„Esame Lietuvos dulų asociacija, vienijanti kvalifikuotas emocinę, fizinę ir informacinę pagalbą nėštumo ir gimdymo laikotarpiu teikiančias specialistes, ir kreipiamės į Jus dėl įvykio Šiaulių Moters ir vaiko klinikoje, kuomet gimdančiai moteriai buvo iškviesti policijos patruliai dėl to, kad ji, kaip televizijos reportaže sakė laikinai klinikos vadovės pareigas einanti gydytoja, atsisakė personalo siūlomų procedūrų ir neatliko jų reikalaujamų veiksmų.

Procedūrų atlikimas prieš išreikštą žmogaus valią ir panaudojant psichologinį spaudimą bei fizinę jėgą yra šiurkštus žmogaus teisių pažeidimas ir smurtas

Procedūrų atlikimas prieš išreikštą žmogaus valią ir panaudojant psichologinį spaudimą bei fizinę jėgą yra šiurkštus žmogaus teisių pažeidimas ir smurtas. Būtent taip, spręsdami pagal viešai pateiktą informaciją, galime įvardyti šį įvykį – kaip smurtą prieš gimdyvę, nepateisinamą jokiomis priedangomis. Šis įvykis – rezonansinis, įtraukęs ir kraštutinius veiksmus, tačiau atskleidžia bendrą situaciją Lietuvos gimdyklose, kuriose moterys ir jų partneriai patiria ir fizinį, ir emocinį smurtą, patyčias ir nepagarbą. Matome didžiulę problemą, kuri nėra įvardijama viešai, nefigūruoja statistikoje, o jos trumpalaikės ir ilgalaikės pasekmės – kūno ir psichikos sužalojimai, pažeisti santykiai tarp mamos ir kūdikio, tarp moters ir partnerio – neigiamai veikia ne tik atskiras moteris, kūdikius, jų šeimas, bet ir visą mūsų visuomenę. Minėtos priežiūros procedūros, kaip gimdos kaklelio tikrinimas, gali būti perteklinės, turėti šalutinių poveikių, o padėtis gulint ant nugaros, kurią buvo verčiama pasirinkti moteris, Pasaulio sveikatos organizacijos yra įvardijama kaip fiziologiškai nepalankiausia. Kiekvienas žmogus yra laisvas atsisakyti jam siūlomų procedūrų, ir šis sprendimas turi būti gerbiamas.

Kviečiame visas atsakingas institucijas, organizacijas ir piliečius imtis pokyčių gimdymo priežiūroje, užtikrinant priežiūros pasirinkimo galimybę ir pagarbią, orią pagalbą moterims, prisimenant, kad gimdymas – tai moters atliekamas veiksmas, jos kūne vykstantis procesas, ir bet kokia pagalba, procedūra ar intervencija gali būti suteikiama tik gavus informuotą moters sutikimą.

Prašome Šiaulių Moters ir vaiko kliniką viešai pripažinti savo veiksmus netinkamais, o visas gimdymo priežiūros paslaugas teikiančias įstaigas imtis priemonių, kad norma taptų pagarbus požiūris į gimdančią moterį, jos poreikius, užtikrinant personalo švietimą ir kvalifikacijos kėlimą gimdymo psichologijos, konfliktinių situacijų prevencijos ir sprendimo srityse. Esame pasiruošusios bendradarbiauti, dalintis savo žiniomis ir patirtimi kuriant geriausias įmanomas sąlygas kiekvienai gimdančiai moteriai ir šeimai Lietuvoje.

Kviečiame Šiaulių merą, jau spėjusį pagirti įvykyje dalyvavusius (ir išplatinusius savo fotografiją šalia paguldytos ir laikomos gimdyvės) pareigūnus, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovą ir pačius pareigūnus permąstyti šį įvykį ir pasirinkimą jį viešinti galiojančių teisės aktų ir Konstitucijos ginamų teisių kontekste, pasitelkiant empatiją ir prisimenant, kad policijos pareiga yra atpažinti pažeidžiamuosius įvykio dalyvius ir ginti būtent juos, nepriklausomai nuo lyties, tautybės, rasės, pažiūrų, amžiaus, socialinės padėties ar kitų tapatybės savybių bei fizinės būklės, taip pat elgtis etiškai ir neatskleisti intymaus asmens gyvenimo siekiant didinti savo populiarumą.

Visas emocinį ar fizinį smurtą gimdymo priežiūroje patyrusias moteris ir šeimas kviečiame netylėti, įvardinti problemą ir nušviesti jos mastą. Tai pirmas ir labai svarbus žingsnis keičiant susiklosčiusią situaciją ir skatinant pagarbą moters kūnui, pasirinkimui ir teisėms. Jei pasirinksite viešinti, kviečiame naudoti #UžGimdymąBePrievartos. Raginame visus nukentėjusiuosius ieškoti pagalbos: http://www.klausau.lt/ yra skelbiami Lietuvos emocinės paramos tarnybų kontaktai, taip pat kviečiame kreiptis ir į mus per facebook paskyrą „Dulos Lietuvoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)