„Knygos teatre“ per premjerą buvo galima sutikti verslininkes Laurą Imbrasienę ir Redą Bžeskienę, psichologę Aistę Jasaitytę-Čeburiak, plaukų stilistę Rūtą Morozovienę, laidų vedėją Paulių Skučą, politiką Vytautą Kernagį. Spektaklį žiūrovai stebėjo neįprastoje erdvėje – Užupyje esančiuose fotonamuose „Redluk“, kuriuos Redita Dominaitytė įkūrė su gyvenimo draugu Deiviu Luku. „Ne kartą teko rodyti „Knygos teatro“ spektaklius įvairiose netradicinėse vietose, tad mūsų fotostudija idealiai tiko įkurti teatro namus Vilniuje“, – po premjeros šypsojosi R.Dominaitytė.

Premjeriniame renginyje drauge su dukromis Emilija (5,5 m.) ir Elvija (3 m.) apsilankiusi verslininkė R.Bžeskienė negailėjo gražių žodžių šventės kaltininkams. „Tai – daugiau nei tiesiog teatras, tai teatro namai, kuriuose mums buvo labai šilta, gera, jauku“. Redai ypač patiko tai, kad aktoriai betarpiškai bendrauja su žiūrovais. „O kur dar renginio kulminacija – tortas. Kur dar rasi tokį teatrą?“, – šypsojosi veikli dviejų dukryčių mama. R.Bžeskienė sakė, jog su dukromis dažnai lankosi spektaklių vaikams premjerose. Pasak pašnekovės, visų tėvų pareiga – auginti, ugdyti šviesų ir dorą žmogutį.

Redos Dominaitytės spektaklio premjera/Deivio Luko nuotr.

Plaukų stilistė R.Morozovienė spektaklį stebėjo drauge su dukrele Andrėja (7 m.). Žinomoms moterims, tarp jų ir R.Dominaitytei įvaizdį kurianti meistrė, sakė, kad jau lankėsi ne viename „Knygos teatro“ spektaklyje. „Kiekvienas vaidinimas palieka neišdildomą įspūdį. Taip buvo ir šį kartą: su Andrėja grįžome namo, prisipildžiusios spalvingų emocijų“, – šypsojosi R.Morozovienė.

Psichologė A.Jasaitytė atvyko su dukromis Elze (9 m.) ir Sofija (5 m.). „Jau nekalbant apie dukras, bet ir man pačiai spektaklis smarkiai suvirpino širdį. Tai buvo jautru ir tyra, paprasta ir kartu nepaprasta...“, – rinko tinkamus žodžius A.Jasaitytė.

Pašnekovei ypač imponavo kamerinė teatro aplinka, pojūtis, jog ir pats esi ne tik vaidinimo žiūrovas, bet ir dalyvis: aktoriai kalbina vaikus, o šie šypsodamiesi spėlioja ir kitaip reiškia savo emocijas. Psichologės darbą dirbanti moteris džiaugėsi, kad spektaklio autoriai siekia žiūrovą supažindinti su kurčiųjų pasauliu. „Kitą rytą po premjeros namuose per televizorių klausėmės Lietuvos himno. Ekrane kurtiesiems buvo verčiami himno žodžiai. Vyresnėlė po spektaklio prisiminė gestą, kuris reiškia „plojimai“ ir iš karto jį atkartojo“, – džiugesio neslėpė A.Jasaitytė.

Koks yra pasaulis, kuriame nėra garso? Ar tikrai girdime, kai klausome? Ar esame geresni, kai girdime? Į visus šiuos klausimus ir pabandė atsakyti aktorės bei režisierės R.Dominaitytės iniciatyva įkurtas „Knygos teatras“, išskirtinai inscenizuojantis lietuvių literatūrą. Savo antrąjį vaikams skirtą spektaklį „Baltas Niekas arba Draugystė tyliai“ pagal Sigito Gedos poeziją nugabena tiek mažus, tiek didelius į stebuklingą vaikystės pasaulį.

Redos Dominaitytės spektaklio premjera/Deivio Luko nuotr.

Naujasis spektaklis „Baltas Niekas arba Draugystė tyliai“, pasitelkdamas kosmoso ir virtualios realybės temas, supažindina šiuolaikinę vaikų kartą su lietuvių literatūra. Interaktyvus spektaklis mažiesiems, sukurtas bendradarbiaujant su Vytauto Kernagio fondu, išsiskiria pasakojamuoju skaitoviniu žanru bei specialiomis priemonėmis, žadinančiomis jusles bei fantaziją.

Spektaklyje „Baltas Niekas arba Draugystė tyliai“ jaunosios kartos aktoriai siekia atskleisti, kad mus supančiame pasaulyje egzistuoja ne tik kalba, bet ir tam tikri simboliai, gestai, o žodžiai nėra vienintelis bendravimo būdas. Jautrus bei nuoširdus „Knygos teatro“ spektaklis mėgina parodyti vaikams visiškai kitokį, bet tuo pačiu ir atpažįstamą jiems pasaulį. Supažindina juos su ypatinga komunikacijos priemone – gestų kalba, integruojant šešėlio teatro principus bei pasitelkiant V.Kernagio ir kolektyvo „Tele-bim-bam“ vadovės Neringos Čereškevičienės muziką. Tai dar viena labai svarbi „Knygos teatro“ bei naujojo jų spektaklio „Baltas Niekas arba Draugystė tyliai“ misija.

Šįkart žiūrovai vaidinančios pačios Reditos neišvydo. Tai – dar vienas moters režisūrinis darbas. Spektaklyje „Baltas Niekas arba Draugystė tyliai“ vaidina jaunosios kartos aktoriai: Arnas Danusas/Aurimas Bačinskas, Marija Chlebopaševaitė – Šviesa ir Iveta Raulynaitytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją