Apie baimes ir pradedantiesiems kylančius klausimus atsakys bei papasakos profesionalus slidinėjimo instruktorius, Liepkalnio slidinėjimo mokyklos įkūrėjas ir vadovas Laurynas Juodeška.

– Kokios yra didžiausios pradedančiųjų baimės?

– Didžiausios baimės žmonių dvejojančių pradėti čiuožinėti yra kelios. Pirmiausioji baimė – nekontroliuoti greičio, negalėti sustoti ir taip skaudžiai kristi ar susižeisti. Šitą baimę dar pastiprina draugų ar pažįstamų, kurie bandė savamoksliškai čiuožti karti patirtis ir įspūdingi pasakojimai. Dėl to reikėtų žinoti, kad jeigu yra bent menkiausias noras, ar kilo smalsumas išbandyti slidinėjimą, pirmas teisingas žingsnis yra ir turi būti instruktoriaus paieška. Su instruktoriaus pagalba jau patys pirmi žingsniai suteiks saugaus pažinimo džiaugsmo, o taip pat sudėlios svarbius techninius akcentus tolimesniam tobulėjimui. Kiti dalykai ko baiminasi žmonės yra baimė prastai pasirodyti ar kad neišeis, bus sunku ir nepatiks. Taip, kiekvienas mokosi skirtingu tempu, skirtingas fizinis pasiruošimas ir amžius, tačiau ar patiks slidinėjimas, tikrai nepasakysite tinkamai nepabandę. Galiausiai žmonės bijo kad slidinėjant bus šalta ir susirgs, tačiau judant ir sportuojant lauke su tinkama apranga būna itin komfortiška ir tikrai nešalta. Svarbiau netgi neprisirengti per šiltai, nes tuomet dėl daug rūbų bus sunku judėti, prakaituosite, ir slidinėjimas gali pasirodyti nemalonus ir kankinantis. Todėl pirmam kartui tikrai svarbu būti pasiruošus kad ir paprasčiausią, bet slidinėjimo aprangą.

Liepkalnio slidinėjimo mokykla

– Kiek laiko trunka išmokti ar bent kiek pramokti slidinėti?

– Tiek vaikams, tiek suaugusiems išmokti pagrindus reikia 3-4 pamokų. Mūsų patirtis rekomenduoja fiziškai aktyvesniems žmonėms iš karto imti pora pamokų viena po kitos. Tuomet informacijos srautas ir treniruojami įgūdžiai tampa tęstiniais. Po poros tokių pamokų galima visai gerai pasiruošti slidinėti ir kalnuose. Reiktų turėti omenyje, kad pagrindais čiuožimas neapsiriboja tiek su slidėmis, tiek su snieglente, net ir pramokus čiuožti yra nemažai techninių niuansų, skirtingų būdų inicijuoti ir pabaigti posūkius, kurių visai smagu pasimokyti, kuomet jau esi pažengęs. Skirtingos technikos leidžia geriau pasiruošti skirtingomis šlaito sąlygoms, kurios kalnuose keičiasi priklausomai nuo oro, sniego kiekio ir trasos paruošimo. Čiuožti reiktų mokėti stabiliai ir saugiai, nesvarbu kokiomis trasomis.

– Kaip pasirinkti tinkamą aprangą bei slidinėjimo inventorių?

– Slidinėjimo kelnės ir striukė turėtų būti nepralaidžios drėgmei, bet pralaidžios orui – kvėpuoti, kad nedrėgtumėte iš vidaus nuo skleidžiamos kūno temperatūros. Rekomenduojama turėti techninį, pirmąjį sluoksnį, tai yra trikotažinės kelnės ir marškinėliai, kurios ne tik saugo šilumą, bet taip pat išstumia drėgmę ir neleidžia šlapiam rūbui būti prigludusiam prie kūno. Nepamiršti slidinėjimo pirštinių, kurios neleis sušlapti ir sušalti rankoms, venkite medžiaginių ar vilnonių pirštinių, jos nepadeda apsisaugoti nuo tirpstančio sniego drėgmės, o su medžiaginėmis pirštinėmis bus per šalta, vilnonėmis – per šilta.

Slidinėjimo inventorių jums geriausiai parinks profesionalai dirbantys nuomos punktuose arba parduotuvėse jei perkate įrangą. Šiuo atveju, tokią paslaugą turime ir Liepkalnyje. Aš pabrėžčiau tinkamus slidinėjimo batus, labai daug komforto ir malonumo priklauso būtent nuo šio elemento. Slidės ar snieglentės pirmiems kartams turėtų būti trumpesnės ir minkštesnės. Toks inventorius atleis jūsų pirmas klaidas ir bus lengviau kontroliuojamas posūkių metu.

Liepkalnio slidinėjimo mokykla

– Kaip kovoti su aukščio ir greičio baimėmis?

– Pats bijau aukščio, man psichologiškai padeda, kuomet vengiu tokių vietų, šlaitų, skardžių, kurie yra statūs, kadangi supratau, jog mano aukščio baimė labiau susijusi ne su aukščiu, o su baime nukristi. Todėl gerai yra nesiartinti prie pavojingų skardžių ar šlaitų kalnuose, jei jaučiatės panašiai kaip aš. Kur aukščio neišvengsite, tai keltuvai kalnuose, tačiau reiktų žinoti kad milijonai žmonių veržiasi slidinėti, ir jų nestabdo baimė būti aukštai keltuve. Būnant juose reikia elgtis ramiai, pagal taisykles, žiūrėti ne žemyn o į kalno viršų, arba dairytis į trasų žemėlapį bei kaip čiuožia kiti žmonės. Dėl greičio baimės viskas paprasta: su instruktoriumi nuo pirmų slydimo jūs mokysitės stabdyti, todėl geriau visada iš anksto neleisti sau įsibėgėti ir čiuožti sau komfortišku maloniu greičiu, tuomet baimė neturės progos užvaldyti jūsų jausmų. Skirkite visą dėmesį išmoktiems slidinėjimo elementams, susikoncentruokite į vieną veiksmą, judesį, elementą ir tuomet čiuošite taisyklingai,
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)