1. Saldumynai

Nėščia moteris

13–15 nėštumo savaitę kūdikiai pradeda skirti skonius. Vaisiaus vandenys yra tokio skonio kaip jūsų valgomas maistas, kūdikis jį ryja ir įpranta prie įvairių skonių. Pomėgiai vienokiam ar kitokiam maistui susiformuoja dar gimdoje. Jei norite, kad ateityje vaikas sveikai maitintųsi, nėštumo metu valgykite sveiką, visavertį maistą. Ir žinokite, kad kūdikiams ypač patinka saldus skonis, kuris paruošia motinos pienui.

2. Šilta vonia

Kai vaisius jau tiek paaugęs, kad prisispaudžia prie motinos pilvo odos, jis jaučia temperatūros pokyčius. Štai todėl karšta vonia kūdikiui nemaloni, netgi gali būti pavojinga. O šilto vandens vonia ramina motiną ir kūdikį, teikia malonumo.

Nėščia moteris

3. Pilvo trynimas

Maždaug 8–ą nėštumo savaitę kūdikiui išsivysto lietimo receptoriai, o 20–ą savaitę kūdikis jau tokio dydžio, kad jaučia jūsų prisilietimus iš išorės. Šiuo laikotarpiu jiems patinka švelnus pilvo trynimas. Tai puikus būdas stiprinti ryšį tarp kūdikio ir tėčio. Galite masažuoti pilvą su aliejais, kremais, tai daryti skambant švelniai, atpalaiduojančiai muzikai.

4. Mamos balsas

25–26 savaitę kūdikiai ima reaguoti į aplinkos garsus. Jūsų balsą jie girdi aiškiausiai, taigi greitai išmoksta jį atskirti. Tai teikia jiems saugumo pojūtį, yra signalas, kad viskas gerai. Kad užmegztumėte ryšį ir kad kūdikis priprastų prie jūsų balso, skaitykite garsiai, kalbėkite. Kitų artimų žmonių balsai mažajam irgi malonūs, ypač tėčio balsas, nes kūdikiui įsčiose lengviau atskirti žemus garsus. Kalbos išorėje pratina kūdikius prie garsų derinių gimtąja kalba, moko suprasti intonacijas.

5. Muzika

Muzika yra keleriopai naudinga. Motinos organizme gaminasi serotonino hormonas, išsiskiria endorfinai, kurie persiduoda kūdikiui. Muzika skatina kūdikio smegenų vystymąsi, stimuliuoja jo pojūčius.

6. Reguliari mankšta

Nėščia moteris

Mankšta nėštumo metu turi būti pritaikyta būsimai mamai, parinkta specialisto, leidžiama medikų. Šiuo laikotarpiu tinkamiausi – kardiopratimai, jie skatina greičiau vystytis kūdikio širdelę, be to, pats mažylis bus stipresnis, jei mama reguliariai sportuoja. Kardiopratimai lėtina širdies ritmą, o tai gerai, nes dažnas širdies ritmas kelia vaisiui stresą.

7. Poilsis

Kai jūs miegate, kūdikis smaginasi – prasideda akrobatika, nauji judesiai. Pasirodymai ilgai netrunka, tad ir jums pakaks laiko pailsėti. Artėjant nėštumo pabaigai, kūdikis 1–1,5 val. pamiega, taigi jų judėjimo ritmas keičiasi.

8. Mamos juokas

Ultragarso tyrimai rodo, kad vaisius ima šokinėti, kai mama juokiasi. Taip yra dėl raumenų susitraukimų. Kai džiaugiatės, juokiatės, organizme gaminasi laimės hormonai, kurie pozityviai veikia ir kūdikį. Stenkitės, kad gyvenime būtų kuo daugiau džiaugsmo akimirkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)