– Gimdymas namuose įteisintas. Kokius privalumus tokio gimdymo matote jūs?

– Moterų patirtis ir moksliniai tyrimai įrodo, kad nuo to, kur bei kokiomis sąlygomis vyks gimdymas, priklauso tolesnė ne tik mamos, bet ir jos vaiko fizinė ir psichinė sveikata. Gimdymas namuose ar natūralaus gimdymo centruose suteikia moteriai ir jos šeimai stipraus pasitikėjimo savimi po gimdymo. Yra moterų, kurios patyrusios lytinę prievartą, todėl ligoninės aplinka ir personalas gimdymo metu gali iš pasąmonės iškelti įvairias baimes ir susikaustymą, dėl ko gimdymas nebegali vykti sklandžiai. Sėkmingai pasibaigęs gimdymas gali būti ir kaip psichologinė terapija.

Klaidinga, tačiau dažniausiai pasitaikanti, nuomonė, kad svarbiausia fiziškai sveikas vaikas ir fiziškai sveika mama. Be abejo tai labai svarbu, tačiau ne ką mažiau svarbu ir emocinė mamos ir vaiko sveikata po gimdymo, kuri objektyviai negali būti įvertinta pirmosiomis paromis po gimdymo. Praėjus keliems mėnesiams, metams daug moterų vis dar nori kalbėtis apie gimdymą, naršo po prisiminimus, bando rasti paaiškinimus. Pusiau juokais mėgstu sakyti, kad gimdykloje labiau reikia psichologo, o ne ginekologo, nes teoriškai apie 80 proc. moterų gali pagimdyti pačios, be medicininės pagalbos.

– Kuo apskritai moteriai ir vaikučiui svarbi gimdymo aplinka, žmonės, kurie yra tuo metu šalia?

– Gimdymas hormoniniu požiūriu yra lygiai toks pats procesas kaip ir lytinis aktas. Tikriausiai esate girdėję ir apie gimdymus, patiriant orgazmą. Taigi poroms, kurios klausia, kaip susikurti gimdymui palankią aplinką visada, atsakau paprastai: tai tokia aplinka, kurioje galėtumėte sėkmingai pasimylėti. Akivaizdu, kad mechaniškai atlikti lytinį aktą įmanoma ir baltoje gimdykloje, stebint pašaliniams, jiems “patariant” geresnes pozas ar reguliariai įvertinant situaciją ir progresą. Tačiau jei norisi patirti malonumą, daugumai reikalinga visiškai kitokia aplinka. Gimdant lygiai taip pat - svarbu ne sienų spalva ir kvapnios žvakės. Svarbu, kad šalia esantys žmonės būtų lyg šešėlis, o visą eigą reguliuotų moteris, nes tik ji jaučia save ir gimstantį vaikelį. Beje, taip švelniai gimę naujagimiai dažniausiai neverkia vos užgimę, o tiesiog po truputį ima kvėpuoti, vis dar gaudami deguonį per virkštelę. Ir tai yra normalu, jie neprivalo verkti, jei viskas yra gerai. Juk ar esate matę, kad maži vaikai verktų iš džiaugsmo?

Akušerė Agnė Škudienė
Poroms, kurios klausia, kaip susikurti gimdymui palankią aplinką, visada atsakau paprastai: tai tokia aplinka, kurioje galėtumėte sėkmingai pasimylėti

– Kaip reikėtų pasiruošti gimdymui namuose? Ką reikėtų žinoti? Kada pradėti tam ruoštis?

– Mėgstu perfrazuoti rašytojų posakį “jei gali nerašyti - nerašyk” į “jei gali negimdyti namuose - negimdyk”. Gimdymas namuose negali būti užgaida ar mada, tam reikalingas labai stiprus tiek teorinis, tiek fizinis pasiruošimas, suvokimas, kad jei reiks – važiuosiu į ligoninę, jei reiks - bus ir cezario pjūvio operacija. Negalima užsimerkti ir bukai tvirtinti, kad “man nieko nenutiks”. Taip, greičiausiai viskas bus gerai, bet nereikia atsiriboti nuo medicininės pagalbos, jei jos prireiktų. Tyrimai atskleidžia įdomų faktą, kad jei moterys, nusprendusios gimdyti namuose, nėštumo eigoje daug dėl to abejoja, jos dvigubai dažniau gimdyti baigia ligoninėje.

Teorinis pasiruošimas apima anatomines žinias, gimdymo fiziologijos ir psichologijos išmanymą, gimdymo, kaip natūralaus proceso suvokimą. Labai svarbu, kad tai išmanytų ir gimdyme dalyvaujantys artimieji. Fizinis pasiruošimas reiškia savo kūno pažinimą, mokėjimą įvertinti skausmo slenkstį, žinoti būdus skausmui malšinti, mokėti valdyti kvėpavimą, išgirsti ir pasitikėti kūno siunčiamais signalais.

– Jūs pati pasirinkote gimdymą namuose. Kodėl?

– Taip, gimdžiau namuose. Studijuodama akušeriją sąmoningai gilinausi į su gimdymu ne ligoninėje susijusias temas, tos krypties buvo ir baigiamasis darbas. Tarptautiniai moksliniai tyrimai teigia, kad jei nėštumas sklandus, numatomas mažos rizikos gimdymas, kurį prižiūri kompetentingas medikas - gimdyti namuose taip pat saugu kaip ir ligoninėje. Pridėjus statistiškai mažesnę intervencijų riziką, gimdymo kaip natūralaus proceso suvokimą ir emocijas - pasirinkau gimdymą namuose. Visą sąrėmių laikotarpį man padėjo vyras, kelis kartus buvo atvažiavusi kolegė įvertinti situaciją, o kai iki užgimimo liko kelios valandos pasiliko ir padėjo morališkai. Skausmo buvo, jo įtakoje baimių taip pat, tačiau tai ir yra profesionalaus mediko pareiga - įvertinti situaciją ir nuraminti, arba priešingai - skambinti į akušerijos skyrių ir įspėti apie atvažiuojančią gimdyvę. Mano atveju gimdymas buvo sklandus, į ligoninę važiuoti neprireikė. Tokia gimdymo patirtis suteikė labai daug pasitikėjimo savimi kaip moterimi ir mama, supratau, kad dabar tai jau galiu viską ir niekas man nebebaisu. Tas moters įgalinimas, mano nuomone, yra viena reikšmingiausių gimdymo patirčių.

Kada gimdyti namuose nėra saugu, jei:

• daugiavaisis nėštumas;
• ne galvos pirmeiga;
• placentos pirmeiga;
• praeityje buvusi Cezario pjūvio operacija;
• I tipo cukrinis diabetas;
• preeklampsija;
• priešlaikinis gimdymas;
• artimųjų nepritarimas;
• netinkama namų aplinka, didelis atstumas iki ligoninės.

Populiariausi mitai apie gimdymą namuose

Gimdant namuose padidėja naujagimių mirtingumas

Daugelis mano, kad taip gimdyti renkasi tik apie savo komfortą galvojančios moterys, nes gimdant namie 2-3 kartus išauga naujagimių mirtingumas. Tokie skaičiai nėra išgalvoti – buvo atliktas mokslinis tyrimas, tačiau po kelerių metų jis buvo paneigtas, nes į bendrą įmtį įtraukti ir neplanuoti, priešlaikiniai, didelės rizikos ir gimdymai nesant kvalifikuotos priežiūros. Atsijojus šiuos veiksnius įrodyta, kad gimti namuose naujagimiui taip pat saugu, kaip ir ligoninėje. Moters komfortas taip pat turi labai didelę reikšmę gimdymo sėkmei, nes sumažėja medikamentinio nuskausminimo ir kitų nebūtinų intervencijų, kurios gali turėti įvairių šalutinių poveikių, poreikis.

Po langais turi budėti greitosios pagalbos komanda

Kitas mitas – po langais turi budėti greitoji. Nė vienoje šalyje, kur reglamentuotas gimdymas namuose, greitoji po langais budėti neprivalo, tačiau yra valstybių, kur greitosios pagalbos automobilius galima išsikviesti taksi principu. Tokiu atveju, jei šeima pageidauja, toks taksi-reanimobilis gali budėti prie namų.

Gimdyklos gali būti tokios pat jaukios kaip namai

Gimdyklų aplinka priartinta namams, jos panašios į viešbučius, galima atsivesti vyrą, dulą, ko dar norėti? Puiku, kad ir medicina supranta, jog jauki aplinka svarbi sklandžiai gimdymo eigai. Tačiau kaip jau minėjau, sienų spalva visai nesvarbi, jei gimdanti moteris jaučiasi ne šių “namų” šeimininkė, o viešnia.

Atsiradus komplikacijų galima nebespėti į ligoninę

Tam ir reikalingas kompetentingas medikas, kuris, kilus įtarimui, organizuotų gimdyvės pervežimą į ligoninę. Skubos tvarka į ligoninę pervežama iki 4 proc. gimdyvių (dėl nestabilios vaisiaus būklės, naujagimio kvėpavimo sutrikimų, pogimdyminio kraujavimo), neskubos tvarka – 12-36 proc. (dėl gimdymo neprogresavimo, ilgo bevandenio laikotarpio, nuskausminimo poreikio, netaisyklingos vaisiaus padėties, gimdyvės išsekimo).

Gimdymas namuose tolygu apendicito operacijai namuose

Pirmiausiai – fiziologinis, mažos rizikos gimdymas yra visiškai natūralus procesas, cezario pjūvio operacijos namuose niekas ir nepageidauja. Mažos rizikos gimdymus namuose palaiko tokios organizacijos kaip Didžiosios Britanijos Karališkoji akušerių-ginekologų draugija, Didžiosios Britanijos Karališkoji akušerių draugija, Didžiosios Britanijos Nacionalinis sveikatos ir klinikinės kompetencijos institutas, Australijos, N.Zelandijos akušerių draugijos ir kt.

Akušerė namuose neturi jokios įrangos ir negalės įvertinti situacijos

Paprastai į namus atvyksta dvi akušerės ir atsiveža kelis lagaminus būtiniausių priemonių –oksitocino, deguonies, intraveninių kateterių, doplerį vaisiaus širdies ritmui vertinti, kraujospūdžio matuoklį, instrumentus tarpvietei siūti, vit. K dozę naujagimiui, naujagimio gaivinimo rinkinį ir t.t.

Namie gimdo tik neatsakingos asmenybės, menininkai

Įvairiose šalyse gimdančių moterų charakteristikos sutampa – tai dažniau vyresnės, ištekėjusios arba gyvenančios su partneriu, turinčios aukštąjį išsilavinimą moterys. Yra net sukurtas dokumentinis filmas "Why not home?" apie namuose pasirinkusius gimdyti medikus.

Gimdymas namuose – brangiai kainuoja

Kai kuriose šalyse, kaip ir kaimyninėje Latvijoje, laikomasi tokios nuostatos ir tikrai šeimos už tokią “paslaugą” turi susimokėti. Tačiau dažniausiai pasaulyje sutinkamas modelis, kad gimdymas namuose visiškai finansuojamas bendra tvarka, nes jei moteris dirbo, ji lygiai taip pat mokėjo mokesčius, be to – finansiškai gimdymas namuose kainuoja mažiau, nes atliekama mažiau intervencijų, gimdo mažos rizikos gimdyvės, vadinasi nėra rizikos faktorių.