Valgomieji batatai
Valgomieji batatai turi ne tik (skanių) angliavandenių, bet ir daug beta keroteno, kuris suteikia šiems šakniavaisiams oranžinę spalvą. Beta karotenas yra augalinė medžiaga, kurią organizmas paverčia vitaminu A.
Besilaukiančioms moterims reikia vitamino A, nes jis labai svarbus sveikam vaisiaus vystymuisi.
Šio vitamino yra ir gyvuliniuose produktuose, tačiau jų nėštumo metu daug valgyti nerekomenduojama, būtent todėl valgomieji batatai įtraukti į besilaukiančioms moterims labiausiai rekomenduojamų produktų sąrašą. Būsimoms mamos reikia suvartoti 10-40 proc. daugiau vitamino A nei paprastai, tad valgant batatus šią normą galima visai nesunkiai pasiekti.
Brokoliai
Brokoliuose yra daug folatų, dar vadinamų folio rūgštimi, o tai viena iš svarbiausių medžiagų besivystančio kūdikio organizmui. Žinoma, būsimos mamytės gali vartoti folio rūgšties papildus, bet natūraliuose produktuose esančius folatus organizmas lengviau įsisavina.
Kiaušinio tryniai
Juose yra svarbių riebaluose tirpstančių vitaminų, tokių kaip vitaminas D, kuris, leidinio „British Medical Journal“ duomenimis, mažina nėščiųjų diabeto, preeklampsijos ir mažo naujagimio svorio riziką. Be to, kiaušinio trynyje yra aminorūgšties cholino, o ši medžiaga labai svarbi formuojantis kūdikio smegenims.
Lašiša
Dažnai girdime, kad lašišoje daug itin sveikų baltymų. Joje taip pat yra sveikųjų riebalų, todėl ją reikėtų valgyti kasdien. O nėščiosioms lašiša naudinga dar ir dėl to, kad joje daug omega 3 riebalų rūgščių. Vis dėlto besilaukiančios moterys neturėtų piktnaudžiauti žuvimi – joms lašišą rekomenduojama valgyti du kartus per savaitę.
Migdolai
Migdolai yra sotus maistas, juose yra ir baltymų, ir riebalų, todėl tai tobulas, alkį puikiai malšinantis užkandis. Ketvirtadalis puodelio šių riešutų užtikrina daugiau nei trečdalį rekomenduojamos vitamino E dienos normos, o vitaminas E labai svarbus besiformuojančioms kūdikio smegenims.
Avokadai
Avokaduose labai daug maistinių medžiagų. Juose daug kalio ir mononesočiųjų riebalų rūgščių. Tai ne tik puikus maistas besilaukiančiai mamytei – jis labai tinka kaip pirmasis kūdikio maistas.
Džiovinti abrikosai
Džiovintuose abrikosuose labai daug geležies. Vienoje saujoje džiovintų abrikosų yra 10 proc. rekomenduojamos geležies dienos normos. Juose taip pat yra folio rūgšties, kalio, kalcio ir magnio.
Dar viena priežastis, kodėl nėščiosioms rekomenduojama valgyti džiovintus abrikosus – jie užkerta kelią žarnyno inertiškumui nėštumui progresuojant.
Avižos
Viename puodelyje avižų yra 30 proc. magnio dienos normos, o magnis labai svarbus kūdikio kaulų ir dantų formavimuisi. Svarbiausia, išmokti išsivirti skanią avižinę košę ir kaskart ją paįvairinti skirtingais (sveikais) priedais.
Bananai
Bananuose daug kalio, kuris išjudina skysčius organizme, tad jie nesikaupia – palaikoma sveika jų pusiausvyra. Taip pat juose yra triptofano, kuris gerina miegą. Tai puikus, krakmolingas, energijos suteikiantis užkandis.
Jogurtas
Šis pieno produktas turi visų kaulų formavimuisi būtinų medžiagų, tarp jų – baltymų, B grupės vitaminų ir cinko. Nėščioms moterims rekomenduojama kasdien su maistu gauti 1000 mg kalcio. Tai sumažina pirmalaikio gimdymo bei mažo svorio kūdikio gimimo riziką.