.

Laikas ligoninėje

Paprastai moterys, kurios pagimdo natūraliai, be jokių komplikacijų, ligoninėje praleidžia apie dvi dienas. Gimdyvėms po Cezario pjūvio ligoninėje tenka likti trims-keturims dienoms, tačiau dienų skaičius skiriasi priklausomai nuo ligoninės.

Kai kuriose Europos šalyse vyrauja kitokios tendencijos. Pavyzdžiui, Olandijoje, moterys dažnai gimdo namuose, o jei nusprendžia gimdyti ligoninėje, jos gali išvykti namo praėjus parai po gimdymo. Įdomu tai, kad tik 10 proc. olandžių gimdyvių gimdo su nuskausminamaisiais.

Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Pietų Korėjoje, moterys pogimdyvinėje palatoje gali praleisti net dvi savaites – jos gali išsimiegoti ir palepinti savo kūną.

Išlaidos

Gimus vaikui atsiranda daug pareigų ir finansinių rūpesčių. JAV su gimdymu ir kūdikiu susiję reikalai atsieina nepigiai – nuo 10 tūkst. dolerių iki 30 tūkst. dolerių (apytikriai 9–26,5 tūkst. Eur). Negana to, ne paslaptis, kad Cezario pjūvio operacija visame pasaulyje kainuoja brangiau nei natūralus gimdymas. Daugumai mamų Europoje šie skaičiai sunkiai suvokiami. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje susilaukti kūdikio kainuoja apie 4,5 tūkst. dolerių (apytikriai 4 tūkst. EUR).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją