1. Pasitikrinkite savo sveikatą

Prieš renkantis nėštumo priežiūros specialistą, itin svarbu žinoti savo sveikatos būklę. Jei nusiskundimų sveikata nėra, nėštumas laikomas mažai rizikingu, todėl nėščiąją gali prižiūrėti akušeris arba šeimos gydytojas. Vis dėlto jeigu atsiranda didelės rizikos veiksnių dėl nėščiosios nepalankios būklės ar akušerinės anamnezės, nėštumo ar vaisiaus patologijos, nėščiosios ligos rekomenduojama kreiptis į akušerį ginekologą.

Norint tinkamai nustatyti esamus ir galimus nėštumo rizikos veiksnius, pirmą kartą pas specialistą svarbu apsilankyti iki 12 nėštumo savaitės. Pirmojo vizito metu gydytojas užduoda klausimų apie gyvenimo, šeimos ligų istoriją, darbo sąlygas, patikslina akušerinę anamnezę, paskutiniųjų mėnesinių datą. Aptariamos fizinio aktyvumo, lytinių santykių, mitybos ir darbo rekomendacijos laukiantis, nėščiosios gyvenimo ir žalingi įpročiai. Visoms nėščiosioms atliekami rekomenduojami ir pagal individualias indikacijas reikalingi tyrimai.

2. Pasidomėkite gydytojo kompetencijomis

Nėščiosioms svarbu, kad jas prižiūrintis specialistas būtų artimesnis, kaip, pavyzdžiui, ilgametis šeimos gydytojas, konsultuotų visais rūpimais klausimais ir padėtų besilaukiančiajai jaustis saugiai ir ramiai, palaikytų ją ir emociškai. Vis dėlto, prieš renkantis nėštumo priežiūros specialistą, rekomenduojama pasidomėti gydytojo kompetencijomis bei patirtimi ir pirmenybę teikti būtent šioms savybėms.

3. Pasirinkite vieną specialistą

Kiekvienai besilaukiančiai moteriai yra užtikrinama būtinoji priežiūra nuo pirmųjų savaičių iki pat gimdymo. Natūralu, kad visą nėštumo laikotarpį geriausiai prižiūrėti gali vienas pasirinktas nėščiųjų priežiūros specialistas, kuris bus susipažinęs su visais esamais ir galimais rizikos faktoriais bei gerai žinos pacientės emocinę būklę. Todėl, siekiant sklandaus nėštumo priežiūros laikotarpio, rekomenduojama lankytis pas tą patį pasirinktą gydytoją, išskyrus tuos atvejus, kai nėštumas turi rizikos veiksnių.

4. Nesivadovaukite vien tik patarimais internete

Dažnai besilaukiančios moterys ieško ir pasikliauja kitų žmonių atsiliepimais apie gydytojus ir patarimais virtualioje erdvėje. Tai gali būti dėl nepasitikėjimo, baimės pasirenkant nėštumo priežiūros specialistą, ypač prieš pirmąjį apsilankymą. Nėščiosios priežiūra trunka ilgiau nei pusmetį, todėl svarbu pasirinkti specialistą, su kuriuo nėščioji jausis geriausiai ir kuriuo ji visiškai pasitikės, o rekomendacijos ir informacija internete gali visiškai nesutapti su asmeniniu patyrimu.

5. Reguliariai lankykitės pas gydytoją

Nėštumo pradžioje jaudintis dėl pirmųjų vizitų pas gydytoją yra visiškai normalu ir priimtina. Nėščiosioms svarbu suprasti, kad apsilankymų tikslas – jos ir vaisiaus sveikata bei gera dvasinė savijauta. Taip pat reguliarūs apsilankymai pas specialistą užkirs kelią galimoms nėštumo ir vaisiaus komplikacijoms, padės anksti nustatyti su sveikata susijusias rizikas.

Nėščiosios, kurios per apsilankymus pas gydytoją jaučiasi saugiau apsuptos joms artimų žmonių, gali atvykti ne vienos. Artimieji, ypač antroji pusė, lydėdami nėščiąją į vizitus pas gydytoją, nėščiųjų pamokėles, sužino daug reikšmingos informacijos, kaip užtikrinti priežiūrą besilaukiančiajai bei lengviau supranta jos būseną. Nėščiosios palaikymas yra svarbus visu laukimosi laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją