1. Skaičiuokite rudeninius lapus

Tikriausiai pats paprasčiausias žaidimas, kuriame galima net varžytis tarpusavyje. Paimkite kuo daug lapų į glėbį, o tada skaičiuokite, kas paėmė daugiau lapų. Žaidžiant su keliais vaikais galima surengti visą lapų ėmimo ir skaičiavimo čempionatą.

2. Šokinėkite į lapų krūvą

Dar vienas paprastas ir klasikinis žaidimas, kurį tikrai žaidė net ir tėveliai. Sugrėbkite lapų krūvą ir šokite į ją. Argi tai nelinksma? Kartokite tai tol, kol mažiesiems pabos.

3. Sugrėbkite lapų labirintą

Nebūkite nuobodūs tėvai! Taip taip, reikia atlikti tam tikrus rudeninius darbus sode, tačiau prieš tai – pažaiskime. Su savo mažyliais supilkite iš lapų labirintą sode. Na, o tada – bandykite jį įveikti, išeiti labirintą be jokių sukčiavimų!

4. Čiuožkite į lapų krūvą

Jeigu turite savo kieme čiuožyklą – padarykite ją dar linksmesniu užsiėmimu. Sukraukite lapų krūvą prie čiuožyklos pabaigos ir čiuožkite į ją! Ir minkščiau ir žymiai žymiai smagiau. Išbandykite!

5. Eikite į lapų medžioklę parke

Jums teks padaryti namų darbus: parenkite korteles su skirtingų lapų rūšimis, spalvomis ir formomis. Įduokite jas vaikui ir išlydėkite jį į lapų medžioklę: tegu atranda tokius lapus, kokie yra nurodyti kortelėse. Pirmyn smalsuoliai!

6. Pažinkite medžius ir jų lapus

Na, o dabar: metas pasimokyti! Jums teks surinkti įvairių rūšių lapus, na, o tada kartu su mažiuoju, vaikštinėjant po parką, atrasti „lapo mamytę“, medį, iš kurio jis išrito. Tokiu būdu vaikas išmoks skirtingus medžius ir jų lapų rūšis.

7. Kurkite meno kūrinius iš lapelių

Padėkite vaikui atrasti grožį gamtoje. Atkreipkite jo dėmesį į skirtingas lapų spalvas ir formas, parodykite, jog tai gražu. Na, o iš gražių dalykų norisi kurti meną! Nuspręskite, iš kokių spalvų ir formų lapelių dėliosite paveikslėlį, ar kitokią meninę kompoziciją. Ir pirmyn – atsiduokite savo vaizduotei ir kurkite iš gamtos kūrinių meną!

8. Skaičių iššūkis

Žaidžiant yra smagiausia mokytis, todėl gal pasimokykime skaičių? Parenkite vaikui „atsiskaitymo tašką“ su skaičiais, kur vaikas turės atnešti tiek lapelių, koks skaičius yra parašytas. Kad būtų smagiau, galima netgi skaičiuoti laiką, per kurį vaikas įveikia užduotį. Jei žaidžia daugiau, nei vienas vaikas – galima surengti konkursą.

9. Gamtos įvairovės konkursas

Gamta tokia įvairi ir unikali! Paskatinkite vaiką būti pastabiam detalėms ir matyti išskirtinumą ir grožį. Surenkite konkursą, tegu vaikas kompetetingai žiuri komisijai (tai yra – jums!) atneša kiek įmanoma įvairių lapų ir kitų rudens gėrybių (kaštonų, gilių ir t.t.). Skatinkite vaiką ieškoti netikėtumų, juk gamtoje jų tiek daug!

10. Tapkite medžiais

Labai paprasta, bet vaikams – efektinga. Tegu jie tampa medžiais ir į visas įmanomas striukių, kelnių ir batų angas prisikiša lapų. Pamatysite, kaip jiems tai patiks, o mamoms teks namie iš kišenių traukti užsilikusius lapus ir šapelius.

11. Padėkime tėvams tvarkytis!

Žaidimai žaidimais, tačiau sode nukritusius lapus vis tiek teks sugrėbti. Pasitelkite vaikus į pagalbą! Jei ir vėl bus surengtas konkursas, kas švariau ir kruopščiau išvalys paskirtą teritoriją, žaidimas bus dar įdomesnis. O ir nauda sodui bus akivaizdi.

12. Simetrijos paieškos

Pasiūlykite vaikui įveikti gana nelengvą užduotį – atrasti simetrišką objektą gamtoje: lapą, konkorėžį, gilę ir t.t. Paaiškinkite, kas yra simetrija, galite net pasitelkti veidrodėlį, kuris padės suvokti simetriją, jog lapelio atspindys veidrodėlyje yra simetriškas. Ar galite tokį lapelį surasti gamtoje? Iššūkis priimtas!