Pasekmės įrodytos

Pasak K.Mačiulienės, jeigu yra planuojamas nėštumas, moteris turi pasirūpinti šiais dalykais – labai gerai žinoti, kokios giminėje yra paveldimos ligos, labai gerai pasitikrinti sveikatą, žinoti, kokiomis ligomis ji sirgo, atsisakyti visų žalingų įpročių, tarp jų – alkoholis, rūkymas bei narkotikai – ir pradėti gerti folio rūgštį. Visa tai gydytoja rekomenduoja pradėti daryti trims mėnesiams iki pastojant.

Kornelija Mačiulienė
Vilniaus gimdymo namų vedėja Kornelija Mačiulienė
Alkoholis yra vienintelis iš visų psichotropinių medžiagų, kuris eina tiesiai per placentą be jokių barjerų. Jei jis eina į placentą, eina ir į vaisių

„Vienintelė liga – vaisiaus alkoholinis sindromas, kuriai nereikia jokios vakcinos ir jokių skiepų, todėl, kad vienintelė prevencija – alkoholio atsisakymas. Moterys, kurios galvoja, kad galima išvengti alkoholinio sindromo išgėrus tik taurelę, labai klysta. Galbūt vaikas ir negims su ryškiais išoriniais požymiais, bet vėliau gali pasireikšti įvairūs elgesio sutrikimai. Pirmieji Europoje tai pastebėjo anglai, dar 1720 m., kai paplito džino epidemija. 1726 metais parlamentas ir gydytojai informavo, kad gimsta labai silpni vaikai, jų raida yra sutrikusi“, – pasakojo medikė.

1999 metų rugsėjo 9 diena 9 valanda 9 minutės buvo paskelbta Vaisiaus alkoholinio sindromo diena, kadangi nėštumas tęsiasi devynis mėnesius. Ją sugalvojo tėvai, kurie nėštumo metu vartojo alkoholį, ir nors jiems gimė vaikas be jokių išorinių požymių, jis buvo labai aktyvus, jie negalėjo su juo susitvarkyti. „Gydytojai, atlikę genetinius ir kraujo tyrimus, įrodė, kad toks vaiko elgesys yra pasekmė – mama nėštumo metu gėrė alkoholį“, – pasakojo Vilniaus gimdymo namų vedėja.

Požymiai ne visada būna ryškūs

Medikė žino daugybę atvejų, kai anksčiau gimdžiusios moterys pasakojo, kad išgerdavo vieną ar dvi taures, bet štai jų vaikai išaugo labai geri. „O gal būtų išaugę geresni? Dažnai per šventes moterys yra įtikinėjamos, kad galbūt gali išgerti taurelę. Galiu pasakyti, kad alkoholis yra vienintelis iš visų psichotropinių medžiagų, kuris eina tiesiai per placentą be jokių barjerų. Jei jis eina į placentą, eina ir į vaisių. Daug kartų sakau: jei mamytė linksma, vaisius girtas. Alkoholis, kiek jo bevartotų moteris, visas pateks į vaisių. O vaisiaus smegenys yra pažeidžiamos tiek pirmame trimestre, tiek antrame. Ir nereikia filosofuoti, kad išgersiu tik vieną ar dvi taureles. Vis tiek visa tai atsidurs vaisiaus organuose“, – sakė K.Mačiulienė.

Vaisiaus alkoholinio sindromo požymiai, anot jos, ne visada būna labai ryškūs. Gali būti maža galva, specifiniai veido bruožai – siauros lūpos, priplotos nosys, siauras akių plyšys. Vėliau pasitaiko ir vystymosi sutrikimų – tokie vaikai dažniausiai būna mažesnio svorio, gali turėti smegenų anomalijų. „Jei mama iš vakaro būna išgėrusi kokias keturias taures vyno ir gimdymas vyksta ryte, dažniausiai vaisius labai rėkia, nes jam būna abstinencija. Reikia kuo greičiau statyti lašelinę ir gelbėti naujagimį, kad neprasidėtų traukuliai. Kitas sutrikimas, kuris nėra taip matomas vos tik vaikui gimus – perdėtas aktyvumas. Vaikai su alkoholiniu sindromu vadinami plaštakėmis, nes jie laksto kaip plaštakės tai prie vieno daikto, tai prie kito. Pirmiausia, ko reikėtų paklausti tokių vaikų mamos, bet nedrįstame – ar jūs nėštumo metu vartojote alkoholį. Tada galima analizuoti, kodėl vaikas sunkiai mokosi ar adaptuojasi aplinkoje. Nesakau, kad tai yra vienintelė priežastis, bet viena iš“, – teigė medikė.

Nėščioji geria raudoną vyną

Tiesa, ji pridūrė, kad jei mama nėštumo metu vartojo alkoholį, tai nereiškia, kad vaikui užaugus yra didesnė rizika tapti priklausomam nuo alkoholio. „Jei alkoholio buvo nedaug, vaikas vystosi normaliai, problemų neturėtų būti. Bet reikia turėti omeny, kad vaikas, kuriam yra labai išreikštas alkoholinio vaisiaus sindromas, jau auga tokioje šeimoje ir aplinkoje, kur girtaujama“, – pasakojo Vilniaus gimdymo namų vadovė.

Rūkymo poveikis

Anot medikės, moteris turi labai daug laiko prieš nėštumą, kad spėtų mesti rūkyti ir vartoti alkoholį. „Jei nėščioji mes rūkyti, vaisius dėl to tikrai nepatirs daug streso. Pats rūkymas vaisiui kelia stresą. Paprastai kalbant, nikotinas sutraukia kraujagysles. Vaisius negauna pakankamai maisto. Dėl to dažniausiai būna mažo svorio. Jei moteris nėštumo metu rūko, dažniausiai įvyksta persileidimai arba vaikas gimsta mažo svorio. Antra, kas yra labai pavojinga nėščiajai – pasyvus rūkymas, kai rūko aplinkiniai. Būtina tą žinoti ir apginti ne tik save, bet ir savo kūdikį“, – tvirtino medikė.

Rūkymas nėštumo metu

Gimus kūdikiui gydytoja nerekomenduoja tuoj pat grįžti prie žalingų įpročių. Krūtimi maitinančioms moterims alkoholis taip pat yra žalingas. „Alkoholis yra tokia medžiaga, kuri nepaiso jokių barjerų ir į pieną patenka lygiai tokios pačios koncentracijos, kaip kad buvo išgertas. Galbūt girdėjote tokias senas pasakas: jei mama truputį išgers, vaikas labai ramiai miegos. Žinoma, kad jis ramiai miegos, nes jam suteikiama pusiau narkozinė būsena. Alkoholis iš organizmo pasišalina per 12 valandų, todėl žaisti su tuo nereikėtų“, – sakė K.Mačiulienė.

Anot jos, tiek nėštumo, tiek žindymo metu moterys turėtų susilaikyti nuo bet kokių žalingų įpročių. „Nemanau, kad tai yra sunku, juk ne tiek daug vaikų gimdo mūsų moterys – vos du–tris kartus. Bet turiu pasidžiaugti, kad alkoholį vartojančių nėščiųjų dabar yra daug mažiau“, – sakė medikė. Ji pridūrė, kad ir tėčiai, planuojantys šeimos pagausėjimą, turėtų paisyti sveikos gyvensenos principų. „Jiems nėra tokių griežtų reikalavimų, bet žinoma, kad alkoholis mažina spermatozoidų judrumą ir spermos gausumą“, – teigė gydytoja.