Pradėdama pokalbį apie savo ir savo vaikų vaikystę Jurga nusišypso: augdama ji buvo tikra nenuorama, o idėjų, ką dar būtų galima nuveikti, netrūko. „Ką veikti visada turėdavau daugiau, nei laiko viskam įgyvendinti“, – patikslina ji.

Jurgos Anusauskienės gyvenimo akimirkos

J. Anusauskienė pripažįsta, kad kartu su seserimi ją auginusiai mamai nebuvo lengva. „Juolab, kad ji dėstytojavo toje pačioje mokykloje, kur mes mokėmės, todėl teko sugerti visas mūsų šunybes (juokiasi).

Ketvirtoje klasėje supratau, kad smuikas, kuriuo mokiausi groti, tikrai nėra mano pašaukimas. Ir tada atradau tokią formulę, jog sportuojant nutinka traumos, o traumos reiškia, kad galėsiu negroti. Tad labai aktyviai dalyvavau įvairiuose sporto užsiėmimuose, o Antakalnio traumatologiniame punkte turėjau storiausią ligonio kortelę ir visi gydytojai mane vadino vardu (juokiasi)“, – prisiminė DELFI pašnekovė.

Jurgos Anusauskienės gyvenimo akimirkos

Tačiau pati žinoma moteris yra įsitikinusi, kad vaikų nereikia auklėti. Geriausia yra jų tiesiog nesugadinti. Ji sako visada vertinusi vaikų pasitikėjimą ir tai, kad visi jie kartu yra komanda. Svarbiausia vertybe, kurią jai įdiegė jos mama ir vėliau perdavė savo vaikams, ji laiko gebėjimą mylėti.

Paklausta, kas tapo didžiausiu iššūkiu auginant tris vaikus, Jurga susimąsto. „Ko gero man pačiai iššūkiu tapo geriau suderinti jų skirtingus interesus. Jaučiuosi šiek tiek skolinga vaikinams, nes Evelinai ir jos veiklai skyriau tikrai nemažai dėmesio. Tačiau šeimoje niekada nebūna per vėlu pabandyti tokias skolas grąžinti.

Jie visi trys mano vaikai yra visiškai skirtingi, tačiau turi keletą bendrų savybių, kurios mane labai džiugina. Visų pirma tai yra pozityvumas, o taip pat ir užsispyrimas, kūrybiškumas. Jie ir fantastiškai gamina.

Evelina nuo mažų dienų daugumai sudarydavo labai brandžios asmenybės įspūdį. Tačiau ji taip pat turi ir nerealų humoro jausmą. Mindaugas puikiai tinka scenai ir turi nuostabų balsą. Kas kartą, kai išgirstu jį dainuojant, suspaudžia širdį, jog jis nepasirinko scenos, bet gerbiu jo sprendimą sieti save su vaizdo medžiagos pasauliu.

Haroldas turbūt yra iš jų visų drąsiausias ir nebijo eksperimentuoti. Pavyzdžiui, šią žiemą jis sugalvojo nusidažyti mėlynai plaukus, bet tai padarė tik labai gerai pasidomėjęs apie galimas pasekmes, su kuriomis ir susidūrė (juokiasi). Kaip tik šiame etape jis sprendžia, kokią profesiją pasirinkti ir kuriuo keliu keliauti baigus mokyklą, nes jis turi tiek labai kūrybišką, tiek labai racionalią puses savo besiformuojančioje ąsmenybėje“, – pasakojo ji ir pridūrė, jog su vaikais daug diskutuoja apie būsimą jaunėlio pasirinkimą.

J. Anusauskienė sako, jog jau seniai visi yra pripratę mamą matyti kaip gerą, rūpestingą ir skaniai gaminančią, bet šiandien susiduriame su dar vienu iššūkiu, kai tenka būti „išmaniosiomis“ mamomis. „Šiuolaikiniai vaikai taip greitai įsisavina naujausias technologijas ir modernų gyvenimo būdą, kad nesistengiant jų pasivyti tiesiog nesuprasime savo vaikų ir pavyks sunkiai susikalbėti.

Asmeniškai man patinka mokytis įvairių naujų dalykų. Tai nekelia didelio streso, o vaikams dažniausiai yra smagu supažindinti su įvairiomis programėlėmis ar naujausiais vaizdo žaidimais ir kt. Net ir mano beveik 80-ies metų sulaukusi mama turi nešiojamąjį kompiuterį ir naudojasi „Skype“, „Facebook“ programėlėmis bei siunčia anūkams įvairius paveikslėlius“, – pasakojo žinoma menininkė.

Jurgos Anusauskienės gyvenimo akimirkos

Vaikų klausimai fotomenininkei Jurgai Anusauskienei:

Kokius siūlus naudoja voras, kai neria tinklą?

Ooo... tai yra stebuklingi siūlai! Tam, kad būtų gražiau, jis dažnai dar juos papuošia deimantiniais rasos lašeliais.

Kodėl gyvūnai nesišypso? Ar jiems niekada nebūna linksma?

Kai niekas nemato, jie šypsosi ir netgi juokiasi. Bet gyvūnai nori, kad mes juos gerbtume, todėl, kai į juos žiūrime, jie stengiasi atrodyti rimtai.

Kas yra meilė?

Meilė yra dovana, kurią gali gauti, duoti arba ja dalintis. Kai ką nors mylėsi, tikrai žinosi. Pamatysi!

Kodėl naktiniai drugeliai skrenda į šviesą? Jie juk naktiniai!

Jie šiek tiek bijo tamsos, todėl ieško lempų.

Ar įmanoma verkti po vandeniu?

Įmanoma, bet geriau to nedaryti, nes tada vanduo nuo ašarų pasidarys sūrus ir gali virsti jūra.

Kodėl vėžliai ilgai gyvena?

Nes jie niekur neskuba (šypsosi).

Ar saulei nusileidus ji kur nors guli? Kaip ją rasti?

Kai ji guli, geriau jos neieškoti, nes saulei irgi reikia pailsėti, kad nebūtų pikta.

Mano mama sakė, kad rado žilų plaukų. Tai reiškia, kad ji jau greitai bus močiutė?

Nebūtinai. Gal ji tik nori būti madinga, nes dabar tokia plaukų spalva yra populiari.

Kam uodams kraujas?

Tiesą pasakius, niekada jų to neklausiau. Tačiau jie negerai daro vogdami iš mūsų kraują, todėl ant jų ir pykstame.

Ar ir baltosios meškos žiemą miega?

Truputį miega, bet labiau mėgsta žaisti slėpynių.

Kaip žuvys eina miegoti? Ar jos išlipa iš vandens, o gal gulasi ant dugno ir taip laukia ryto?

Žuvims patinka žvaigždės, todėl naktį jos nemiega, o dieną įsirausia į dumblą ir taip ilsisi.

Ar mikrobai, kurie būna ant mūsų rankyčių, gali vienas kitą matyti ir kalbėtis?

O taip! Dar jie moka greitai bėgioti iš vienos vietos į kitą.

Kaip lėktuvas gali išsilaikyti ore?

Jis moka labai greitai įsibėgėti, išskleisti sparnus ir stipriai atsispirti nuo žemės.

Kodėl suaugusieji taip keistai elgiasi, kai būna su labai mažais vaikais?

Nes jie pamiršo, kad patys buvo tokie maži ir nelabai prisimena, ką reikia daryti.

Kodėl darželyje persirenginėjant mergaitėms negalima žiūrėti ir reikia išeiti persirengti kitur?

Nes mergaitėms patinka turėti paslapčių.

Kodėl žmonės miršta ir kas nutinka tada?

Jei žmonės nemirtų, Žemėje visi vienu metu negalėtų sutilpti. Po mirties jie visi susitinka ir būna labai linksma!

Jurgos Anusauskienės gyvenimo akimirkos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)