Bet kiek nuostabių vietų turime čia, Lietuvoje, kiek vietų, kurios tobulai tinka kelionėms su vaikais, kurios dovanoja nepamirštamus įspūdžius ir naujus atradimus visai šeimai! Leidžiamės į nuotykius kartu? 10 kelionių idėjų su vaikais, kurias mūsų šeima jau spėjo išbandyti ir aplankyti.

Anykščiai

Kelionės su vaikai po Lietuvą/cukrinisavinelis.lt nuotr.

Pasiruošiame iškylų krepšį ir lekiame į Anykščius! Dienos čia gali neužtekti, nes lankytinų vietų, kurios būtų įdomios vaikams ir tėvams, tikrai nemažai – ir taip, čia daug nuostabių gamtos kampelių, kuriuose smagu pasitiesti pledą, išsitraukti sumuštinius ir surengti pačią jaukiausią iškylą gamtoje. Anykčiuose būtina pasivaikščioti po Lajų taką, apžiūrėti Puntuko akmenį ir papasakoti didingą jo istoriją vaikams, aplankyti Arklių muziejų ir net pajodinėti su poniu ar arkliu. Taip pat vasarą Anykčiuose galima surengti patį painiausią pasivaikščiojimą po kukurūzų labirintus, pramankštinti kojas basų pėdų parke ar smagiai prisijuokti apverstame name. Tiek žiemą, tiek vasarą laukia nepamirštami nuotykiai rogučių trasoje, o ‚Cosmos‘ paukščių take – nauji pojūčiai veidročių kambaryje. Mėgstantiems į aplankytas vietas pažvelgti iš aukštai labai rekomenduojame nepatingėti ir užlipti Anykščių Šv. Apaštalo evangelisto Mato Bažnyčios bokšto apžvalgos aikštelę – vaizdas nuostabus! Dar nepavargote? Tada dar laukia nuotykiai Dainavos nuotykių slėnyje ar kartodrome. Mūsų šeima į Anykčius keliauja kelis kartus per metus ir niekaip nepabosta, vis atradame kažką naujo ir mielo širdžiai!

Ginučiai

Kelionės su vaikai po Lietuvą/cukrinisavinelis.lt nuotr.

Mėgstate poilsį gamtoje? Lekiame į Ginučius! Ši vieta yra viena mūsų mėgstamiausių, į kurią sugrįžtame kiekvieną vasarą – Almajo stovyklavietėje miegame palapinėse, verdame siurbą ir troškinius ant laužo, maudomės ežere, uogaujame bei grybaujame miške ir kaskart aplankome vis naujas vietas, esančias aplinkui. Visai šalia Ginučių yra Triušiukų slėnis – patiks visiems vaikams! Jame gyvena ne tik daugybę veislių triušių, bet ir tikrai nemažai kitų gyvūnų. Tai pat netoli yra Bitininkystės muziejus – vaikams yra ir sūpynės, ir net labirintas, tad laikas jame tiesiog praskrieja. Ir, žinoma, Paukščių kaimas, kuriame vaikai gali susipažinti su daugybę rūšių paukščių. Nukeliavę į Ginučius, nepamirškite aplankyti Ginučių malūno bei malūninkystės muziejaus. Ginučių – Ladakalnio archeologinis kompleksas yra vieta, kuri tikrai turi nepaprastai gražų kraštovaizdį ir yra netoli Almajo stovyklavietės – apie 2 km. , tad apsilankyti verta tiek mažiems, tiek dideliems.

Biržai

Kelionės su vaikai po Lietuvą/cukrinisavinelis.lt nuotr.

Galbūt, sunku patikėti, kad Biržai, toks mažas miestelis, gali būti nepaprastai įdomus šeimoms, keliaujančioms po Lietuvą. Bet taip tikrai yra! Vaikams čia nepaprastai didelį įspūdį palieka Eko basų kojų parkas, kuriame galima ne tik smagiai ir nepamirštamai pasivaikščioti basomis kojomis miško apsuptyje, bet ir patirti daugybę vaikiškų nuotykių. Taip pat rekomenduojame apsilankyti visai netoli parko įsikūrusiame Biržų žirgyne bei surengti nuostabią iškylą ant ežero kranto šalia Astravo dvaro. Kirkilų apžvalgos bokštas – nepaprasta vieta, kurioje galima ne tik iš aukštai pažvelgti į Biržų grožį, bet ir surengti iškylą (yra paruošti staliukai su suolais). Vaikams įspūdį palieka ir Karvės ola, Biržų pilis bei ilgiausias pėsčiųjų tiltas per ežerą – Širvėnos ežero tiltas. Keliaujant į Biržus, galite užsukti ir į Raubonių mini zoologijos sodą, kuris tikrai patinka tiek vaikams, tiek suaugusiems – tik čia jau gali prireikti daugiau laiko, nes dažnai vaikai nebenori išeiti.

Krekenavos regioninis parkas

Kelionės su vaikai po Lietuvą/cukrinisavinelis.lt nuotr.

Ši išvyka tikrai turėtų būti planuojame ne porai valandų, o bent jau pusei dienos, nes veiklos čia bus ir mažiems, ir dideliems, tad pasirūpinti iškylos krepšiu tikrai gera mintis. Krekenavos regioniniame parke, Pašiliuose rasite Pašilių stumbryną. Pati jame lankiausi dar kai buvau vaikas, tad buvau primiršusi šią vietą, tačiau gimus Adelei nukeliavome visai šeima – mano širdis džiaugėsi matant taip susidomėjusį vaiką! Taip pat nepatingėkite užlipti į Krekenavos apžvalgos bokštą, nuo kurio atsiveria nepaprastai gražus kraštovaizdis - Krekenavos miestelio, jo apylinkių, Nevėžio slėnio su senvagėmis panorama. Vos užlipus dar kartą įsitikini, kokia mūsų Lietuva graži! Taip pat čia yra ir daugybę kitų atrakcijų tiek vaikams, tiek suaugusiems - miniatiūrinis basų kojų takas, labirintas, sūpynės, mediniai muzikiniai instrumentai ir t.t.

Ir dar! Jei nusprendėte vykti su vaikais į Krekenavos regioninį parką, galite surengti rimtas lobių paieškas – čiupkite Krekenavos regioninio parko žemėlapį ir kartu ieškokite visu pažymėtų lankomų objektų, kurių yra net 20! Vaikams šis nuotykis tikrai išliks dar ilgam!

Kuršių Nerija

Kelionės su vaikai po Lietuvą/cukrinisavinelis.lt nuotr.

Kuršių Nerija neabejotinai yra meilė. Kaskart atvykus čia iš naujo ir iš naujo atrandi kuo grožėtis, kuo nustebti, kuo apsidžiaugti. Keliaujant su vaikais, atostogos išties būna kiek kitokios, labiau chaotiškos, daugiau nenustygstančios vietoje ir dažniau impulsyvios. Kad viskas būtų kiek paprasčiau, po pusantros savaitės praleisto laiko ten, sudėliojau labiausiai mums su Adele patikusias vietas, taip pat idėjas, ką galima nuveikti tiek mėgstant aktyvesnį, tiek pasyvesnį poilsį. Taip pat labai rekomenduoju užsukti į Nidos turizmo informacijos centrą, kuriame galėsite ramiai žemėlapyje susižymėti norimas aplankyti vietas, kol vaikai žais žaidimų kampelyje.

Smiltynėje aplankykite Lietuvos Jūrų muziejų, Tropinius Smiltynės drugelius, taip pat Kuršių Nerijos nacionalinio parko gamtos muziejų.

Juodkrantėje kartu su vaikais būtinai užkopkite į Raganų kalną, užsukite pažiūrėti garnių ir kormoranų koloniją, aplankykite Miniatiūrių muziejų, pilkąsias kopas bei gintaro įlanką.

Važiuodami pro Pervalką, užsukite prie Žirgų švyturio - švyturys pastatytas Kuršių mariose ties Pervalka, už Agilos įlankos, priešais Birštvyno iškyšulio Žirgų ragą. Vos įvažiavę į Pervalką, pasukite į kairę pusę ir važiuokite iki galo, ten pamatysite tolesnes nuorodas, kur reikia eiti pėsčiomis. Jei nuspręsite jį aplankyti, labai siūlau nepatingėti ir nueiti iki pat galo – rasite tarsi negyvenamą paplūdimį, kuriame galima surengti romantišką iškylą su nepaprastai gražiu vaizdu į švyturį.

Preiloje apsliankykite Senojoje Preilos mokykloje, tikrai išsinešite dalį nuostabios mūsų istorijos.

Leisdami laiką Nidoje kartu su vaikais užsukite į Nidos žvejo etnografinę sodybą, Tomo Mano memorialinį muziejų, Gintaro galeriją, aplankykite Nidos švyturį bei Negyvąsias kopas. Taip pat leiskitės į iškylą su dviračiais, ten atsiveria nuostabūs vaizdai!

Trakai

Kelionės su vaikai po Lietuvą/cukrinisavinelis.lt nuotr.

Be Trakų pilies ir Užutrakio, Trakuose yra ir kitos veiklos! Trakų rajone labai rekomenduojame aplankyti nuostabų Alpakų ūkį, kuris palieka nepamirštamą įspūdį tiek vaikams, tiek tėvams. Taip pat vaikams labai patiks Varnikų pažintinis takas, kuriame smagu ne tik išsibėgioti, bet ir susipažinti su aplink esančia gamta. Mėgstantiems pasivaikščioti po nedidelius miestelius, puiki proga apsilankyti Trakų rajone esantį Aukštadvarį bei Onuškį. Tai seni miesteliai, turintys savo istoriją bei dvasią, tad tokie atradimai vaikams tikrai yra vertingi. Norintiems aktyvaus ir kupino nuotykių poilsio, Trakų rajone yra net du nuotykių parkai – „Ąžuolynė“ bei poilsio ir pramogų parkas „Anupriškės“. Taip pat yra net keli žirgynai, tad galima pasirinkti ir tokias pramogas, kaip jodinėjimą žirgais bei poniais.

Druskininkai

Kelionės su vaikai po Lietuvą/cukrinisavinelis.lt nuotr.

Keliauti į Druskininkus smagu visai šeimai! Vaikams daug nuotykių laukia Druskininkų vandens parke, o po jų galima leistis tyrinėti Druskininkų ir visko aplink juos. Visada smagu užsukti į zoologijos sodą, esantį Grūto parke, taip pat miško muziejų ‚Girios aidas‘, kartu su vaikais pasivaikščioti ar apvažiuoti dviračiu Druskonio žiedą bei Vijūnėlės parką, kuriame rasite ir žaidimų aikštelių vaikams. Muzikinis fontanas tikrai privers kelias minutes visus patrepsėti šokio žingsniu, o pakilus aukštyn linų taku nenustosite žavėtis Nemuno bei Druskininkų miesto panorama. Visai šeimai daug smagių prisiminimų garantuos pasivaikščiojimas po Čepkelių raistą – tiek mažieji, tiek didieji turistai tikrai pajus laukinės gamtos gyvenimą! Druskininkuose yra ir vaikų dailės galerija, taip pat M. K. Čiurlionio memorialinis muziejus, sovietinių skulptūrų Grūto parkas.

Klaipėda

Kelionės su vaikai po Lietuvą/cukrinisavinelis.lt nuotr.

Keliaudami pajūrio link, aplankykite ir kitas vietas, kurios atneš nemažiau įspūdžių ir atradimų, nei jūra! Klaipėdos rajone yra įsikūręs Vinetu kaimas – autentiškas šiaurės Amerikos indėnų kaimas, kuris yra tarsi gyvasis indėnų istorijos muziejus po atviru dangumi. Dinozaurų parkas! Šis parkas yra įsikūręs Radailiuose, ant didelio tvenkinio kranto, 7 km nuo Klaipėdos. Tai unikalus, kelių hektarų vienintelis Baltijos šalyse dinozaurų parkas, su judančiais, šnypščiančiais bei riaumojančiais dinozaurais – vaikams tikrai patiks! Kartu su vaikais užsukite į Kretingos žiemos sodą, Švėkšnos dvarą, nukeliaukite prie Olando kepurės.

Šilutė

Šilutės rajone yra įsikūręs Mingės (Minijos) kaimas, kuris dėl gražaus gamtovaizdžio dar kartais vadinamas ‚Lietuvos Venecija“. Keliaujant į šį kaimą, galite pasiplanuoti nepamirštamą plaukimą laivu – ši pramoga tikrai paliks įspūdį visai šeimai! Taip pat apsilankykite Ventės rage, galite užsukti į Rusnę, Kintus bei Švėkšną. Visi tie pasivaikščiojimai po miestelius, naujų vietų tyrinėjimas tikrai daug duoda ne tik vaikams, bet ir tėvams.

Molėtai

Molėtai yra dar viena puiki vieta, kurią būtina aplankyti su vaikais, nes čia laukia ne tik pažintinės, bet ir pramoginės pramogos! Molėtų rajone yra įsikūręs Dubingių žirgynas, kuris tikrai patiks visai šeimai – čia laukia pažintis ne tik su žirgais, bet ir su kitais gyvūnais, taip pat yra nemaža žaidimų aikštelė vaikams. Dubingių smuklėje, statytoje dar XIX a. viduryje grafo Boleslovo Tiškevičiaus, visi galėsite pasirenti į archeologines paieškas – lankytojams duoda šepetukus tam, kad jie rastų pasislėpusius eksponatus. Gražūs vaizdai atsiveria iš Dubingių piliavietės bei Mindūnų apžvalgos bokšto. Molėtų astronomijos observatorijoje galėsite susipažinti ne tik su astronomų darbais, bet ir per teleskopą pažvelgti į naktinį dangų.