Baiminasi iki šiol

Mama Ingrida pasakoja, kad Alantas pažįsta visas raides ir moka užrašyti skaičius iki 37. Kodėl toks skaičius? „Nežinau, tiesiog iki šio skaičiaus jau išmoko užrašyti“, – pasakoja mama.

Mama Ingrida
Alantukas įpratęs nuolatos būti tarp suaugusiųjų, todėl pradžioje mokysimės namuose, o vėliau – žiūrėsime

Sunki širdies liga Alantui buvo diagnozuota dar jam negimus, o išvydus šį pasaulį, iškart teko iškęsti net 3 operacijas, kurios tik šiek tiek pagerino mažylio būklę, rašoma pranešime spaudai. Vienintelis būdas padėti vaikui išgyventi – širdelės transplantacija. Žvelgdama į praeitį, mama Ingrida niekam nelinki patirti tokių išgyvenimų, kokius teko išgyventi jos šeimai. Tačiau dabar ji džiaugiasi, kad sūnelis labai aktyvus, lengvai užmezga draugystes su kiemo vaikais, mielai lekioja su paspirtuku ir sportuoja ant miesto erdvėse įrengtų treniruoklių: „Tempimo pratimų neleidžiu daryti – vis bijau, kad gali pakenkti. Nors gal ir be reikalo baiminuosi – jis atrodo normalus judrus vaikas“. Tokios baimės yra suprantamos – vaikas saugomas nuo visko – ir nuo traumų, ir nuo galimų infekcijų, artimas bendravimas su daugeliu žmonių nėra pageidaujamas, todėl daugiausia laiko Alantas praleidžia su močiute. Berniukas pradės mokslus namuose – lauks atvykstančios mokytojos. „Alantukas įpratęs nuolatos būti tarp suaugusiųjų, todėl pradžioje mokysimės namuose, o vėliau – žiūrėsime“, – sako mama Ingrida.

Alantukas

Kad turi kitą – donoro – širdelę, berniukas žino, tačiau to visiškai nesureikšmina: „Atrodo, kad jis visą laiką tą žinojo ir nekreipia ypatingo dėmesio – jam ji kaip sava“, – pasakoja mama Ingrida.
Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, šiuo metu organų ir audinių (ragenų) transplantacijos Lietuvoje laukia 18 vaikų iki 18 metų.

Inkstai vaikams transplantuojami 44 metus

1974 metais atlikta pirmoji inksto transplantacija vaikui. Kaip informavo Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Laboratorinės medicinos centro Klinikinės imunologijos laboratorijos gydytoja alergologė – klinikinė imunologė dr. Tatjana Rainienė, 1974 metais Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje 11 metų berniukui buvo transplantuotas gyvos donorės – jo mamos – inkstas. Tai laikoma ir gyvosios inksto donorystės Lietuvoje pradžia.

Iš viso nuo 1974 iki 2018 metų rugpjūčio pabaigos sostinės gydytojai vaikams atliko 99 inkstų transplantacijas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose inksto transplantacijos vaikams atliekamos nuo 2004 metų – praėjus ketveriems metams nuo inksto transplantacijos šiose klinikose pradžios. Nacionalinio transplantacijos biuro žiniomis, nuo 2004 metų iki šiol Kauno klinikose vaikams atlikta 16 inkstų transplantacijų.

Iš viso Lietuvoje vaikams atlikta 115 inksto transplantacijų.

Širdys vaikams transplantuojamos 17 metų

Širdies transplantacijos Lietuvos vaikams atliekamos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose. Pirmoji širdies transplantacija atlikta 2001 metų gegužės penktąją – širdis buvo transplantuota 1 metų 2 mėnesių vaikui. Antroji širdies transplantacija atlikta po ketverių metų – 2005 metų gegužės 25-ąją – širdis transplantuota 8 metų vaikui.

Iki šiol Lietuvoje atlikta 18 širdies transplantacijų vaikams. Jauniausias širdies recipientas buvo vos penkių savaičių kūdikis, vyriausias – 17 metų vaikas. Širdis buvo transplantuota šešioms mergaitėms ir dvylikai berniukų. Iš 18 širdies recipientų, kuriems vaikystėje buvo transplantuota donoro širdis, gyvena 12. 13 širdies donorų vaikams buvo iš Lietuvos, 4 donorų širdys buvo atgabentos iš kaimyninės Latvijos, 1 – iš Prancūzijos. Jauniausias širdies donoras buvo vos šešių dienų (pateikta statistika – Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Širdies ir krūtinės chirurgijos centro).

Kepenų transplantacijoms – į užsienį

Mūsų šalyje kepenų transplantacijos mažiems vaikams neatliekamos, todėl šioms transplantacijoms jie vyksta į užsienį. Kepenų transplantacijoms vaikus į užsienį ruošia, prieš operacijas gydo ir po jų stebi bei medikamentus skiria dviejų didžiųjų šalies ligoninių – Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo Vaikų ligoninės ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos – gydytojai.

Pirmoji kepenų transplantacija Lietuvoje gimusiam vaikui užsienyje buvo atlikta 2005 metų birželį. Tai ir laikoma kepenų transplantacijų Lietuvos vaikams pradžia.

Nuo 2005 metų užsienio šalių klinikose Lietuvos vaikams buvo atlikta 19 kepenų (vienu atveju – kepenų ir inksto) transplantacijų.

Santaros klinikų gydytojai į užsienį kepenų transplantacijoms išsiuntė 12 vaikų (iš jų 1 – šiemet), Kauno klinikų gydytojai – 7. Vaikai kepenų transplantacijoms siunčiami į Varšuvą (Lenkija), Briuselį (Belgija), Hamburgą (Vokietija).

Lietuvos vaikams dažniausiai persodinama dalis gyvo donoro (dažniausiai – vieno iš tėvų) kepenų. Iš devyniolikos užsienyje atliktų kepenų transplantacijų 12 kartų gyvaisiais donorais tapo mama arba tėtis, 7 kartus – miręs donoras. 2016 metų lapkritį Hamburge devynmečiui buvo transplantuotos ne tik mirusio donoro kepenys, bet ir inkstas.

Informacija
Informacija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)