Aiškiai apsibrėžkite atsakomybes

Šeimą su fotografu Laurynu Žižiu sukūrusi Julija pasakoja, kad namus užpuolusios netvarkos prieš gimstant pirmajai dukrai negalėjo ir įsivaizduoti, rašoma pranešime spaudai. O kai po daugiau kaip dvejų metų gimė antroji atžala, tvarkytis teko pradėti dar daugiau. Bet tada tėvai bent jau geriau suprato, kaip padėti vienas kitam.

Julija Žižė
Tvarkytis namus su mažais vaikais yra tas pats, kaip valyti sniegą kieme, kai vis dar sninga. Kol namuose yra mažas vaikas, tol juose nebus tvarkos

„Kažkur esu skaičiusi, kad tvarkytis namus su mažais vaikais yra tas pats, kaip valyti sniegą kieme, kai vis dar sninga. Kol namuose yra mažas vaikas, tol juose nebus tvarkos. Todėl pirma turite atsipalaiduoti ir susitaikyti, kad tai, kas vyksta augant vaikams, yra daug gražiau nei tvarkingos lentynos. Antra, pasiskirstykite darbais ir netingėkite – vienas tėvelių gal neprieštarauja penkiskart per dieną plauti indus, o kitam nėra už tai baisesnio darbo. Įsiveskite režimą, kuris nė vieno iš tėvų nekankintų, ir sąžiningai be išimčių jo laikykitės“, – pataria J.Žižė.

Investuokite į techniką, kuri dirbs už jus

„Vaikai namuose reiškia kalnus skalbinių. Juk mažyliai visur ropoja, tyrinėja, ieško ir šokinėja per balas. Net vieną dieną išlaikyti vaiką švarų yra neįmanoma misija, o ką jau kalbėti apie savaitę, mėnesį ar metus. Todėl labai greitai supranti, kad senieji skalbimo būdai bus bejėgiai. Bandai kažkaip suktis, bet tada visi namų kampai lieka apkarstyti šlapiais drabužiais“, – juokiasi moteris.

Anot Julijos, tikrą revoliuciją jų namuose sukėlė džiovyklė, po kurios atsiradimo sunku įsivaizduoti ankstesnį gyvenimą be jos.

Julija Žižė

„Ko jau ko, bet laiko ramiai lankstyti ir džiaustyti drabužius auginant vaikus nebūna. O tada skalbiniai užima pusę svetainės – tik laiko klausimas, kada vaikas čiups ir numes ant žemės. Na, o turint šiuolaikinę džiovyklę, drabužius tereikia į ją perkelti iš skalbimo mašinos ir po kurio laiko išsitraukti jau sausus. Procesas, kuris anksčiau užtrukdavo ilgiau nei parą, dabar trunka vos porą valandų“, – džiūgauja J.Žižė.

Tvarkymąsi derinkite su žaidimu

Mažam vaikui dažniausiai nėra didelio skirtumo, kur būti ir ką veikti. Jam tiesiog svarbu šalia matyti tėvus ar kitus vaikus. Jei išmėtytų daiktų nešiojimą į vietą paversite žaidimu, vaikas pats uoliai tvarkysis. Žinoma, tai pavyks ne kasdien, bet kartais vaikas pats nesuprasdamas gali jums padėti.

„Žaidimu gali tapti net ir tas pats minėtas drabužių perkėlimas iš skalbimo mašinos į džiovyklę. Darbas visai paprastas ir be vaiko jį padarytumėte daug greičiau, tačiau šitaip kartu ir nuo pat mažens mokomasi, kad į atsakomybes galima žiūrėti linksmai. Po poros metų patys sau už tai padėkosite“, – sako dviejų dukrų mama.

Niekada neišeikite iš kambario tuščiomis

„Tai labai paprastas triukas, kurio mane išmokė draugė. Net jei vaikas dar visai mažytis ir netvarkos nekelia, juo rūpinantis aplinkui susikaupia milijonas ne vietoje padėtų žaisliukų, buteliukų ir kitų niekučių. Dabar laikomės tokios taisyklės – mes su vyru negalime iš kambario išeiti tuščiomis. Kaskart su savimi pasiimame vieną ar du daiktus, kuriuos nunešame į vietą. Rodos, tai mažytis darbas, bet per visą dieną daug ką šitaip sutvarkai“, – pataria moteris.

Julija Žižė
Vaiko auginimas reikalauja daug pasikartojančio, alinančio ir rūpestingo darbo. Draugai, auklės, giminaičiai ar buitinė technika... Jei tik sugalvojate, kas gali jūsų darbą palengvinti, būtinai tuo ir naudokitės

Raskite laiko sau

Turbūt kiekvienoje pagalbos tėveliams knygoje rasite šį patarimą. Kartais tėveliai, o ypač mamytės, bijo pasirodyti savanaudiški ir prašyti partnerio laisvos popietės ar bent kelių valandų. Bet kūdikio priežiūra – labai varginantis darbas, tad kartais tiesiog reikia pailsėti.

„Neužsikraukite visko ant savo pečių, nes anksčiau ar vėliau palūšite. Tiesa ta, kad nėra vieno stebuklingo patarimo, kuris padėtų įveikti visus vaiko priežiūros iššūkius. Vaiko auginimas reikalauja daug pasikartojančio, alinančio ir rūpestingo darbo. Draugai, auklės, giminaičiai ar buitinė technika... Jei tik sugalvojate, kas gali jūsų darbą palengvinti, būtinai tuo ir naudokitės“, – nedvejoja J.Žižė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)