Tiesa, kalbėdama apie supermamas, žurnalistė šypsosi ir neigia pati tokia esanti.

Paklausta, kodėl drauge su vyru, dainininku Edgaru Lubiu, nusprendė vaikus auginti atokiau nuo žinomiems žmonėms sunkiai išvengiamos viešumos, Živilė sako, kad tokiu būdu šeima saugo savo santykius, savo vaikus. O ar žinomo žmogaus atžaloms augti sunkiau?

„Kol kas dar negaliu atsakyti į tą klausimą, nes mūsų vaikai dar nejaučia, kad jų tėveliai žinomi. Mes to neakcentuojame. Būtent dėl šios priežasties mes jų ir neviešiname. Kad jie galėtų ramiai augti neatpažįstami, o vėliau galės patys rinktis – nori viešumo ar ne“, – šeimos sprendimą motyvuoja Ž. Vaškytė-Lubienė.

Prakalbus apie vaikų klausimus ir smalsumą, Živilė sako, kad ir pati vaikystėje buvo labai žingeidi: „Labai mėgau skaityti. Dar prieš pradedant mokyklą, jau lankiausi bibliotekoje, kuri buvo įsikūrusi mažame mediniame namuke. Iki šiol atsimenu ją“.

Šį bruožą, pasak TV laidų vedėjos, paveldėjo ir dukra.

„Kartais iš jos sulaukiu tokių klausimų, kad turiu gerokai pasukti galvą, kaip jai viską išaiškinti. Jei nežinau atsakymo, ieškome jo drauge“.

Žinodami, kad mažųjų klausimai gali tapti tikru iššūkiu suaugusiems, pasiūlėme Živilei savotišką žaidimą: kaip vaikui paaiškinti kodėl pienelis bėga iš mamyčių krūtinių, suaugusieji rūko ir dėl kokios priežasties slepia mirusiuosius po žeme?

Iš kur ateina ruduo?

– Iš vasaros.

Kodėl mamyčių pienelis bėga iš krūtinės, o ne iš kitų vietų?

–Nes mama nešioja mažą kūdikį ant rankų, glaudžia jį prie krūtinės.

Kodėl mama mane pavadino tokiu vardu? Ar galiu jį pasikeisti į draugo vardą?

– Mama, manau, tikrai ilgai galvojo, koks vardas tau tiktų. Ir kokiu vardu jai būtų gera tave vadinti. Bet jei tau labai labai nepatinka tavo vardas, vis tiek reikės sulaukti 18 metų, kad galėtum jį pakeisti. Bet gal tau jis ims patikti?

Kas yra gėda?

– Tai jausmas, kuris aplanko, kai padarai ką nors negero, galvodamas, kad kiti nesupras ar nesužinos, bet paskui tai išaiškėja ir tu supranti, kad vis dėlto negerai pasielgei... Tada nesmagu, skruostai kaista, ausytės rausta – net ir kūnas išduoda, kad tavo širdis jaučia, jog taip elgtis nebereikėtų.

Kodėl suaugusieji vaikšto su tomis triūbelėmis burnose (cigaretėmis), jiems skanu jas čiulpti?

– Tai, kad žmogus yra suaugęs, dar nereiškia, kad viską daro teisingai. Kartais žmonės žino, kad tai blogai, nesveika ir jie gali susirgti labai sunkia liga ir net mirti – bet kažkodėl tai vis tiek daro. Man lygiai taip pat sunku tai suprasti, nes aš pati nerūkau.

Kodėl kūdikiai iš neišlenda per mamos burną? Juk būtų daug paprasčiau.

– Nemanau, kad būtų paprasčiau. Tau tikrai taip atrodo?

Ar berniuku būti įdomiau nei mergaite?

– Man labai įdomu buvo būti mergaite, o dabar – moterimi. Niekada nenorėjau būti berniuku.

Kodėl net ir pavalgius žalių daržovių kakutis būna rudas?

– Kol daržovė nukeliauja visą labirintą pilve, spalva pasikeičia. Bet yra ir daržovių, kurių spalva nepasikeičia. Pabandyk suvalgyti burokėlių – pamatysi.

Kodėl šiandien yra antradienis?

– Nes pradedame skaičiuoti savaitę po savaitgalio. O šiandien antra diena po jo – todėl ir vadinasi antradienis.

Iš ko pagaminti produktai, iš kurių gaminamas maistas?

– Iš daržovių, vaisių, grūdų, kruopų, riešutų, uogų, pieno.

Kodėl dakatarės kartais vagia mano kraują?

– Jos nevagia jo. Tik paima kelis lašiukus iš tavo pirštuko, paskui žiūri per specialius stikliukus ir su specialiais aparatais, tam , kad pamatytų, ar tu sergi, ar tau reikia vitaminų.

Kaip man žinoti, kas yra tikra, o kas ne?

– Klausyk širdies. Ji žino geriausiai. Visi mes jaučiame, kas yra tikra, o kas ne.

Kodėl numirusį žmogų slepia po žeme?

– Kai žmogus miršta, iš tikrųjų miršta tik kūnas. Siela iš širdies išskrenda ir keliauja į kitus pasaulius. Kadangi to kūno nebereikia, tai jį palaidoja po žeme arba sudegina. O siela keliauja toliau.

Kodėl iš televizoriaus girdime garsą, bet neužuodžiame kvapo?

– Todėl kad dar niekas nesugalvojo, kaip tas kvapas galėtų atkeliauti.

Kodėl žmonės kalėjimuose turi sėdėti? Jiems neleidžiama nei vaikščioti, nei miegoti?

– Taip tik sakoma, kad žmogus sėdi kalėjime, todėl, kad jam neleidžiama iš jo išeiti. Bet kalėjime jis gali ir vaikščioti, ir sportuoti, ir mokytis, ir bendrauti su kitais kaliniais, ir miegoti jis tikrai gali.

include("/www/delfi/php/local/formAdmin/gen/241.inc"); ?>

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)