Sąrašo apačioje liko tokios šalys kaip Šveicarija, Graikija, Kipras, Jungtinė Karalystė ir Airija.

Tiriant vaikų auginimo sąlygos buvo vertinamas vaiko priežiūros atostogų ilgis ir už jas gaunamos pajamos, taip pat vaiko iki 6 metų priežiūros paslaugų spektras ir kokybė. UNICEF atstovai pabrėžė, kad moksliškai įrodyta, jog pirmieji kūdikio metai yra labai svarbūs jo vystymuisi, todėl tiek valstybės, tiek privatus sektorius turėtų pasistengti užtikrinti tėvams visas galimybes, kaip geriau atlikti savo pareigas šeimoje.

„Vaiko smegenų vystymuisi svarbiausias amžius yra jo ankstyvieji metai. Mes turime valstybėms padėti teikti tėvams paramą, kurios jiems reikia“, – rašoma pranešime.

UNICEF rekomenduoja bent 6 mėnesius mokamų vaiko priežiūros atostogų. Šiuo metu, išnagrinėjus 41 išsivysčiusią šalį, tiek ar daugiau apmokamų atostogų tekia vos pusė jų.

Vaikai rudenį

Estija tėvams siūlo ilgiausias apmokamas vaiko priežiūros atostogas: 85 savaites. Vengrija – 72, Bulgarija – 65. JAV yra vienintelė valstybė, kuri įstatymu neturi patvirtintų apmokamų vaiko priežiūros atostogų.

Tyrimas parodė, kad tėčiai, net kai jiems priklauso apmokamos vaiko priežiūros atostogos, retai kada jomis pasinaudoja. Japonija yra vienintelė šalis, kuri siūlo tėčiams mažiausiai 6 mėnesius pilnai apmokamų vaiko priežiūros atostogų, bet, tarkime, 2017 metais tokiomis pasinaudojo vos 1 iš 20 japonų vyrų.

Štai kaip pasiskirstė šalys, kuriose geriausia auginti vaikus:

1. Švedija
2. Norvegija
3. Islandija
4. Estija
5. Portugalija
6. Vokietija
7. Danija
8. Slovėnija
9. Liuksemburgas
10. Prancūzija
11. Austrija
12. Suomija
13. Belgija
14. Ispanija
15. Olandija
16. Lietuva
17. Vengrija
18. Latvija
19. Italija
20. Bulgarija
21. Rumunija
22. Kroatija
23. Lenkija
24. Čekija
25. Malta
26. Slovakija
27. Airija
28. Jungtinė Karalystė
29. Kipras
30. Graikija
31. Šveicarija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)