Vaikas vaikui nelygus

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pasakojo, kad nuo liepos 1 d. Lietuvoje įsigaliojo nauja tvarka – vaikas iki 6 metų be objektyvios būtinybės negali likti vienas be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros. Nakties metu, nuo 22 iki 6 val. ryto, negalima vienų namie palikti arba vienų į lauką išleisti vaikų iki 14 metų amžiaus. Su suaugusiais žmonėmis vaikai tuo metu lauke būti gali.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė
Buvo Seimo narių, kurie sakė, kad štai mane mušė tėvai vaikystėje ir išaugau visai neblogas. Mums reikia keisti savo mentalitetą

Anot kontrolierės, prieš priimant šį įstatymą ilgai vyko diskusija, kokio amžiaus vaikus galima palikti vienus ir kas galėtų būti ta „objektyvi būtinybė“. „Atsakomybės klausimas būtų sprendžiamas tada, jei kas nors nutiktų. Niekas nesiruošia namuose statyti policininkų ar įtaisyti kamerų. Todėl tik nutikus kažkokiam incidentui, kiltų klausimai, kodėl vaikas buvo paliktas be priežiūros, ar buvo tam būtinybė. Suprantu, kad vaikas vaikui nelygus, ir kai kurie šešiamečiai gali būti pakankamai atsakingi, tačiau bet kuriuo atveju neskatinčiau palikinėti vaikų vienų, nes visi puikiai žinome, kuo skiriasi mokyklinukas nuo vaiko iki 6 metų. Jų gebėjimai suvokti aplinką ir neleistiną elgesį yra labai skirtingi“, - pasakojo specialistė.

Edita Žiobienė

Ji sutinka, kad daugelis šiandienių suaugusiųjų gerai prisimena save lakstančius po daugiabučio kiemą su raktu ant kaklo. Bet, anot jos, šiandien daugiabučių kiemai vaikams iki 6 metų nėra pati saugiausia vieta. „Kalbu apie visai mažus vaikus, tarkime, dvejų, ketverių metų. Yra atvejų, kai juos palieka kiemuose ar užmigusius namuose. Bet visai negalvojama apie tai, kas bus, kai tas vaikas atsibus? Koks bus jo išgąstis, kai nieko neras aplinkui. Juk vaikas gali ir kokį elektros laidą išardyti. Daugelis dar pamena istoriją, kai viena palikta mergaitė per balkoną mėtė žaislus. Tai gerai, kad ne pati šoko. Tai yra tas amžius, kai vaikai dar nesugeba pamatuoti galimų pasekmių“, - tvirtino E.Žiobienė.

Anot jos, tai, kaip būdavo anksčiau, nereiškia, kad būdavo geriau. „Pamenu, buvo Seimo narių, kurie sakė, kad štai mane mušė tėvai vaikystėje ir išaugau visai neblogas. Mums reikia keisti savo mentalitetą. Jeigu mylime savo vaikus, nerizikuojame jais. Kodėl juos dabar reikia auginti karo sąlygomis? Ar dėl to jie užaugs geresni? Juos tereikia prižiūrėti ir auklėti“, - teigė pašnekovė.

Kitų šalių pavyzdžiai

Tiesa, ne visose šalyse galioja tokie įstatymai. Kai kur jie yra griežtesni, kai kur – laisvesni. „Tarkime, JAV vaikas iki 12 metų negali būti paliktas be priežiūros. Kitas dalykas – toks įspūdis, kad Lietuvoje anksčiau buvo galima palikti vaikus be priežiūros. Ne, tik tai nebuvo įtvirtinta teisės akte. Kolegos iš Danijos pasakojo, kad jie neturi tokio reglamentavimo, bet, atsitikus nelaimei, atsakomybė iškart būtų taikoma. Negalima vaiko palikti vieno nesaugioje aplinkoje. Šios nuostatos kalba apie tai, kad mums reikia keistis – negalime auginti vaikų taip, kaip įsivaizduojame, kad yra gerai“, - pasakojo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Ji taip pat akcentavo, kad tėvai turėtų atkreipti dėmesį į nakties laiką, kada vaikams negalima būti be priežiūros. „Prisiminkime skaudžiausią istoriją, kai visai neseniai vaikas buvo nužudytas. Viename straipsnyje teko skaityti, kad jis jau vienuolikos metų negrįždavo namo nakvoti. Tai irgi tėvų atsakomybė. Negali būti, kad jūsų vaikas kažkur nakvoja be jokios priežiūros ar šlaistosi gatvėmis“, - sakė E.Žiobienė.

Žiūrėjimas pro langą nėra priežiūra?

Daugeliui mamų tikras išsigelbėjimas, kai žaidžiantį vaiką kieme gali stebėti pro langą. Ar įsigaliojus naujai tvarkai tokia priežiūra bus laikoma kaip nepriežiūra? „Mes visi savo vaikams leidžiame tam tikrą atstumą ar laiką būti ne mūsų akiratyje. Bet dar kartą pabrėžiu, kad pokalbis su atsakingais asmenimis bus tada, kai kas nors atsitiks. Visi žinome, kad atsitikti gali ir tėvams esant šalia. Tai gyvenimas, bet šiuo atveju yra akcentuojama į tai, kad negalima palikti vaikų be priežiūros“, - teigė specialistė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė
Kai paklausiame kokių norvegų, kaip jiems atrodo lietuviai tėvai, atvažiavę į jų šalis, neatsakingumo prasme mes ten garsiai nuskambame

Jei norite palikti mažylį su vyresniu broliu ar sese, teks palaukti kol jam ar jai sukaks 14 metų. „Sutinku, kad gal daugiavaikėse šeimose ir jaunesni vaikai būna pakankamai subrendę, kad pasirūpintų savo broliukais ar seserimis, bet buvo pasirinktas toks amžius“, - pasakojo E.Žiobienė.
Ji pastebėjo, kad per paskutinius metus, ypač po skaudaus Matuko įvykio, skundų dėl vaikų nepriežiūros padaugėjo. Bet, palyginus su kitomis šalimis, lietuviai vis dar laikomi ne itin atsakingais. „Kai paklausiame kokių norvegų, kaip jiems atrodo lietuviai tėvai, atvažiavę į jų šalis, neatsakingumo prasme mes ten garsiai nuskambame“, - apgailestavo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė.