Prisimindama savo vaikystę Ingrida sako, kad buvo ramus vaikas, tačiau kartu nepraleisdavo ir progos ieškoti nuotykių. „Arba jie patys mane rasdavo (juokiasi). Kartais, kai grįžusi namo pasakodavau, kas man per dieną nutiko, visi tik juokdavosi ir manim netikėdavo“, – su šypsena pasakojo ji.

Kai ji pati augina 12 metų dukrelę Mariją, žinoma moteris pastebi, jog su dukrele atranda nemažai panašumų. Pavyzdžiui, jos abi mėgsta keliauti ir ieškoti nuotykių. „Esame labai artimos ir padedame viena kitai. Ji (dukra Marija) yra jautri, guvi, linksma ir miela, viskuo domisi. Kartais energija veržiasi per kraštus, bet vis tiek nespėji, kiek norėtum visko nuveikti. Tuo turbūt mes ir panašios“.

Ingrida Martinkėnaitė su dukra

Pasiteiravus, kokios gali būti didžiausios klaidos, kurios būtų būdingos mamoms, I. Martinkėnaitė įvardijo ir manymą, jog mamą kažkas neva gali pakeisti. „Didžiausia mamos klaida yra manymas, kad ją gali kažkas pakeisti, pavyzdžiui auklė, tėtis, močiutės ir t.t. Suprasti ir įvertinti būseną (būtent būseną, o ne pareigą ar darbą), kurią vadiname „mama“ yra didžiausia dovana.

Taip pat dažnai mamos bando auklėti vaikus pagal kažkokius standartus, nes taip neva reikia, o pačios elgiasi visiškai priešingai, pamiršdamos, kad auklėjimas vyksta savo pavyzdžiu, o ne griežtais pamokslais ar rėmais. Tad jei jūsų vaikas elgiasi ne taip, kaip jūs norėtumėte – pažvelkite į save iš šalies, ar tik nedarote to paties.

Jei vaikas atsikalbinėja, galbūt ir jūs neišklausote jo iki galo ir nutraukiate jį. Galbūt jūsų vaikui trūksta kantrybės? Gal jis tai mato savo šeimos rate? Pirmiausiai reikėtų žvelgti į savo trūkumus ir dirbti su savim. Vaikai linkę mokytis ir kopijuoti viską, ką mato aplink save, todėl tapę savo paties geriausia versija, turėsite tobulą savo kopiją be jokių didesnių pastangų“, – pataria žinoma mama.

Vienturtę dukrą auginanti dainininkė sako, kad pati nenustoja žavėtis daugiavaikėmis šeimomis ir yra įsitikinusi, jog tokios mamos yra vertos paminklo. „Užauginti vieną yra reikalų (juokiasi), bet kalbant su mamomis, kurios turi tris ar keturis vaikus, supranti, kad kuo vaikų daugiau, tuo reikalų mažiau.

Gal reikalas tame, kad kai vaikų yra keturi – jie greičiau suauga, ugdo savo savarankiškumą, rūpinasi savo broliais ir seserimis, o vienturčiai ilgiau mėgaujasi vaikyste. Sunku pasakyti, kuriems geriau. O gal ir nereikia. Aš esu laiminga mama ir neiškeisčiau savo patirties į jokią kitą“, – sakė ji.

Ingrida Martinkėnaitė

Vaikų klausimai Ingridai Martinkėnaitei:

Kodėl žmonės pykstasi?

Todėl, kad dažnai žmonės nemoka arba nenori klausyti, ką sako kitas žmogus. Visas problemas galima ramiai išsiaiškinti pokalbio metu, bet tai padaryti kartais sunku. Čia ir gimsta pyktis.

Ar limonadas yra vaikiškas alkoholis?

Vaikiško alkoholio nebūna.

Iš kur gauti gražų balsą dainavimui, kad visiems patiktų manęs klausyti?

Kaip ir verdant sriubą reikia įdėti daug širdies, mokslo, visas natas ir dar labai svarbu, kad pačiam būtų skanu.

Kodėl kai kurios moterys tokios storos?

Nes, ne visos nori būti plonos (juokiasi).

Kam reikalingi jausmai?

Be jausmų nebūtų nei tavęs, nei manęs, nei gražios muzikos, nei gražių paveikslų, pastatų, miestų, skanių patiekalų ir įdomių filmų. Sutik – liūdesys.

Kas yra mintys?

Norai, kurių dar nepasakei tėvams.

Ingrida Martinkėnaitė

Kur rasti kantrybės? Močiutė dažnai sako, kad jai labai trūksta.

Paklausk pas tėtį. Kažkodėl tėčiai turi daugiausiai kantrybės

Kaip žinoti, kad čia tavo laimė ir kaip ji atsiranda?

Kai bus laimės pilnos kelnės, tikrai suprasi, iš kur ji atsiranda ir kieno ji.

Kodėl suaugusieji vaikų neklauso, o mums reikia klausyti suaugusiųjų?

Pirmą kartą apie tai girdžiu. Aš dažnai klausau savo dukrytės, todėl ir ji manęs klauso.

Ar ir žaislai turi eiti į mokyklą? Ar būtina juos palikti namuose?

Žaislai mokosi naktį, kol vaikai miega, kad dieną galėtų ramiai sau žaisti su vaikais.

Ar galima tėvams duoti daugiau proto, kad mane geriau suprastų ir nelieptų tvarkytis, kai tikrai nesinori ir nėra tam reikalo?

Jeigu nori savo tėvams paaukoti šiek tiek savo proto – pirmyn, bet tada pats mažiau turėsi. Gal lengviau susitvarkyti kambarį?

Ką daryti, kad rankos ir kojos visada būtų švarios, net ir po žaidimų purve ir balose?

Čia be muilo niekaip neapsieisi. Arba daryk taip, kaip daro gydytojai ir naudok vienkartines pirštines bei bachilus.

Kiek šalių aptarnauja Dievas?

Visas šalis, kiek tik žinai. Visur jis atrodo skirtingai, bet visur yra.

Kas yra laisvo oro direktorius?

Tai toks žmogus, kuris daug dirba. Jo darbas yra stebėti, kad laisvai judantis oro srautai nesusidurtų. Ir jis už tai negauna atlygio (juokiasi). Ar norėtum būti laisvo oro direktoriumi?

Kaip atskirti vyrišką sielą nuo moteriškos?

Moteriška rožinė, o vyriška mėlyna.

Ar galima gyventi zoologijos sode su gyvūnais?

Jeigu tu ančiasnapis, tada gali.

Kaip susapnuoti tik tai, ką pats nori?

Reikia daug mokytis, o tada daug dirbti, užsidirbti pinigų ir susikurti pasaulį pagal save. Tada atrodys, kad tavo sapnai virto realybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)