Bendros taisyklės nėra

Pasak Lietuvos studentų sąjungos prezidento Eigardo Sarkano, kiekviena aukštoji mokykla savarankiškai sprendžia, kokias lengvatas suteikti. „Vieno bendro rodiklio čia nėra. Pagal įstatymą studentai, auginantys vaikus, gali gauti lygiai tokias pačias lengvatas kaip ir visi kiti. Galbūt kai kurios aukštosios mokyklos turi privačius darželius, kitose – taikomos nuolaidos mokesčiui, dar kitose – suteikiamas apgyvendinimas ar pan.“, - pasakojo E.Sarkanas. Anot jo, ten, kur yra lengvatos, neišvengsi ir žmonių, kurie studijuoti užsimano tik dėl nuolaidų. „Žinoma, kad pasitaiko atvejų, kai žmonės, pasidomėję, kokias nuolaidas gali gauti, stoja į aukštąsias mokyklas tik dėl jų“, - teigė prezidentas.

Vis gi viena bendra lengvata visiems yra. Šeima, auginanti vaikus, kurioje bent vienas iš tėvų yra aukštosios mokyklos nuosekliųjų studijų arba universiteto vientisosios pakopos dieninės formos studentas, gauna 50 proc. nuolaidą maitinimui darželyje. Tam tereikia du kartus per metus – rugsėjį ir vasarį – į darželį atnešti pažymą iš universiteto.

Pateikiame pagrindinius Lietuvos universitetus:

Vilniaus universitetas

Čia studijuojantiems tėvams yra išmokamos vienkartinės socialinės stipendijos. Jos dydis, priklausomai nuo šeimos pajamų, gali varijuoti nuo 76 iki 456 eurų. Be to, suteikiamos galimybės patogiau mokytis – mokslinės komunikacijos ir informacijos centre galima ateiti su vaikais ir užsisakyti kambarius, kur galima rašyti darbus, netrukdant kitiems studentams. Prieš kurį laiką Vilniaus universiteto studentų atstovybė pasisakė ir dėl to, kad VU studentams Vilniaus mieste būtų taikomas pirmumas gauti vietą darželyje. Deja, iki galo ši tema nebuvo išvystyta.

Lietuvos edukologijos universitetas

Pedagogus ruošiantis universitetas studentams, auginantiems vaikus, neturi jokių išskirtinių sąlygų. Vienintelis privalumas – per Kalėdas studentams su šeimomis organizuojama šventė, per kurią vaikai gauna dovanų iš Kalėdų Senelio. Studijų mokestis dėl to, kad augini vaikus, čia nėra mažinamas.

Vilniaus dailės akademija

Būsimi menininkai su atžalomis kasmet kviečiami į kalėdinį vakarėlį su simbolinėmis dovanomis. Be to, studentai gali atsivesti savo vaikučius į akademijos valgyklą pietauti. Jei turi vaikų, galima kreiptis į socialinės rūpybos skyrių, kur bus suteiktos lengvatinės sąlygos gauti šeimos kambarį bendrabutyje. Tokia šeima arba bus visiškai atleista nuo mokesčio, arba jis bus sumažintas. Tiesa, šiuo metu bendrabutyje nėra nė vienos gyvenančios šeimos. Dar viena lengvata – atleidimas nuo studijų įmokos arba jos sumažinimas. Tam reikia teikti prašymą, kurį akademijos valdžia apsvarsto individualiai, ir nusprendžia, kokią nuolaidą suteikti. Ji priklauso nuo to, kiek vaikų šeima augina, kokias pajamas gauna ir pan. Taip pat yra galima įmoką atidėti.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas

Jei auginate vaikus ir nutarėte studijuoti VGTU, jokių išskirtinių lengvatų negausite. Universitetas teikia tik įstatymu nustatytas lengvatas daugiavaikėms šeimoms.

Lietuvos muzikos ir teatro akademija

Studentų, turinčių šeimas, ši mokslo institucija neišskiria ir jiems neteikia jokių papildomų lengvatų. Įmokas už studijas mažina tik atsižvelgus į akademinius besimokančiųjų pasiekimus.