Svarbu paisyti saugumo reikalavimų

Santaros klinikų Vaikų ligoninės ortopedė traumatologė Ingrida Sapagovaitė pasakojo, kad pastaruoju metu vaikų su traumomis po pramogų ant batutų gerokai padaugėjo. „Atsirado batutų parkai, salės, be to, yra naminiai batutai, kuriuos tėveliai pastato savo namų kiemuose. Negaliu pasakyti, kad tai labai dažna traumų priežastis, bet lyginant su tuo, kas buvo prieš kokius penkerius metus, vaikų, susižalojusių ant batutų, yra daugiau. Būna, kad vieną savaitgalį atveža du–tris, o paskui dvi–tris savaites neturime nė vieno“, – pasakojo gydytoja.

Santaros klinikų Vaikų ligoninės ortopedė traumatologė Ingrida Sapagovaitė
Mažyliams iki penkių metų nelabai saugu šokinėti vieniems. Vis tiek geriau, kai tą daro jau mokyklinio amžiaus vaikai

Anot jos, norint išvengti traumų, labai svarbu vaikams išaiškinti saugumo taisykles, o tėvams būti šalia ir prižiūrėti savo atžalas. „Suaugęs žmogus visada turėtų prižiūrėti šokinėjančius vaikus, nes problemos dažniausiai atsiranda tuomet, kai prižiūrėtojo nėra arba vaikai ima neklausyti. Jei nusiperkate batutą asmeniniam naudojimui, būtina perskaityti saugos reikalavimus ir jų paisyti. Jei einate į parką, ten būna prižiūrintys treneriai, kurie žino taisykles. Jei viskas bus daroma taip, kaip priklauso, batutas bus saugus ir smagus laiko praleidimo būdas, bet jei nėra priežiūros ar užmirštami saugos reikalavimai, tai gali tapti labai nesaugiu užsiėmimu“, – teigė specialistė.

Šokinėti reikia vienodu ritmu

Viena pagrindinių taisyklių, kurios turėtų laikytis ant batutų šokinėjantys vaikai – šokinėti vienu ritmu. „Deja, vaikams tai atrodo nuobodu ir jie pradeda šokinėti įvairiai. Pagrindas po kojomis juda ir vaikai griūna. Dažniausiai jie griūna į krūvą ir kurį nors šokinėtoją prispaudžia. Taip lūžta vaiko alkūnės sąnarys arba blauzda. Suspaudžiama rankytė ar koja, kuri atsiduria kažkur po keliais vaikais. Tie lūžiai būna pakankamai sudėtingi ir dažniausiai tenka guldyti į ligoninę bei operuoti“, – pasakojo gydytoja.

Kita traumų priežastis – kietas batutų kraštas, prie kurio tvirtinama įtempta guma. „Griūdami ir į jį atsitrenkę vaikai prasiskelia galvą, kaktą, būna žaizdos. Dar viena problema, kai vaikai labai neatsargiai šokinėja ir iškrenta už batuto ribų ant žemės. Tada būna ir lūžių, ir žaizdų, būna rimtų galvos traumų, sąmonės netekimas, tenka guldyti į ligoninę“, – teigė traumatologė.

Pirmoji pagalba susižalojus

Gydytoja pataria vaikų iki penkerių metų vienų ant batutų neleisti. „Jei vaikas yra visai mažas, jis nelabai mokės šokinėti, todėl dažniausiai su tokiais mama ar tėtis šokinėja kartu vienodu ritmu ir problemų nebūna. Kada leisti šokinėti vaikui vienam, sunku pasakyti. Kadangi vaikai skirtingi, subręsta nevienodai. Vienas trimetis gali būti toks pats protingas kaip kitas septynerių metų vaikas. Bet aš manau, kad mažyliams iki penkių metų nelabai saugu šokinėti vieniems. Vis tiek geriau, kai tą daro jau mokyklinio amžiaus vaikai – jie supranta, ką jiems sakai, labiau paiso taisyklių“, – tvirtino pašnekovė.

Vaikas ant batuto

Anot jos, nėra labai didelio skirtumo, ant kokio batuto vaikas šokinėja – pastatomo, pripučiamo ar esančio vandenyje. „Skirtumas tik tas, kad pripučiamas neturi kieto krašto, į kurį galima atsitrenkti ir prasiskelti galvą, bet lygiai taip pat galima nuo jo nukristi. Batutai vandenyje irgi yra panašūs, tik krenti į vandenį. Jei moki plaukti, gal ir saugiau, bet jei ne – tuomet atsiranda pavojus nuskęsti“, – pasakojo specialistė.

Pasak jos, dažniausiai nuo batutų nukenčia vaikai nuo 8 iki 12 metų. „Vyresniems arba nebeįdomu, arba jie jau žino saugumo reikalavimus, o mažiukų tėvai vienų dar nepaleidžia, todėl traumos pasitaiko rečiau“, – sakė gydytoja.

Jei vaikas susižalojo ant batuto ir yra žaizda, traumatologė rekomenduoja ją užklijuoti ar aprišti, jei sumušta – pagal galimybės uždėti kokį nors šaltą kompresą. „Jei yra didelis skausmingumas ar rankos ar kojos deformacija, reikia skubiai kviesti greitąją pagalbą. Jei tėvai nori vežti patys, reikia pagalvoti, kaip tą ranką ar koją parišti, kaip padaryti, kad traumuotos galūnės kuo mažiau judėtų, ir duoti vaikui nuskausminamųjų“, – teigė pašnekovė.