– Dalyvauti susitikime su popiežiumi kartu su mažais vaikais. Už ar prieš?

– Artėjantis susitikimas su popiežiumi mūsų šeimai yra labai ypatingas ir išskirtinis įvykis. Manau, kad tai bus reikšmingas istorinis momentas Lietuvai ir visiems dalyviams, nesvarbu, koks jų amžius ir kaip jie geba sąmoningai suprasti, kas vyksta. Šiuo metu man ir aplinkiniams labai trūksta gyvo, tikro džiaugsmo, trokštame pajusti besąlyginę meilę ir ramybę, kurią liudija popiežius Pranciškus. Tad mudu su vyru ir savo mergytėmis (vienų ir dvejų metukų) norime dalyvauti ir jį susitikti.

„Švelni tėvystė“ autorė Milda Kukulskienė

Jau dabar suku galvą, kaip geriau pasiruošti patiems ir paruošti vaikus. Natūralu, kad šiek tiek nerimo kelia renginių trukmė, ankstyvas atvykimo į šv.Mišias laikas, svarstau, ką reikės daryti, jei pliaups lietus, jei bus šalta ar nepatogu, jei vaikai pervargs ir zirs, jei kas nors iš mūsų prieš tai susirgs ar pan.

Kita vertus, žinau, kad mūsų vaikai užgrūdinti – daug keliaujame, esame ne sykį visi kartu skridę lėktuvu, būname tarp žmonių didesniuose renginiuose ir mokame susikurti žaismingą bei šiltą nuotaiką ir ne visai patogiomis aplinkybėmis. Be to, kasdienybėje atrandu, kad daug krizių išvengti padeda grynas oras, kas nors įdomaus, kas vyksta aplinkui, ir mamos kuprinėje telpantys įvairūs užkandžiai, pvz., geriamosios tyrelės.

Neabejoju šio renginio prasmingumu. Tikiu, kad jis padės mums pagyvinti tikėjimą, labai smalsu išgirsti popiežiaus mintis. Taip pat aiškiai jaučiu, kad čia laukiami visi – ir maži, ir dideli.

– Apie ką reikėtų pagalvoti einant į tokį renginį su vaikais?

– Kartais, žvelgdama į savo ir kitas šeimas pastebiu, kad iš savo vaikų tikimės nuostabių dalykų, o patys elgiamės visai priešingai. Tačiau vaikai mokosi iš pavyzdžio ir tik būdami šalia mums svarbiais momentais jie pajaus, kokios yra mūsų vertybės.

Gali atrodyti, kad mažas vaikas nieko konkretaus neatsimins, bet jis tikrai pajaus ir išgyvens svarbų įvykį kartu su savo šeima. Tereikia pasitikėti mažų vaikų gebėjimais, ir jie pranoksta lūkesčius. Viena mano draugė, būdama trejų metukų, su šeima dalyvavo Jono Pauliaus II aukotose šv. Mišiose Santakoje ir jas puikiai atsimena.

Manau, kad vaikų nusiteikimas dažnai priklauso nuo tėvų gebėjimo gerai apgalvoti aplinkybes. Aš pati ruošiuosi taip: įsivaizduoju konkrečią vietą, didžiulį kiekį žmonių, apgalvoju trukmę, permąstau, kuo tokia diena skirtųsi nuo įprasto mūsų ritmo (pvz., kada organizuoti valgymą ar pietų miegą).
Neseniai buvo paskelbta detali popiežiaus vizito programa, kurioje surašyta kur ir kada bus galima išvysti popiežių, važiuojantį papamobiliu.

„Švelni tėvystė“ autorė Milda Kukulskienė
Milda Kukulskienė
Pirmiausia, manau, reikėtų vaikams paaiškinti, kas yra popiežius ir kuo išskirtinis bus šis susitikimo savaitgalis. Galima apie tai per youtube'ą parodyti filmukų, papasakoti istoriją pasakos forma, pažaisti žaidimą, imituojant šv.Mišias

Manau, vertėtų šeimoje iš anksto aptarti to savaitgalio planą ir nuspręsti, kur dalyvausite. Neprošal apmąstyti ir praktinius dalykus: kaip nuvažiuoti iki vietos, kur pasistatyti mašiną, kaip nukeliauti iki galutinio tikslo, kokią „amuniciją“ pasitelkti.

– Kaip galima kūrybiškai pasiruošti susitikimui su popiežiumi, kai dalyvauja visa šeima su atžalomis?

– Pirmiausia, manau, reikėtų vaikams paaiškinti, kas yra popiežius ir kuo išskirtinis bus šis susitikimo savaitgalis. Galima apie tai per youtube'ą parodyti filmukų, papasakoti istoriją pasakos forma, pažaisti žaidimą, imituojant šv.Mišias (mūsų dukrytė kartais sugalvoja pažaisti panašų žaidimą, tik kunigus dažnai vadina „dievuliais“). Reikėtų paaiškinti, kad laukiant šv.Mišių bus galima žaisti, dūkti, net ir šiek tiek patriukšmauti, tačiau jų metu reikės elgtis ramiai, pagarbiai ir tyliai.

Šeimoms, kurios negyvena Kaune ir ketina dalyvauti šv. Mišiose su vaikais, būtų prasminga pernakvoti pas pažįstamus ar draugus, kad tądien patirtų kuo mažiau kelioninio nuovargio.
Turint omenyje, kad ryte Santakoje belaukiant šv.Mišių gali būti vėsoka ar drėgna, būtų pravartu pasiimti termosą su kava ar arbata, patiesalų, sulankstomų kėdučių, botų, lietpalčių, šiltų pledukų ir maisto.

Visada gelbsti vaikams dar nepabodusios knygutės, žurnaliukai, lipdukai, žaidimai ar filmukai telefone. Kuo smagiau ir įdomiau bus laukti, tuo lengviau bus susikaupti Mišių metu.

Galima susigalvoti įvairiausių šeimyninių žaidimų, istorijų, juokų pasakojimų, piknikauti ir tiesiog pažvelgti į šį savaitgalį kaip į puikią progą smagiai pabūti vieniems su kitais.

– Ar jūs pati su šeima dalyvausite susitikimuose su Šventuoju Tėvu?

– Vienas iš reikšmingų mūsų su vyru draugystės pradžios momentų buvo dalyvauti popiežiaus Benedikto XVI aukotose šv. Mišiose Madride per Pasaulio jaunimo dienas.

Savo gyvenime turbūt dar nesu pajautusi tokio stipraus vienybės, šviesos, šilumos jausmo kaip tąsyk, kai du milijonai jaunų žmonių nakvojo oro uosto laukuose, belaukdami susitikimo su popiežiumi.

Dabar jau esame šeima, turime du vaikus, bendrus namus ir daug dalykų, už kuriuos galime dėkoti.
Susitikimas su popiežiumi Pranciškumi dar ypatingesnis, nes jis vyksta čia, prie pat mūsų namų, toje pievoje, kur ne sykį vasarą stebėjome kylančius oro balionus su savo vaikais.

Šio susitikimo metu popiežius kalbės būtent mums, lietuviams, atsižvelgdamas į mūsų istorinę, politinę situaciją, mūsų poreikius. Manau, net jei nebūčiau praktikuojanti katalikė, norėčiau gyvai išgirsti šią ryškią asmenybę. O kadangi esu – priimu tai kaip asmeninį kvietimą atvykti. Ir iš anksto atsiprašau, jei mūsų garsi šeima pridės šurmulio. Šurmulys mums dažnai yra džiaugsmo išraiška.