Kaip vasaros metu padėti vaikams leisti laiką kuo aktyviau ir kokių smagių veiklų imtis visai šeimai, pataria Šiaurės licėjuje Kaune, kompetencijų stovyklas vedanti pedagogė Brigita Fedorčak bei vaikų trenerė Austra Skujytė.

Įtraukite vaikus į judrią aplinką

„Manau, itin lengvai pastebima koreliacija tarp naudojimosi kompiuteriais, planšetėmis ir mažo aktyvumo. Esu pati artimoje aplinkoj pastebėjusi, kad kai tik iš vaikų paimami kompiuteriai, jie iškart susigalvoja visokios aktyvios veiklos. Labai gerai, kai vaikai vasarą turi galimybę praleisti pas senelius kaime ar kai dalyvauja stovyklose tiek sportinėse, tiek netgi nesportinėse. Vaiką reikia sudominti, kad jis užsiimtų ne kompiuterine veikla, o tokios stovyklos – tai galimybė įdomiai praleisti laiką, rasti bendraminčių, atrasti kitokį pasaulį” – pataria Austra Skujytė.

Kasdienis vaikų laisvalaikis turėtų būti kuo įvairesnis ir apimti ne tik fizinį aktyvumą, emocinį poilsį, bet ir asmeninį tobulėjimą. „Todėl, net ir organizuojant sportines veiklas, reikėtų dėmesio skirti užsiėmimams, kurie žaidimų pavidalu įtraukia vaikus į diskusijas ar kūrybą sveikos gyvensenos, jos dedamųjų dalių tema. Tokiu būdu vaikai formuojasi visapusišką požiūrį į teigiamus įpročius, vienų ar kitų veiksmų pasekmės ir aktyvaus gyvenimo būdo naudą”, – pasakoja Šiaurės licėjuje Kaune dienos stovyklas vedanti B. Fedorčak

Geriausias metodas tai padaryti – motyvacija. Vaikus reikia „užvesti“, parodyti jiems, ką jie gali, kiek daug gebėjimų juose slypi ir kokius didelius kalnus jie gali nuversti, jei tik patys to nori. Savos vertės suvokimas motyvuoja siekti aukštumų ne tik laisvalaikio veiklose, bet ir kasdieniame gyvenime, o tai po truputį tampa neatsiejamais įpročiais ir gyvenimo būdu.

Veiklos idėjos visai šeimai

• Piknikai kieme! Valgyti sveikus užkandžius ir gerti arbatą ar kompotą vaikams kur kas smagiau, kai šiam, atrodytų, paprastam procesui buvo pasiruošta lyg svarbiam pokyliui. Kartu su vaikais ruoškite maistą, jį pakuokite, dėkite į maisto dėžutes. Atžalai leiskite pasirūpinti užkandžiais ir vaisiais. Tai darydami aptarkite pasirenkamus produktus – kokią naudą jie teikia, kokių medžiagų yra gausūs. Greta to, tegul vaikas supranta patiesalo, servetėlių, puodelių ir kitų reikalingų įrankių poreikį. Smagiausia dalis – viską sudėti į krepšį ir keliauti į kiemą. Net ir norėdamas, tokios didelės pintinės jis pats nepaneš, todėl jūsų bendradarbiavimas jam bus reikalingas ir jis tai įvertins. O būdami kieme ar kur nors kitur gamtoje, bendraukite, žaiskite ir leiskite vaikui atsiskleisti.

Tėtis sportuoja

• Stalo žaidimai! Dažnai tokia veikla ne tik suvienija šeimą, bet ir leidžia vaikui tobulėti. Atraskite tokius žaidimus, kurie ne tik skatintų aktyviai pajudėti, bet ir būtų lengvai suprantami jūsų atžalai – jeigu žaidimas bus per sunkus, šis nuleis rankas ir nenorės stengtis. O jeigu jums žaidimas per paprastas, niekada to neparodykite vaikui – tegul jūsų veide atsiranda rūpestis ir nerimas, juk nežinote, kaip įveikti žaidimo iššūkius. Stalo žaidimai ugdo ne tik vaiko sąmoningumą, bet ir jo sąžiningumą. Stebėkite, kad mažasis žaidėjas nesukčiautų, o pergalės siektų tikėdamas savo jėgomis.

• Sportinės rungtys! Puikiai žinote, kad vaikai turi labai daug energijos, todėl bet kokie sportiniai užsiėmimai jiems bus smagiausia pramoga, o jeigu kartu žaidžia ir tėvai, ir brolis, ir sesė – jis būna dar laimingesnis. Jei jūsų atžala lanko kokios nors sporto šakos užsiėmimus, rinkitės tą sportą ir leiskite vaikui tapti šios sportinės rungties ekspertu. Tegul jis jus moko, rodo, kaip tinkamai daryti judesius, smūgiuoti, mesti, kaip taisyklingai bėgti ar ko nedaryti. Paprašykite, kad vaikas pristatytų žaidimo taisykles. Jis džiaugsis, kad juo pasitikite ir jausis įvertintas. Kitu atveju patys pristatykite kokį nors sportinį žaidimą ir iš karto pastebėsite, kaip vaikui įdomu klausyti instrukcijų, kaip jis nori laimėti ir koks jis yra laimingas.

• Kelionės po Lietuvą! Nors gali atrodyti, kad vaikui nuobodu važinėti po įvairias istorines, kultūrines Lietuvos vietas, toks jo požiūris gali susiformuoti dėl netinkamo veiklos pristatymo. Vaikams pažintinės kelionės neturi būti kančia – tai didis atradimo džiaugsmas. Kaip padaryti, kad vaikui būtų įdomu? Likus dar savaitei iki numatytos kelionės datos, pradėkite atžalai pasakoti apie ypatingas vietas, kurias planuojate aplankyti. Juk ten vyksta stebuklai, ten sklando įvairios pasakos ir legendos, senais laikais ten gyveno karalaičiai ir princesės, piktos raganos ir keisčiausi gyvūnai. Tokiais pasakojimais galite ne tik sudominti, bet ir perteikti daug istorinių žinių.

• Šokiai ir karaokė! Jūsų vaikai ne tik puikūs sportininkai ir tyrinėtojai, šokiai ir dainos – tai dar keletas jų talentų, kuriais šie maloniai pasidalins su jumis. O jeigu prisijungtumėte, šoktumėte ir kartu dainuotumėte, vaikas suprastų, kad esate laimingas ir norėtų dar labiau jus džiuginti savo gebėjimais. Galite organizuoti šokių ir karaokės konkursus. Tegul keli šeimos nariai sudaro komisiją, o likusieji – dalyvauja. Raginkite televizijos žiūrovus balsuoti ir tegul laimi geriausias!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją