Nustojus vartoti kontraceptines priemones, pastoti yra sunkiau

Anot T.Lūžos, tai yra vienas didžiausių mitų apie kontracepcijos priemones, jis visiškai niekuo nepagrįstas. Nustojus vartoti tiek ilgalaikes, tiek trumpalaikes kontracepcijos priemones, vaisingumas atsistato iškart. Tai kaip šis mitas atsirado? „Įsivaizduokime, kad kontracepcijos tabletes mergina pradėjo vartoti dar paauglystėje, tarkime, dėl skausmingų mėnesinių, dėl odos problemų. Mes nežinome, koks jos vaisingumas buvo tuo metu. Kai nustojo vartoti, bando pastoti ir gali būti, kad nepavyksta. Tuomet kaltinamos kontracepcijos priemonės, nors atvirkščiai – dalį ligų, tam tikrų problemų, kurios galėtų apsunkinti pastojimą, jos kaip tik išsprendžia. Daliai moterų po vaistų vartojimo dar kelis mėnesius pastoti yra lengviausia. Paskui dingsta kontraceptinių vaistų poveikis ir vėl atsiranda problemos“, – sakė medikas.

Nėra moters orgazmo, nebus ir nėštumo

Tai dar vienas mitas, kuris visiškai niekuo nepagrįstas. Šie du dalykai visiškai nesusiję.

Pastoti galima tik ovuliacijos dieną

„Viena vertus – taip, nes kiaušialąstė gyvena tik vieną-dvi paras ir, jei per tą laiką ji neapvaisinama, žūsta ir sunyksta. Bet labai reta kuri moteris žino, kada tiksliai vyksta ovuliacija, o spermatozoidai moters organizme gali išgyventi daug ilgiau – net iki 5 dienų, teoriškai ir dar ilgiau. Moters organizme jie gali „sulaukti“ ovuliacijos ir apvaisinti kiaušialąstę. Tai iš vienos pusės šis teiginys teisingas, iš kitos pusės – ne, nes moteris gali turėti santykių ir iki ovuliacijos ir pastoti“, – teigė T.Lūža.

moteris, nėštumo testas, nėštumas, nėščia, planavimas, vaisingumas, nevaisingumas, ovuliacija

Maistas: prieš aktą, suvalgytas ananasas, greipfrutas, austrės padidins tikimybę pastoti

Anot ginekologo, tokių įrodymų nėra. „Skaičiau, kad neva karis irgi padidina tikimybę pastoti, bet tai visiškas mitas. Nėra tokių „stebuklingų“ produktų. Tikimybę pastoti iš dalies padidins nebent nuolatinis rūpinimasis sveika, subalansuota ir sveika mityba“, – sakė T.Lūža.

Kuo dažniau mylėsiesi, tuo greičiau pastosi

„Viskas priklauso nuo to, kas yra tas „dažnai“. Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijas 2-3 kartai per savaitę yra pakankamas dažnis, kad sveika pora pastotų per metus laiko. Jei mylėsitės dažniau, galimybės bus didesnės. Kita vertus, jei spermos koncentracija yra maža, per dažnas mylėjimasis gali ir pamažinti šansus pastoti“, – teigė medikas.

Vyrų amžius neturi įtakos pastojimo sėkmei

Ginekologas pabrėžė, kad, kalbant apie amžių, moters amžius vienareikšmiškai yra pagrindinis kriterijus vaisingumo sėkmės klausimu, vyrų amžius turi mažiau reikšmės. „Vyresniame amžiuje atsiranda tam tikri spermatozoidų pakenkimai, sperma suprastėja, padidėja tam tikrų genetinių ligų rizika. Todėl galima būtų teigti, kad įtakos turi, bet konkretaus vyrų amžiaus įvardyti negaliu“, – svarstė T.Lūža.

Poza: jei nori pastoti, mylėtis reikia misionieriaus pozoje

Anot gydytojo, tai mitas. Nei poza, nei vieta (duše, vonioje) neturi įtakos pastojimui. Jeigu abu partneriai sveiki, visi šansai pastoti yra bet kokia poza.

Jei po akto moteris pakels kojas aukštyn ir palaikys, tikimybė, kad pastos, išaugs

Tai irgi mitas. „Kaip tik yra tam tikrų tyrimų, kad po santykių atsistojus, vaikštant, užsiimant įprasta veikla, sperma greičiau keliauja aukštyn į gimdą link kiaušintakių. Tad kojų tikrai nereikia laikyti užkėlus aukštai“, – sakė T.Lūža.

Pirmą kartą pastoti užtrunka ilgiau nei antrą ar trečią

„Aš sakyčiau, kad galėtų būti atvirkščiai, nes pirmą kartą moterys yra jaunesnės, o antrą ar trečią kartą – jau vyresnės, galimai su daugiau ligų ir problemų, todėl pastoti gali būti sunkiau“, – sakė ginekologas.

Per menstruacijas pastoti neįmanoma

Gydytojas pabrėžė, kad visų pirma, santykiai nerekomenduojami menstruacijų metu, bet tai neturėtų būti kaip kontracepcijos metodas, nes jis yra visiškai nepatikimas. „Bet koks patepimas moteriai gali pasirodyti kaip mėnesinės, bet tai gali būti ciklo sutrikimas, ovuliacinis kraujavimas ir ji gali pastoti. Be to, yra dalis moterų, kurių ciklas trumpas, o mėnesinių kraujavimas – ilgas. Gali būti taip, kad kraujuoja septynias dienas, o ovuliacija įvyksta 8-tą ciklo dieną. Tad tuo nereikėtų pasikliauti“, – teigė ginekologas.

Vyrų netinkami apatiniai gali būti priežastis, kodėl nepavyksta pastoti

Vyras

Tai vienas iš nedaugelio faktų, kurie yra visiška tiesa. Anot T.Lūžos, iš tikrųjų spermos kokybė gerokai prastėja esant padidėjusiai temperatūrai kapšelio srityje. Todėl vyrai turėtų įsidėmėti, kad bet kokie dalykai kaip pirtys, karštos vonios, automobilio šildomos sėdynės ir aptempti apatiniai rūbai, kurie skatina šilumą, gali mažinti vaisingumo tikimybę.

Lieknos moterys pastoja greičiau, nei turinčios viršsvorio

„Moterys, kurių kūno masės indeksas yra iki 19 arba virš 25, beveik vienodai gali turėti didelių problemų su pastojimu. O jei lyginame moteris, kurių KMI yra tarp 19 ir 25, vienareikšmiškai joms lengviau pastoti nei toms, kurių KMI virš 25 ar dar blogiau virš 30. Nutukimas didina įvairių ligų, hormoninių sutrikimų bei ovuliacijos problemų riziką, daugėja galimų įvairių nėštumo patologijų grėsmė“, – teigė medikas.

Po aborto pastoti sunkiau

Ginekologas teigė, kad šiuolaikinis saugiai ir oficialiai specialistų atliktas nėštumo nutraukimas, visiškai jokios reikšmės ateities pastojimams neturi. Tačiau jis to jokiu būdu daryti nerekomenduoja. „Teoriškai su kiekvienu nėštumo nutraukimu didėja įvairiausių gimdos gleivinės, gimdos, gimdos kaklelio pažeidimų tikimybė, o tai ilgainiui gali sumažinti pastojimo šansą vaisingumui“, – sakė medikas.

Tie, kas keliasi rytais anksčiau, pastoja lengviau

„Šis faktas bandomas pagrįsti tuo, kad tie, kas keliasi anksti, turi griežtesnę discipliną, prisižiūri, sportuoja, turi mažiau žalingų įpročių, greičiausiai labiau rūpinasi savo sveikata. Žvelgiant iš šios prizmės, galbūt tai galėtų būti tiesa. Kita vertus, negalima pasakyti, kad visi žmonės, kurie eina vėliau miegoti, neturi režimo ir gyvena bet kaip“, – svarstė specialistas.

Menstruacijos taurelė po lytinio akto gali padėti pastoti

Tai daugiau mitas nei tiesa, nes, anot ginekologo, jokių tyrimų ir įrodymų nėra. „Skaičiau apie tai straipsnį, kur viena moteris rašė, jog septynis mėnesius nepastojo, įsidėjo po lytinio akto menstruacijos taurelę ir pastojo. Matyt, ji būtų ir taip pastojusi. Nevaisingumo apibrėžime nurodoma: jei pora turėdama reguliarius lytinius santykius ir nenaudodama apsisaugojimo priemonių per metus nepastojo, tuomet diagnozuojamas nevaisingumas. Todėl reikėtų tokį tyrimą atlikti su nevaisingomis poromis. Nemanau, kad jiems ta taurelė labai padėtų. Kita vertus, įsidėjus taurelę po santykių, galbūt kažkiek sulaikoma sperma, ji taip greitai neišteka iš makšties, nors užtenka vos kelių sekundžių, kad sperma pasiektų gimdą ir kiaušintakius“, – pasakojo gydytojas.