Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje pagal sergamumą B tipo meningokokine infekcija – kasmet šia liga užsikrečia apie 80 žmonių, o kas 10 užsikrėtęs miršta. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmus 8 šių metų mėnesius nustatyta beveik perpus mažiau susirgimų meningokokine B tipo infekcija palyginti su tuo pačiu metu pernai. Tačiau mirčių skaičius išliko toks pats – nuo meningokokinės B tipo infekcijos šiemet jau mirė 3 vaikai.

Gydytoja Izabelė Juškienė
Dėl kasmet pasitaikančių ir tragiškai pasibaigiančių žaibinių ligos formų, tėvai labiau baiminasi dėl galimų ligos padarinių, nei mitų apie vakcinų šalutinį poveikį

Pagal įvairių šalių stebėsenos duomenis, kūdikiams ir vaikams iki 5 metų mažiaus yra didžiausia rizika susirgti meningokokine B tipo infekcija, o antroje rizikos grupėje yra paaugliai ir jauni suaugę. Todėl šių amžiaus grupių vaikų tėvai turėtų apsvarstyti efektyviausią infekcijos prevencijos priemonę – skiepus.

Meningokokinė B tipo infekcija yra klastinga ir pavojinga liga. Ankstyvuosius jos simptomus sunku atpažinti, o progresuoja ji labai greitai – prasidėjusi karščiavimu per 24 valandas gali baigtis mirtimi. Išgyvenusiems pacientams 1 iš 5 atvejų išsivysto fizinė ar protinė negalia visam gyvenimui. Meningokokinę infekciją sukelianti bakterija Neisseria meningitidis plinta oro lašeliniu būdu – kitaip tariant, ja užsikrečiama apsikeitus skysčiais su bakterijos nešiotoju. Labai svarbu žinoti, jog iki 10 proc. žmonių yra meningokokinės infekcijos nešiotojai. Ne visi nešiotojai suserga, tačiau jie gali užkrėsti kitus.

„Galime kalbėti apie tokias meningokokinės infekcijos prevencijos priemones kaip sveika mityba, imuniteto stiprinimas, švaros palaikymas, jog reikėtų vengti emocinio išsekimo. Tačiau tai yra tik bendrosios prevencijos priemonės, neatstojančios skiepų, kurie labai tikslingai stiprina imuniteto atsparumą konkrečiai ligai“, – sako Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Izabelė Juškienė.

Gydytojos teigimu, tinkamiausias laikas skiepams nuo meningokokinės B tipo infekcijos yra prieš tai, kai jie pradės lankyti mokyklas, darželius ar kitas susibūrimo vietas arba prieš šaltąjį metų laikotarpį. ULAC duomenimis, sausio mėnesiais fiksuojama daugiausiai susirgimų meningokokine B tipo infekcija, todėl būtent dabar yra puikus metas pasiskiepyti.

„Skiepų dozių skaičius ir intervalai skiriasi priklausomai nuo vaiko amžiaus, todėl svarbu konsultuotis su savo šeimos gydytoju“ , – teigia Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja.

Šiemet valstybė ėmėsi priemonių nuo meningokokinės B tipo infekcijos apsaugoti kūdikius – nuo liepos 1 d. į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių įtraukta vakcina nuo meningokokinės B tipo infekcijos. Nemokamai pradėti skiepyti vaikai, gimę nuo 2018 m. gegužės 1 d. Tiesa, tai nedidelė dalis vaikų, patenkančių į didžiausios rizikos grupę. Vyresnių vaikų tėvai turi galimybę apsaugoti savo vaikus paskiepydami juos savo lėšomis.

ULAC duomenimis, šiemet sausio–liepos mėnesiais savomis lėšomis nuo meningokokinės B tipo infekcijos pasiskiepijo 10 321 asmuo. Lietuvoje skiepijimai nuo meningokokinės B infekcijos pradėti 2014 m. – nuo to laiko savomis lėšomis paskiepyta per 46 000 žmonių. Kiekvienais metais pasiskiepijusių asmenų skaičius didėja.

„Tam, kad visuomenė suprastų ligos keliamą riziką ir vakcinų naudą valdant šią riziką – reikia laiko ir aktyvaus švietimo. Pavyzdžiui, kažkada atrodė normalu automobilyje neprisisegti saugos diržų, o dabar tai darome automatiškai, nes įsisąmoninome riziką. Meningokokinės infekcijos atveju, stebėdami augančius pasiskiepijusių asmenų skaičius, matome, jog žmonės įvertina riziką. Dėl kasmet pasitaikančių ir tragiškai pasibaigiančių žaibinių ligos formų, jie labiau baiminasi dėl galimų ligos padarinių, nei mitų apie vakcinų šalutinį poveikį“, – pasakoja Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja I.Juškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)