Jei laukiatės Danijoje, pirmasis dalykas, kurį reikia padaryti, kai nubėga vandenys ar prasideda reguliarūs sąrėmiai, – paskambinti savo akušerei. Nors paskambinti gali ir jūsų partneris, akušerė paprastai pareikalaus pakalbėti su pačia gimdyve, kad galėtų įvertinti jos būklę. Reikia turėti galvoje, kad jei į ligoninę atvyksite pernelyg anksti ar be akušerės palaiminimo, labai tikėtina, kad būsite išsiųsta atgal į namus. Jei buvote priimta į ligoninę, būsite patikrinta ir nukreipta į gimdyklą. Moterys gali rinktis gimdymo vietą ir sąlygas. Įprasti pasirinkimo variantai yra gimdymas valstybinėje ligoninėje, namuose ar gimdymo baseine. Gimdyvės taip pat gali reikalauti Cezario pjūvio.

Danijoje taip pat taikomi skirtingi anestezijos metodai: epidūrinis nuskausminimas, „bitės įgėlimai“, „juoko dujos“ ir akupunktūra. Šie metodai nėra taikomi automatiškai: gimdyvė pati turi išreikšti norą jais pasinaudoti.

Kai tik kūdikis gimsta, jis nedelsiant padedamas motinai ant krūtinės su visa virkštele. Sekančios procedūros – virkštelės kirpimas, placentos ištraukimas ar plyšimų siuvimas – atliekamos tuo metu, kol motina laiko kūdikį. Naujagimis bus maudomas ir sveriamas tik maždaug po valandos. Jei nėra jokių komplikacijų nei gimdyvei, nei kūdikiui, tėveliai su naujagimiu į namus gali vykti jau po 4–6 valandų. Gimdyvės ligoninėje ilgai nelaikomos, nors pirmojo vaiko susilaukę tėvai turi galimybę iki dviejų dienų apsistoti pacientų viešbutyje, kuris būna įsikūręs ligoninėje. Už motiną ir kūdikį tokiame viešbutyje mokėti nereikia.

Norvegija

Norvegijoje beveik visos moterys gimdo ligoninėje. Po natūralaus gimdymo gimdyvės su naujagimiais ligoninėje praleidžia tris dienas. Ligoninėse būna įsikūrę viešbučiai, kuriuose visas aukštas būna skirtas gimdyvėms. Šiame viešbutyje gali apsigyventi ir tėvai bei kiti šeimos nariai. Kambariai iš tikrųjų primena viešbučio kambarius, išskyrus tai, kad jų prausyklose stovi didžiuliai vystymo stalai, o koridorių gale yra įrengti slaugių punktai. Gimdyves kelis kartus per dieną lanko akušerės ir naujagimių slaugės. Esant reikalui, jas galima išsikviesti ir telefonu. Kiekvienai dienai taip pat numatyta standartinė darbotvarkė, įskaitant naujagimio sveikatos patikrinimus ir mokymą, kaip maudyti kūdikį. Motinos šiame viešbutyje gyvena nemokamai, tačiau kiti šeimos nariai turi susimokėti už gyvenimą ir maistą.

Didžioji Britanija

Jei gyvenate Anglijoje, pasirodžius gimdymo ženklams, gimdyvė turi vykti į pasirinktą ligoninę, gimdymo centrą ar bendruomenės padalinį, arba susisiekti su pribuvėja, jeigu ji yra nusprendusi gimdyti namie.

Atvykus į akušerijos skyrių, gimdyvės turi kreiptis į registratūrą ir parodyti savo gimdymo planą. Tuomet jos paguldomos į gimdyklą ir apžiūrimos, kad būtų nustatyta jų gimdymo stadija. Toliau jomis rūpinasi medikai. Didžiojoje Britanijoje šalia gimdyvės gali būti jos vyras, partneris ar kitas palydovas ar palydovė.

Šiais laikais Didžiojoje Britanijoje gimdyklos atrodo kur kas jaukiau. Dažnai jose galima išvysti kelias kėdes ir sėdmaišius, o kai kuriose įrengtos vonios ar dušai. Kai kuriose gimdymo palatose taip pat yra gimdymo baseinai – jie skirti toms gimdyvėms, kurioms nenustatoma jokių gimdymo komplikacijų ir kurios nori gimdyti vandenyje. Tačiau paprastai moterys turi pareikalauti tokios gimdyklos ir ją rezervuoti iš anksto.

Didžiojoje Britanijoje gimdymo metu naudojama plati įvairovė nuskausminimo priemonių. Kai kurios iš jų siūlomos ir kitose Europos šalyse. Tarp jų yra hidroterapija, nuskausminamųjų injekcijos į raumenis, azoto oksido ir deguonies dujos, transkutaninė nervų stimuliacija (TENS) ir epidūrinė nejautra. Kai kurios ligoninės leidžia naudotis ir alternatyviais nuskausminimo metodais, tačiau dėl jų reikia tartis iš anksto ir organizuotis juos pačiai.

Nors nedidelis skaičius gimdyvių gali vykti namo jau po šešių valandų nuo gimdymo, dauguma motinų ligoninėje praleidžia parą ar dvi.

Būsimos gimdyvės Vokietijoje paprastai gali rinktis iš trijų variantų: gimdyti normalioje ligoninėje, gimdymo klinikoje ar samdyti akušerę gimdymui namuose.

Jei pasirenkamas gimdymas ligoninėje, nėščioji tarp 33 ir 36 nėštumo savaitės turi užsiregistruoti akušerijos skyriuje. Tokiose ligoninėse po įprasto vaginalinio gimdymo gimdyvės pasilieka trims–septynioms dienoms, po Cezario pjūvio operacijos – 7–12 dienų. Akušerės ir slaugės mamytėms pataria, kaip rūpintis naujagimiu ir savimi.

Gimdymo klinikos Vokietijoje yra populiari alternatyva ligoninėms. Gimdymą paprastai prižiūri akušerė rezidentė. Tačiau šalimais visuomet būna skubios pagalbos palata, jei iškiltų nenumatytų komplikacijų. Jei gimdyvė pageidauja, ji gali gimdyti ir namuose, dalyvaujant licenzijuotai akušerei. Tačiau ne kiekviena akušerė sutinka prižiūrėti tokius gimdymus – jie rekomenduojami tik mažos rizikos gimdyvėms.

Per pirmąsias penkias naujagimio gyvenimo minutes medikai atlieka pirmąją kūdikio apžiūrą. Vokietijoje tai vadinama U1 arba APGAR testu. Po trijų–dešimties dienų ligoninėje atliekama antroji kūdikio apžiūra U2. Jos metu daugiausia dėmesio skiriama medžiagų apykaitos sutrikimams, tikrinamos kvėpavimo funkcijos, širdies plakimas, odos spalva, virškinimo sistema, genitalijos, kaulai ir nervų sistema. Kai motina su kūdikiu išleidžiami iš ligoninės, toliau jie turi lankytis pas pediatrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)