Stebėti orų prognozes

Medikė pastebi, kad įsibėgėjus pavasariui vis daugiau tėvų gydytojų duris varsto dėl vaikų alergijos žiedadulkėms. Dalis tėvų, kurie jau žino, kreipiasi, kad būtų sudarytas gydymo planą. Kiti kreipiasi stebėdamiesi, kodėl jų vaikas taip ilgai čiaudi, sloguoja, o jokie vaistai nepadeda. Anot gydytojos, vis dažniau tenka diagnozuoti alergiją, su kuria teks kovoti ilgai ir nuobodžiai.

„Pagrindiniai alergijos simptomai yra niežulys, čiaudulys, nosies varvėjimas, kai kuriems pasireiškia akių trynimas, bėrimas aplink akis, kosulys, bronchų astmos simptomai. Viso to nereikėtų ignoruoti, nes būklė gali pablogėti“, – pasakojo gydytoja.

Ji pabrėžė, kad alergija yra lėtinė liga, kuri nepraeina per vieną ar dvi savaites. „Tai imuninė liga, mūsų organizmo atsakas į tai, į ką jis neturėtų reaguoti. Dėl kažkokių priežasčių žiedadulkė priimama kaip grėsmė gyvybei, kaip virusas ar bakterija. Jei vaikas nustojo vartoti vaistus nuo alergijos ir jam pablogėjo, vadinasi turėjo kontaktą su alergenu“, – teigė I.Plėštytė-Būtienė. Anot jos, vaistai alergijos neišgydo, jie tik silpnina simptomus. Tai kaip padėti? „Suprantama, kad izoliuoti vaiko negalime, bet šiek tiek žiūrėti orų prognozes, stebėti žydėjimo kalendorius reikėtų. Patariama tokiems vaikams eiti į lauką anksti ryte, po lietaus, kai yra drėgnas oras. Jei tikitės alergenų išvengti būdami su vaiku tik asfaltuotame kieme, vargu ar pavyks, nes vėjas žiedadulkes gali atpūsti bet kur“, – pasakojo medikė.

vaikas, mergaitė, liga, alergija, gripas,virusai, peršalimas,ligoninė

Vaistai arba imunoterapija

Pasak gydytojos, jei nepavyksta išvengti alergenų, galima duoti priešalerginių vaistų. Kadangi tokių vaikų daugėja, vaistų, kurie vis mažiau sukelia pašalinių reakcijų – taip pat. „Gydytojas turėtų suderinti su tėvais vaikui tinkamiausią gydymo būdą ir aptarti, kuris vaistas labiau padeda, nes ne visi veikia vienodai. Būtina stebėti, ar pasiekiamas norimas efektas. Jei jo nėra – arba simptomus sukėlė ne alergija, arba reikėtų pasvarstyti apie kitus vaistus“, – sakė I.Plėštytė-Būtienė.

Anot jos, itin efektyvūs vaistai nuo alerginės slogos – į nosį purškiami hormoniniai vaistai. „Stebiuosi, kodėl tėvai jų bijo, nes jie labai efektyvūs. Gydytojui paskyrus, šie medikamentai palengvina nosies simptomus, kai kurie jų padeda ir akims. Yra medikamentai nuo astmos, jei pasireiškia alerginės astmos priepuoliai. Galima išplauti alergeną, plaunant nosį grįžus iš lauko. Po pasivaikščiojimo pakeiskite vaiko drabužius. Miegoti reikėtų aplinkoje, kur nėra žiedadulkių, todėl vėdinti patariama atidarius langą kitame kambaryje. Sumažinti alergenų kiekį padeda iš šlapias grindų plovimas“, – patarimais dalijosi gydytoja.

Vis dėl to jei 4-5 metų vaiko alergijos simptomai tikrai sunkūs, pasak I.Plėštytės-Būtienės, galima pasvarstyti apie imunoterapiją, kuri išgydo alergines ligas. „Ši procedūra padaroma taip, kad organizmas pradeda toleruoti tuos alergenus, kurių anksčiau netoleravo. Nors šis būdas yra ir brangus, ir trunka 3-5 metus, tai vienas efektyviausių gydymo būdų pamiršti tokią ligą kaip alergiją“, – sakė medikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)