Populiariausios prekės – knygos ir žaislai

Anot organizatorės, šį kartą kaip ir kasmet buvo skiriamas itin didelis dėmesys daiktų kokybei. „Daug daiktų nepriėmėme. Pagrindinė mūsų mintis, kad čia apsipirkti atėję žmonės prisideda prie ekologijos, sąmoningo daiktų vartojimo. Faktai rodo, kad šiandien didesnė tarša yra ne nuo CO2, o nuo tekstilės, tad mes skatiname prikelti daiktus antram ar trečiam gyvenimui, užuot pirkus naujus. Džiaugiuosi, kad turime tūkstantinę minią, kuri galvoja taip pat“, – sakė pašnekovė.

Dalis daiktų, kurie nebus parduoti, bus paaukoti labdarai, dar kiti – siunčiami į Ukrainą. Iš viso, tokių daiktų lieka apie 35-40 tūkst. Visi norintys gali užpildyti anketą ir į mugę atvykti balandžio 8 dieną išsirinkti reikiamų daiktų.

Mamų mugė

„Tikrai nesitikėjome, kad bus toks pasisekimas. Galiu pasakyti, kad dalyviai auga, jie nuostabiai suruošia daiktus ir neiškreipia idėjos. Dėkoju visiems. Ateityje svarstysime, ką daryti. Nes dabar priimame 1800 dalyvių, bet šiemet per tris dienas užsiregistravo net 1400. Buvo ir tų, kurie liko su nuoskauda, jog nepateko. Taigi mąstai dideli ir žiūrėsime, ką daryti toliau“, – sakė organizatorė.
Populiariausios prekės čia yra knygos ir žaislai. Taip pat – kūdikio įranga: nuo vežimėlių iki vonelių. Populiarūs ir paspirtukai, dviratukai. Vidutinė drabužių ir smulkesnių daiktų kaina apie 3 eurai. Yra apie 70 tūkst. daiktų, kurių kaina neviršija 5 eurų. Apie 15-20 tūkst. daiktų – virš 7 eurų. „Net kai jau atrodo, jog viskas išpirkta ir paskutinės mugės dieną visoms prekėms suteikiama 70 proc. nuolaida, dar būna nupirkta apie 16-17 tūkst. daiktų“, – sakė B.Jauniškienė.

Palaiko idėją

Vakar vykusiame išankstiniame apsipirkime sutikta renginių organizatorė, dviejų mergaičių mama Erika Purauskytė papasakojo, ką įsigijo. „Nusipirkau tikrai nemažai daiktų: kepuraites, neperšlampamus lauko drabužius, šokinėjimo kamuolį, medinį žaidimą vos už 5 eurus. Tiesa, pinigų išleisiu daug, nes radau puikią automobilio kėdutę. Tokia nauja kainuoja apie porą šimtų eurų, aš ją nusipirksiu už 60“, – laimikiais džiaugėsi moteris. Anot jos, mugės idėja jai yra labai priimtina, todėl ir kitus ragina neišmesti daiktų, o jais dalintis. „Be to, nusipirkęs bilietą, paremi labdaringus projektus. Tai trys viename: sutaupai, daliniesi ir paremi kitus. Man tikrai patinka. Tik patarimas – patogiai apsirenkite ir nepameskite galvos, nes galite pradėti pirkti viską“, – juokėsi Erika.

Odeta Bložienė ir Beata Nicholson

Jai pritarė ir keturių vaikų mama, televizijos laidų vedėja Beata Nicholson. „Šį kartą ieškojau labai mažai ko, nes stengiuosi turėti tik tiek daiktų, kiek reikia. Paėmiau keletą mašinyčių, žaislų į restoraną. Stengiuosi neišeiti iš proto, nes gali apimti pirkimo manija. Daiktų pasaulyje yra prikurta užtektinai, tad reikia jais dalintis. Pirmus kartus čia išleisdavau apie 80 eurų, o šį kartą, manau, daug mažiau“, – šypsojosi Beata.

„Mamų mugėje“ ji lankosi jau kelerius metus. Moteris palaiko dalinimosi daiktų idėją. „Manau, kad vaikus reikia auginti naudojant antro ar trečio rato daiktus, nes vaikams jų reikia labai daug, bet labai trumpam laikotarpiui. Nuolat pirkti naujus nėra nei ekonomiška, nei ekologiška“, – teigė Beata.