Kada geriausia susilaukti vaikų?

Bet neseniai atliktas tyrimas parodė, kad biologinis laikrodis egzistuoja ir vyrams, rašo tinklalapis time.com. Vyresnio amžiaus vyrų vaikams gresia nemažai sutrikimų – priešlaikinis gimimas, mažas naujagimio svoris, kvėpavimo sutrikimai. O moterims, kurios pastoja nuo vyresnio amžiaus partnerio, didėja nėščiųjų diabeto rizika.

Turėdami duomenų apie motinos amžių, abiejų tėvų sveikatos būklę ir demografinės informacijos, tyrėjai pastebėjo sąsają tarp tėvo amžiaus ir vaiko bei motinos sveikatos sutrikimų. Gana ryški sąsaja tarp minėtų veiksnių pastebėta, kai tėvui yra 45 m.

„Evoliuciniu požiūriu, esame įpratę susilaukti palikuonių, vos įžengę į trečią dešimtmetį, – teigė tyrimo autorius Stenfordo universiteto medicinos centro Vyrų reprodukcinės medicinos ir chirurgijos skyriaus direktorius – daktaras Michaelas Eisenbergas. – Vaikų gimimas kitokio amžiaus tėvams turi potencialios biologinės rizikos.“

Nepaisant evoliucinių šaknų, moterys Amerikoje vis vėliau gimdo vaikus iš dalies todėl, kad daugelis pirmiausia mokosi, siekia karjeros, tik paskui kuria šeimą. Panašiai ir vyrai – jie tampa tėvais vis vyresnio amžiaus. Nuo 1972 iki 2015 m. vidutinis tėvystės amžius nuo 27,4 pailgėjo iki 30,9 metų, o vyresnių nei 40 m. tėvų padaugėjo iki 9 proc., parodė 2017 m. tyrimas.

Tėvystė

Dažnai kalbama apie grėsmes vyresnėms nėščiosioms – didesnę kūdikio gimimo per anksti riziką, mažą kūdikio svorį, aukšto kraujospūdžio ir nėščiųjų diabeto riziką, kurie gali pakenkti vaisiaus vystymuisi ir sukelti komplikacijų. M.Eisenbergas su kolegomis tyrė, ar panašus pavojus gresia vyresnio amžiaus tėvams.

Tyrimai nemeluoja

Tyrėjai išanalizavo 40 mln. gimimų nuo 2007 iki 2016 m. atvejus. Šiuo laikotarpiu tėvų amžius padidėjo nuo 30 iki 31,2 metų.

Tyrėjai suskirstė kūdikių tėvus į penkias grupes – jaunesni nei 25 m., 25–34 m., 35–44 m., 45–54 m. ir vyresnius nei 55 m. Jie taip pat analizavo kiekvieno grupės tėvų kūdikių sveikatą.

Turėdami duomenų apie motinos amžių, abiejų tėvų sveikatos būklę ir demografinės informacijos, tyrėjai pastebėjo sąsają tarp tėvo amžiaus ir vaiko bei motinos sveikatos sutrikimų. Gana ryški sąsaja tarp minėtų veiksnių pastebėta, kai tėvui yra 45 m. Tyrimų duomenimis, kuo vyresnis tėvas, tuo didesnė minėta rizika.

Lyginant su 25–34 m. amžiaus vyrams gimusiais kūdikiais, vyresnių nei 45 m. vyrų vaikai svėrė mažiau ir jiems buvo 14 proc. didesnė priešlaikinio gimimo rizika. Vyresnių nei 55 m. vyrų vaikų Apgar (naujagimių širdies plakimo, kvėpavimo ir refleksų būklės po gimimo) skalė buvo mažesnė. Šiems kūdikiams buvo 10 proc. didesnė kvėpavimo prietaisų poreikio tikimybė ir 28 proc. tikimybė būti patalpintiems į naujagimių intensyviosios priežiūros palatą.

Tėvystė

Moterims, kurių partneriai – vyresni nei 45 m., buvo 28 proc. didesnė nėščiųjų diabeto rizika, lyginant su moterimis, kurių partnerių amžius – 25–34 m., parodė tyrimas.

Naujas tyrimas patvirtino ankstesnio tyrimo duomenis apie tai, jog vyresnio amžiaus tėvui yra didesnė tikimybė susilaukti vaiko, turinčio elgesio sutrikimų, kaip antai, autizmas, dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimas, bipolinis sutrikimas.

Įtakos gali turėti ir kiti dalykai

Tiek ankstesnio, tiek naujesnio tyrimo rezultatai iki galo nėra aiškūs – juk įtakos gali turėti ir spontaninės genetinės mutacijos, kurių įvyksta vyro gyvenime, teigia tyrėjai.

Kaip aiškino M. Eisenbergas, vyro organizme nuolat gaminasi sperma, o tai reiškia, kad ląstelės nuolat dalinasi ir atsinaujina. Kartais šis procesas tampa ydingu, todėl kasmet įvyksta dvi atsitiktinės genetinės mutacijos. Kuo vyresnis vyras, tuo daugiau mutacijų yra įvykę per jo gyvenimą, taigi tuo didesnė rizika perduoti pavojingą mutaciją palikuoniams. Vyresnių vyrų organizme taip pat įvykę daugiau aplinkos ar gyvenimo būdo sukeltų epigenetinių pokyčių, arba DNR modifikacijų, nei jaunesnių vyrų organizme.

M.Eisenbergas pabrėžė – kūdikių sveikatos sutrikimų rizika yra gana nedidelė, nors tikimybė didėja, priklausomai nuo tėvo amžiaus. Riziką tyrėjas prilygino loterijos bilietų pirkimams: nusipirkus du bilietus, šansų padaugėja, bet iki laimėjimo vis tiek gali būti toli.

M.Eisenbergo teigimu, vis daugiau įrodymų, kad vyrams vertėtų apgalvoti, kada susilaukti vaikų. „Rizika, susijusi su vyresniu amžiumi, didesnė moterims, bet, manyčiau, (tyrimas) rodo, kad neturėtume pamiršti ir vyrų. Vyrai neturėtų galvoti, kad jų galimybės tapti tėvais neturi ribų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)